Obavijesti

News

Komentari 55

Putina nisu zvali na obljetnicu Dana D, ali on se ne uzrujava

Putina nisu zvali na obljetnicu Dana D, ali on se ne uzrujava
1

Ni mi ne pozivamo sve na svaki događaj, rekao je Vladimir Putin i dodao da nema skrivenog značenja u tome što nije dobio poziv. Brojni politički lideri odali su počast veteranima iskrcavanja u Normandiji

VIDEO

Ruski predsjednik Vladimir Putin ne uzbuđuje se što nije pozvan na obljetnicu Dana D u Francuskoj.

"Nema nikakvog skrivenog značenja", rekao je Putin upitan o tome zašto nije pozvan na svečaost u Normandiju kojom je u četvrtak obilježena 75. godišnjica napada saveznika na zapadnom bojištu u II. svjetskom ratu.

"Ni mi ne pozivamo sve na svaki događaj", dodao je Putin, prenose državni mediji.

Nekadašnji Sovjetski Savez nije sudjelovao u iskrcavanju u Normandiji, ali je odigrao ključnu ulogu u pobjedi saveznika na istočnom frontu na što su Rusi jako ponosni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Politički lideri Francuske, Velike Britanije, SAD-a i Kanade odali su počast veteranima savezničkog iskrcavanja u Normandiji u lipnju 1944., najveće operacije pomorskog i zračnog desanta u povijesti kojom je otvoren put oslobađanju Europe od okupacije nacističke Njemačke.

Na svečanosti su bili Theresa May, Emmanuel Macron, Donald Trump i kanadski premijer Justin Trudeau.

Iskrcavanje u Normandiji planirano je mjesecima i dobro skrivano od nacista unatoč činjenici da je zahtijevalo ogromnu mobilizaciju industrijskih kapaciteta i ljudstva.

Pod okriljem noći tisuće savezničkih padobranaca iskočilo je iza njemačkih položaja obalne obrane. Uz svitanje s ratnih je brodova potom otvorena topnička vatra na njemačke pozicije da bi nakon toga stotine desantnih plovila transportiralo pješačke postrojbe do plaža na kojima su bili izloženi baražnoj vatri njemačkih strojnica i topništva.

Neki od sudionika te operacije kazali su kako je more bilo crveno od krvi tog dana tijekom trajanja operacije kojom je osiguran preokret u ratu protiv Hitlera.

Reuters podsjeća kako su upravo ogromna razaranja koja su donijela dva svjetska rata bila poticaj europskim državama da u drugoj polovici dvadesetog stoljeća ojačaju svoju suradnju s ciljem osiguranja trajnog mira i da je upravo to dovelo do uspostave današnje Europske unije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti