Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Putin i Trump razgovarali na telefon više od sat vremena

None Foto: JORGE SILVA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Trump je u razgovoru istaknuo da su Sjedinjene Države "uz narod Venezuele", rekla je glasnogovornica, dodajući da su Trump i Putin razgovarali i o Sjevernoj Koreji i o Ukrajini

Američki i ruski predsjednik Donald Trump i Vladimir Putin u petak su više od sat vremena telefonski razgovarali o mogućnosti novog nuklearnog sporazuma, denuklearizaciji Sjeverne Koreje te o političkom stanju u Venezueli, objavila je Bijela kuća.

Trump je rekao da su razgovori bili "vrlo produktivni", te u seriji tvitova aludirao da su razgovarali i o američkoj istrazi navodnog ruskog miješanja u izbore 2016.

Glasnogovornica Sarah Sanders rekla je novinarima da su Trump i Putin razgovarali o mogućnosti novog multilateralnog nuklearnog sporazuma između SAD-a, Rusije i Kine, ili o produljenju sadašnjeg američko-ruskog strateškog nuklearnog sporazuma.

"Imali su vrlo dobre razgovore, trajali su nešto više od jednog sata", rekla je Sanders, dok Kremlj navodi da su trajali gotovo sat i pol.

Trump je u razgovoru istaknuo da su Sjedinjene Države "uz narod Venezuele", rekla je glasnogovornica, dodajući da su Trump i Putin razgovarali i o Sjevernoj Koreji i o Ukrajini.

Napetosti rastu posljednjih tjedana između Washingtona, koji traži odlazak predsjednika Venezuele Nicolasa Madura, i Moskve koja optužuje SAD da pokušava organizirati državni udar u toj zemlji koja posjeduje ogromne rezerve nafte.

Američki privremeni ministar obrane Patrick Shanahan rekao je u petak da američka vojska priprema opcije koje će ovisiti o razvoju situacije u Venezueli, nakon što je u Pentagonu primio dužnosnike Trumpovog tima za nacionalnu sigurnost, među ostalim šefa diplomacije Mikea Pompea i savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Johna Boltona.

"Imamo kompletnu seriju opcija prilagođenih određenim okolnostima. Kako se stanje na terenu bude mijenjalo, činit ćemo izmjene i prilagodbe ", rekao je Shanahan.

Podsjetio je na riječi predsjednika Trumpa da su sve opcije na stolu kada se radi o Venezueli.

Washington, koji je priznao oporbenog vođu Juana Guaidoa za privremenog predsjednika, nametnuo je ekonomske sankcije Venezueli kako bi natjerao Madura na odlazak.

Guaido je u utorak najavio konačnu fazu plana svrgavanja predsjednika Madura.

Pompeo je u srijedu rekao kako američka vojna akcija nije isključena.

U Venezueli se u petak život uglavnom vratio u normalu, nakon nekoliko dana prosvjeda i sukoba.

 

Komentari (9)
  • "razgovarali na telefon" mila majko jel 'vaš urednik iz Šumadiju bre."Razgovarali telefonom" ,npr.,mila majko,gdje ste vi školu završili o fakultetu da i ne govorim.

    4. 5. 2019,   00:06
  • Jel su prokomentirali Game of Thrones?

    4. 5. 2019,   07:16
  • trump bi napao venezuelu putin je za madura.o čemu su pričali da mi je znati?

    3. 5. 2019,   19:56