Obavijesti

News

Komentari 47

Putin želi rekordnu izlaznost: Nudi mobitele, aute, popuste...

Putin želi rekordnu izlaznost: Nudi mobitele, aute, popuste...
1

Ipak, nije sve u skupim poklonima - u Volgogradu su vlasti, na dan izbora, organizirale referendum o promjeni vremenske zone, a u sibirskom Tjumenju veliki proljetni festival...

VIDEO

Vladimir Putin (65) jako dobro zna da će na nedjeljnim predsjedničkim izborima odnijeti još jednu premoćnu pobjedu. Ankete mu predviđaju gotovo 70-postotnu podršku i titulu prvog lidera Kremlja nakon Staljina koji se na vlasti održao više od 20 godina.

Iako se čini da "novovjekovni ruski car" može mirno spavati, njemu ovih dana glavobolje zadaje moguća "niska izlaznost". Za Putina bi odaziv manji od 70 posto bio neuspjeh jer želja mu je nadmašiti samog sebe tj. izlaznost od 65 posto kakva je bila na posljednjim izborima prije šest godina.

Upravo zbog toga izbori se održavaju 18. ožujka, na četvrtu obljetnicu aneksije Krima. No, to nije sve, Kremlj se ove godine zaista potrudio da biračima da "kruha i igara". 

People carry a placard reading, "We are for Putin!" as they walk after a rally to support Russian President Putin in the upcoming presidential election at Luzhniki Stadium in Moscow

Selfie za predsjednika

Glasači u regiji Krasnojarsk, primjerice, mogu osvojiti automobil dok se u Krasnodaru poklanja iPhoneX. U gradu Berdsku najbolji selfie s biračkog mjesta objavit će na oglasnim panoima...Da bi dobili priliku za osvojiti nešto od navedenog, ljudi moraju izaći na izbore, piše Guardian.

Ipak, nije sve u skupim poklonima - u Volgogradu su vlasti, na dan izbora, organizirale i referendum o promjeni vremenske zone, a u sibirskom Tjumenju veliki proljetni festival s lutrijom, sniženjima, koncertima, sajmom...

Nakon što je Alekseju Navalnom, jedinom ozbiljnom rivalu, zabranio sudjelovanje na izborima, Putinu je izlaznost jedina "glavobolja" i jasno je da će učiniti sve kako bi ljude u nedjelju izvukao iz kuća.

Mladi Putina obožavaju jer ne pamte nikog drugog

Za samo nekoliko dana vidjet ćemo jesu li mobiteli, sajmovi i lutrije uspjeli potaknuti ljude na glasovanje, a Putin će najmanje problema imati s mladim Rusima koji ga, ako je suditi po anketama, najviše vole. Njegov rad odobrava više od 86 posto mladih u dobi od 18 do 24 godine. Među njima je i Jekaterina Mamai koja za Washington Post kaže:

- Ruska duša zahtjeva da u zemlji postoji snažan političar koji liči na cara. 

Russian President Putin delivers a speech during a rally to support his bid in the upcoming presidential election at Luzhniki Stadium in Moscow

Mladi u Rusiji ne sjećaju se života prije Putina koji je na čelo zemlje došao prije 18 godina. Iako se neki od njih, pa i Jekaterina, zalažu za liberalne vrijednosti, autoritarnoj politici Putina ne žele se suprotstaviti. 

Iako je bilo nekih naznaka ozbiljnijeg pokreta protiv Putina, koji je vodio Navaljni, zasad nema kritične mase koja bi u Rusiji pokrenula nešto po uzoru za tzv. Arapsko proljeće upravo iz razloga što su mladi u Rusiji među najkonzervativnijim članovima društva i najvećim poklonicima Putina.

Osjećaj da su stvari bile znatno lošije prije kao i da bi se opet mogle pogoršati karakterističan je za Putinovu generaciju, kažu analitičari. U istraživanju među više od 6.000 studenata prošle godine, 80 posto ispitanika reklo je kako vjeruje da imaju više mogućnosti od svojih roditelja. Istovremeno, veliku većinu njih brine neizvjesna budućnost i mogućnost novog svjetskog rata.

Mladi, dakle, znaju kako je živjeti pod Putinom, ali ne pamte život ni pod kojim drugim predsjednikom zbog čega se boje bilo kakvih promjena. 

Ništa bez seksa...

I za kraj malo zabave. Osim lutrije, mobitela, auta i festivala, Putinu bi mogle pomoći članice benda Fabrika. Njihov spot nije službeni dio predsjednikove kampanje, ali poprilično je jasno u čiju je čast nastao. Polugole pjevačice i plesačice u spotu stalno spominju riječ "Vova" što je skraćenica za Vladimir. 

Iako se Putinovo ime izričito ne spominje, on se u spotu pojavljuje na fotografiji na kojoj, gol do pasa, jaše konja.

Refren kaže:

Vova, naš šef, voljeni Vova

Vova, zgodan tip, naš voljeni šef

Vova šef, voljeni Vova

Vova, samo on...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije