Obavijesti

News

Komentari 71

Račun mu blokiran 1029 dana: 'Dobio sam na sudu, ali uzalud'

Račun mu blokiran 1029 dana: 'Dobio sam na sudu, ali uzalud'
3

Prva pobjeda se dogodila 28. veljače 2018. na općinskom sudu u Zagrebu. Glatko, bez ikakvih problema, sudac je donio sve odluke u moju korist. Naravno da se je HZZ žalio na tu odluku, ali uzalud

VIDEO

Mladom poljoprivredniku Luki Jelčiću iz Krvavca kod Metkovića 1029 dana blokiran je račun. Blokirao mu ga je Hrvatski zavod za zapošljavanje koji je ocijenio da je nenamjenski potrošio dodijeljena mu poticajna sredstva za samozapošljavanje u svom gospodarstvu 'Aronija'.

'Otvorio sam OPG i napravio veliku grešku - uzeo poticaje'
'Otvorio sam OPG i napravio veliku grešku - uzeo poticaje'

- Ako govorimo o točnim iznosima, dobio sam 18.600 kuna poticaja od države kad sam počeo sa svojim biznisom s aronijom. Tim novcem trebao sam si plaćati doprinose godinu dana i svaka tri mjeseca dostavljati im dokaze da sam sve uredno platio. Tako je i bilo. A onda sam odlučio ugasiti obrt i prijeći na OPG jer sam zaključio da ći mi to biti jeftinije, budući da se radi o dugotrajnom nasadu i da nema prihoda prve tri godine. Na HZZ-u su mi rekli kako nema problema jer sam jedan od rijetkih koji je uvijek sve uredno plaćao. Rekli su mi samo da drugi dan dođem po zadužnicu. Došao sam po zadužnicu, a oni su mi rekli da se zagubila u dokumentima i da će mi je poslati poštom. Zadužnica nije stigla punih godinu i pol dana. Moja krivnja je u tome što ih nisam nazvao da ih pitam gdje je zapelo, ali nisam ni sanjao da će uslijediti ono što je uslijedilo, a to je blokada mog računa - pojasnio nam je Jelčić.

Ogorčen je kaže što unatoč tome što je sud nakon nekoliko godina suđenja presudio u njegovu korist, još uvijek nije odblokiran. Iz HZZ-a pojašnjavaju kako se u ovom slučaju blokada ne odnosi na OPG Jelčić Kican, već na 'Aronija' poljoprivredni obrt, koji je bio aktivan u razdoblju srpnja 2012. do rujna 2013. i za koji je isplaćena potpora za zapošljavanje u svrhu samozapošljavanja.

Ovdje se radi o državnoj potpori za zapošljavanje koja je tijekom 2012. godine odobravana po istim uvjetima kao i drugim poslodavcima za zapošljavanje osoba iz evidencije nezaposlenih. Dakle radi se o pokrivanju 50% godišnjeg troška rada, što znači 50% od ukupnog troška obračunate i isplaćene plaće uvećane za sva propisana davanja (neto plaća, doprinosi na plaću i doprinosi iz plaće odnosno doprinosi za obvezna osiguranja).

Korisnik potpore bio je u obvezi uz sredstava potpore uložiti u poslovni subjekt još isti iznos kako bi pravdao potporu. Kako su se potpore odobravale i za obrte koji nisu u obvezi obračunavati i isplaćivati neto plaću, dokazivanje opravdanog utroška potpore odnosilo se na zbroj plaćenih obveznih doprinosa prema propisanim osnovicama za uplatu doprinosa obveznih osiguranja koje Naredbom donosi ministar financija za svaku financijsku i kalendarsku godinu i ostvareni dohodak.

U ugovorenom razdoblju na ime doprinosa obveznih osiguranja plaćen je u obrtu Aronija iznos od 16.109,99 kuna, a ostvaren je dohodak od 988,34 kune čime nije opravdan iznos isplaćene potpore kao ni intenziteta 50% troška na teret korisnika potpore.

Iz navedenih razloga zatražen je povrat iznosa isplaćene potpore budući da ista nije namjenski utrošena odnosno opravdana, odgovorili su nam iz HZZ-a.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa