Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Otišli smo jer je dostojanstvo Hrvatske na prvom mjestu'

Vojislav Šešelj je u srijedu kada je ugledao hrvatsku zastavu na ulazu Skupštine Srbije, skinuo zastavu i počeo gaziti po njoj. Potom je hrvatsko izaslanstvo odlučilo prekinuti posjet i vratiti se u Zagreb

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i članovi izaslanstva, koje je u srijedu prekinulo službeni posjet Republici Srbiji nakon incidenta u kojemu je srpski radikal i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu, obratio se medijima.

POGLEDAJTE OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA SABORA: 

- Posjet je bio osmišljen sadržajno i trebao je biti nastavak dijaloga između Srbije i Hrvatske. Sve je dobro krenulo, imali smo sastanak s predsjednicom Skupštine koji je prošao u vrlo dobrom ozračju, obilazili smo Skupštinu i dok smo izlazili dogodio se taj incident. Nismo znali što se točno dogodilo, ali smo čuli osuđenog zločinca kako nam vrlo ružno dobacuje i onda smo čuli da je skinuo i potrgao hrvatsku zastavu. Svi smo se složili da prekinemo posjet i da se vratimo u Zagreb. Dobro smo razmislili i to je bio takav trenutak jer je dostojanstvo vlastite države na prvom mjestu - kazao je novinarima predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon povratka iz Beograda. 

- Treba ostati hladne glave i nastojati da ne budemo kao ovi ljudi koji gaze nacionalni simbol jedne države - rekao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Nije želio odgovoriti na pitanje trebali se Srbija ispričati Hrvatskoj zbog gaženja zastave, komentiravši kako je pitanje shvatio kao 'tendenciozno'. 

- Šteta je da je on (Šešelj) tema danas, ne želim ponavljati što nam je dobacio i na njega više trošiti niti jednu sekundu svojega vremena - poručio je Jandroković.

POGLEDAJTE VIDEO:

Podsjetimo, Vojislav Šešelj je u srijedu, kada je ugledao hrvatsku zastavu na ulazu Skupštine Srbije, skinuo zastavu i počeo gaziti po njoj.

SRAMOTA U BEOGRADU Šešelj gazio hrvatsku zastavu: Jandroković prekinuo posjet

Potom je iz Srpske radikalne stranke stiglo priopćenje. 

- Danas je dr. Vojislav Šešelj, predsjednik Srpske radikalne stranke, oko 12 sati ušao u zgradu Narodne skupštine Republike Srbije. Sa njim je bio narodni poslanik radikala Filip Stojanović. Kada je na ulazu u Skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio stijeg na beton, pokušao poderati zastavu, a onda su je on i Filip Stojanović gazili nogama. Pet članova osiguranja nisu bili u stanju da im otmu zastavu i stijeg. Kad su završili sa gaženjem zastave, ušli su u predvorje Skupštine, gdje se nalazila cijela delegacija Hrvatskog sabora. Šešelj im je prišao i rekao: "Sad sam vam tamo napolju izgazio ustašku zastavu, jeb** vam majku ustašku svima!", a zatim je produžio u skupštinsku salu da obavlja svoje redovne zastupničke dužnosti - piše u priopćenju Srpske radikalne stranke. 

KOLINDA O SKANDALU: 'Najveća kazna za Šešelja je to što postoji neovisna Hrvatska'

Hrvatska delegacija, predvođena predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem zatim je otkazala dogovoreni susret sa srpskom ministricom europskih integracija i povukla se u zgradu hrvatskog veleposlanstva u Beogradu gdje je odlučeno da se posjet prekida te je cijela delegacija oko 15 sati krenula natrag za Zagreb. 

None Foto: Luka Negovetić/24sata 5

 

Komentari (159)
  • Predstava za narod, odnosno za birače HDZ-a za povrat povjerenja koje su izgubili izglasavanjem Istanbulske Konvencije. Ponovni pokušaj vrijeđanja inteligencije hrvatski građana. Jadno i sramotno.

    18. 4. 2018,   20:18
  • Jandrokoviću, vama dostojanstvo Hrvatske nikad nije bilo na prvome mjestu. Da jest, ne biste obrisali cipele o hrvatsku zastavu, popišali se na hrvatski Ustav i prihvatili da nekakve civilne udruge budu iznad hrvatske države, hrvatskog sabora i samog Ustava RH. Vi ste izvršili državni udar i ugrozili ustavni poredak RH, te de facto i de iure predali suverenitet RH. Stoga, ne glumatajte velike domoljube, jer to niste. Pupovac je veći domoljub od vas.

    18. 4. 2018,   20:13
  • Gdje je sada Hrvatska radikalna stranka da malo pali svrbske zastavice ??? Uuups, nemamo ju .... ne znam, možda je i dobro tako, ipak mi nismo takvi primitivci kao oni ;-)

    18. 4. 2018,   19:20