Obavijesti

News

Komentari 25

Putine, sad i ti poludi: Rusko veleposlanstvo je uz Vatrene

Putine, sad i ti poludi: Rusko veleposlanstvo je uz Vatrene
3

Rusi su spremni zaboraviti sva politička i gospodarska neslaganja s Hrvatskom samo da pobijedimo Engleze.Zanimljivo je kako su se stvari okrenule jer su dosad Amerikanci navijali za Hrvatsku

VIDEO

Nas i Rusa 300 milijuna, tješili su se u vrijeme Jugoslavije dok nije pukla ljubav Tita i Staljina. Ali sad se komotno može reći: Nas Hrvata i Rusa 150 milijuna.

Iako je Hrvatska izbacila domaćina sa Svjetskog prvenstva, Rusi će zdušno i masovno navijati za Hrvatsku protiv Engleske, s kojom imaju izuzetno loše odnose. Zanimljivo je kako su se stvari okrenule jer su dosad Amerikanci navijali za Hrvatsku, ali Engleska je njihov najbliži saveznik i zato će većina ipak biti na njihovoj strani.

- Čestitamo. Bili ste odlični. Sad morate do finala. A mi ćemo za vas navijati - objavilo je rusko Veleposlanstvo u Hrvatskoj. I to nije samo kurtoazna izjava. Ruski mediji nisu, za razliku od srbijanskih, prosipali nikakvu žuč nakon izgubljene utakmice. Na istom je stavu i politika. Moglo bi se to sažeti u kratku poruku: “Hrvati, pobijedite Engleze i sve vam je oprošteno”.

Ruski veleposlanik Anvar Azimov otvoreno će navijati za Hrvatsku u polufinalu
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S druge strane, američki veleposlanik Robert Kohorst također je objavio fotografije u hrvatskom dresu u društvu osoblja veleposlanstva. I Amerikanci su objavili čestitke na pobjedi protiv Rusije. Ovaj put nije bilo svađe dvojice veleposlanika, ruskog Anvara Azimova i Kohorsta, kao nakon što smo saznali da u četvrtfinalu idemo na Rusiju. Američko veleposlanstvo smo pitali i za koga će navijati Kohorst u srazu s Engleskom, ali nismo dobili nikakav odgovor, za razliku od Rusa, koji su jasno najavili svoju potporu Hrvatskoj.

Traže nove sankcije

Velika Britanija se založila i gurala nove sankcije Rusiji i osudu nakon što je u Salisburyju otrovan bivši ruski špijun Sergej Skripal. Englezi su uvjereni da je to djelo ruskih tajnih službi iako ruski predsjednik Vladimir Putin niječe bilo kakvu povezanost. Na inzistiranja Velike Britanije, većina zemalja članica EU, pa i Hrvatska, otjerale su dio diplomatskog osoblja iz ruskih veleposlanstava. Rusi su odgovorili protjerivanjem diplomata zemalja članica EU.

Nikad napetiji odnosi

Britanija je zabranila i ulazak mnogim Rusima nakon toga, a odnosi Moskve i Londona nisu nikad bili napetiji nego ove godine.
Uz te loše geopolitičke odnose, Rusi se još sjećaju kako je Hrvatska pobijedila Engleze prije 11 godina na Wembleyu i tako omogućila odlazak ruske reprezentacije na Europsko prvenstvo. Ruski mediji su također oduševljeni i navijanjem i ponašanjem predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je u svečanoj loži s ruskim premijerom Dmitrijem Medvjedevim slavila u dresu naše reprezentacije.

Odnosi Hrvatske i Rusije su zaista više hladni nego topli iako se to u posljednje vrijeme mijenja. Vlada Andreja Plenkovića je prozapadno orijentirana, a Vladimir Putin im zamjera što su ignorirali želje za ruskim investicijama i što Hrvatska zatvara vrata. Međutim, ruske državne banke sad imaju glavnu riječ u Agrokoru, najvećem koncernu, koji je kralježnica hrvatskoga gospodarstva. Njihove investicije u Hrvatsku su veće od američkih iako su sve dominantne hrvatske političke garniture zazirale od ruskog utjecaja. Agrokor je njihov veliki ulazak u Hrvatsku iako je već prije ruski Sberbank počeo ovdje poslovati.

Borba za INA-u i LNG

Ruski Rostnjeft nudi se i kao partner za Inu, a Amerikanci se otvoreno protive takvoj opciji. Amerikanci su i za LNG terminal, a Rusima odgovara da se on ne izgradi. Premijer Andrej Plenković će vjerojatno na utakmicu u Moskvu, pa će imati priliku razbistriti odnose s Rusijom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina