Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Putin neće biti predsjednik nakon što mu istekne mandat

Putin je već jednom odstupio s dužnosti predsjednika. Bilo je to 2008. nakon što je odslužio dva mandata, ali se vratio se 2012. U međuvremenu je obnašao dužnost premijera

Vladimir Putin izjavio je u petak da će poštovati ruski ustav koji zabranjuje dva predsjednička mandata zaredom, što znači da odlazi s te dužnosti 2024. kada mu istekne sadašnji mandat.

Ova izjava, koju je dao novinarima na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu i koju je prenosila državna televizija, ne predstavlja iznenađenje i ne znači nužno da će se odreći vlasti za šest godina, ocjenjuje Reuters.

Putin je već jednom odstupio s dužnosti predsjednika. Bilo je to 2008. nakon što je odslužio dva mandata, ali se vratio se 2012. U međuvremenu je obnašao dužnost premijera. Takav manevar legalno može ponovno izvesti.

"Uvijek sam se strogo pridržavao ustava Ruske Federacije", rekao je Putin odgovarajući na pitanje hoće li i kada otići s dužnosti.

"U ustavu je jasno napisano da nitko ne može služiti više od dva mandata zaredom... Ja se namjeravam pridržavati tog propisa". 

Putin je s lakoćom pobijedio na predsjedničkim izborima u ožujku osvojivši novi šestogodišnji mandat.

Komentari (34)
  • Putin je Ruski Cari zreba ostati doživotno.Jer da nije njega SAD i cionisti iz Israela bi bili još gori nego Njemačka i Hitler početkom četrdesetih godinaprošlog stoljeća.

    25. 5. 2018,   23:00
  • šteta. valjda bude našao dostojnu zamjenu do 2024

    25. 5. 2018,   22:04
  • car:)

    25. 5. 2018,   23:34