Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pupovac nije pozivao na nasilje i mržnju, odbacili 13 prijava...

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U radnjama prijavljenika nisu ostvarila obilježja kaznenih djela poticanja na nasilje i mržnju kao niti kaznenog djela povrede ugleda Republike Hrvatske, objasnio je ŽDO Zagreb svoju odluku

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o odbačaju trinaest kaznenih prijava podnesenih protiv Milorada Pupovca zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela javnog poticanja na nasilje i mržnju i kaznenog djela povrede ugleda Republike Hrvatske.

Dvije udruge građana i 11 pojedinačnih osoba podnijeli su kaznene prijave protiv prijavljenika odnosno zastupnika u Hrvatskom saboru, da je od 21. do 25. kolovoza 2019. u svojim javnim istupima, intervjuima, tiskovnim konferencijama i izjavama, počinio prijavljena kaznena djela iznoseći svoje komentare u odnosu na napade na pripadnike srpske manjine  u Uzdolju i Đevrskama 21. kolovoza 2019.

Kaznene prijave odbačene su iz razloga što je nakon poduzetih provjera navoda iz prijava ocijenjeno da se u radnjama prijavljenika nisu ostvarila obilježja kaznenih djela poticanja na nasilje i mržnju kao niti kaznenog djela povrede ugleda Republike Hrvatske niti kakvog drugog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, s obzirom da sadržaj izjava prijavljenika nije bio usmjeren izvrgavanju poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Hrvatske niti je predstavljao poziv na javno nasilje i mržnju već u suštini predstavlja oštru, ali dopuštenu kritiku spomenutih događaja u Republici Hrvatskoj.

To posebice iz razloga što se u konkretnom slučaju radi i o zastupniku u Hrvatskom saboru koji predstavlja svoje biračko tijelo, a saborski zastupnici uživaju najvišu ustavnu i konvencijsku zaštitu slobode izražavanja i iznošenja svojih političkih stavova, ideja i ocjena

Komentari (58)
  • sta je ovo danas svima u domoljubno-srpskoj koaliciji odbacene optuzbe

    11. 11. 2019,   17:17
  • Ma di bi to Pupi

    11. 11. 2019,   17:24
  • Zapravo je tak bilo i u Jugi. Kaj je smio Jovica, nije smio Ivica. Evo za kaj su ljudi ginuli. Fljas bez ispaljenog metka. A dobili rat.

    11. 11. 2019,   17:59