Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pusić napala Tomašić: Njezine izjave su apsolutno sramotne!

None Foto: Patrik Macek/Pixsell 3

HNS upozorava da jedna europska zastupnica, bez obzira na svoje ideološke stavove, ne smije govoriti na način kojim krši zakone koji zabranjuju govor mržnje

HNS oštro osuđuje najnovije ksenofobične i nacionalističke istupe europarlamentarke Ruže Tomašić o čišćenju Srba iz Hrvatske te pokreću kampanju mržnje. 

Nakon sjednice Vlade čelnica narodnjaka Vesna Pusić poručila je da su njezine izjave apsolutno sramotne. 

- Radikalizira se i zaoštravaju se razlike. Javni govor se značajno radikalizirao što desnica potencira. Očito se želi ići prema polarizaciji društva - rekla je Pusić. 

HNS-ovi zastupnici na tiskovnoj konferenciji u Saboru upozorili su da jedna europska zastupnica, bez obzira na svoje ideološke stavove, ne bi smjela govoriti na taj način kojim se krše i hrvatski zakoni koji zabranjuju govor mržnje. Smatraju da bi se time trebale početi baviti institucije. 

'Zašto predsjednica nije reagirala?'

Iznenađuje ih i što predsjednica države, koju je Tomašić podržala na izborima, nije reagirala na njezine izjave. 

Igor Kolman upozorio je da HDZ i njegovi sateliti koriste retoriku netrpeljivosti, mržnje i isključivosti kao metodu povratka na vlast. 

Kolman:  I onda se čudimo jer nam djeca dobivaju batine

- Na udaru su, nažalost, svi oni koje ne misle i koji se ne ponašaju onako kako su neki to zamislili. I onda se čudimo jer nam djeca dobivaju batine zato jer su iz drugog grada ili drugog kraja države. To su plodovi mržnje koji se siju Hrvatskom. Žalosno je da 25 godina nakon uspostave samostalne Hrvatske mi nismo u stanju živjeti niti u miru jedni s drugima. Još žalosnije je da se nama ne da da živimo u miru jedni s drugima zbog političkih ambicija pojedinaca u ovoj zemlji - ustvrdio je Kolman. 

Richembergh: Šire se poruke nacionalne i vjerske mržnje 

Goran Beus Richembergh poručio je da Hrvatska mora još više raditi na svom građanskom odgoju te da je obveza svih ukazivati na pogubnost ideja netolerancije, rasizma i mržnje. 

- Riječ je o legitimno izabranoj članici Europskog parlamenta koja je svoju konzistentnost širenja mržnje i netrpeljivosti prema manjinama zapravo dobro kapitalizirala mjestom na HDZ-ovoj listi. U godini kada čitava Europa slavi obljetnicu pobjede nad fašizmom paradoksalno je da se u Hrvatskoj šire poruke nacionalne i vjerske mržnje - izjavio je.

Komentari (427)
  • gđa. tomašić nije prijetila nego upozorila one koji su se ogriješili o građane ove zemlje i o ovu državu da prekinu s provokacijama i da ako im ovdje ne valja neka odu slobodno drugdje. sramota je da se hrvati stalno moraju u vlastitoj zemlji nekome opravdavati i ispričavati zato što su svoji na svome! pa nije ovo više yugoslavija pa da su hrvati podstanari u vlastitoj zemlji!!!!!

    7. 5. 2015,   14:28
  • Koliko je Vesnica imala sramotnih izjava na štetu Hrvata, neka se prisjeti malo!

    7. 5. 2015,   14:27
  • Uplašila se Pusić ako joj nestane Srba iz Hrvatske s kim bi tada širila tekovine bratstva i jedinstva..

    7. 5. 2015,   14:23