Obavijesti

News

Komentari 131

Pupovac obavijestio UNESCO da su zabranili ojkače u Petrinji

Pupovac obavijestio UNESCO da su zabranili ojkače u Petrinji
1

Pismo su, ističu, uputili i zbog toga što "nadležne institucije ne poduzimaju ništa da se zaustavi diskriminatorska, segregacijska i prijeteća aktivnost prema izvođačima Festivala ojkača"

VIDEO

Srpsko kulturno društvo (SKD) "Prosvjeta" i Srpsko narodno vijeće (SNV) priopćili su u srijedu da su Odbor za zaštitu kulturnog naslijeđa UNESCO-a izvijestili o pokušajima da se zabrani festivala ojkača i o prijetnjama sudionicima festivala tog tradicijskog načina pjevanja, uvrštenog na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

Srpsko kulturno društvo Prosvjeta i Srpsko narodno vijeće priopćili su da su danas, "povodom aktivnosti usmjerenih na zabranu održavanja festivala ojkača u Petrinji,  uputili pismo Odboru za zaštitu kulturnog naslijeđa UNESCO-a". Pismo je upućeno budući da do današnjeg dana te aktivnosti nisu prekinute, a pojedini učesnici zbog upućenih prijetnji otkazuju svoje učešće,  priopćile su te udruge.  

Pismo su, ističu, uputili i zbog toga što "nadležne institucije ne poduzimaju ništa da se zaustavi diskriminatorska, segregacijska i prijeteća aktivnost prema izvođačima Festivala ojkača unatoč njihovu javnom pozivu na smirivanje tenzija, obnovu tolerancije i poštivanju zajedničkog kulturnog dobra Hrvata i Srba". 

- Ovom objavom kao i poslanim pismom izražavamo našu privrženost međunarodnoj obavezi kao članica UNESCO-a te našu odgovornost u poštivanju vlastitog Ustava, Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, antidiskriminacijskog, prekršajnog i kaznenog zakonodavstva - stoji u pismu kojeg su potpisali predsjednik SKD-a "Prosvjeta"Mile Radović  i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje usprotivila se održavanju 3. festivala ojkača u njihovom gradu, koji organiziraju srpska kulturna društva. Taj je glazbeni izričaj, kao najstarija vrsta pjevanja u Hrvatskoj, prije osam godina stavljen na UNESCO-ov Popis ugrožene nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita. Branitelji smatraju da se festival može održati u nekom drugom mjestu, ali ne i u Petrinji, jer kažu da ojkanje nije dio tradicije tog grada.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti
Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...

Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti, rekao je Šeparović