Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Račun od 25 kuna mu nisu dali, ali ovrhu od 700 nisu zaboravili

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U statusu koji se širi Facebookom, profesor Lauc upozorio je na slučaj u kojem mu nije stigao račun od 25 kuna sa KBC-a Zagreb, ali dvije godine kasnije dobio je rješenje o ovrsi od 700 kuna

Zbog dugovanja od 25 kuna, profesor Gordan Lauc s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagebu dobio je ovrhu od skoro 700 kuna. Nju je platio, ali je u isto vrijeme podnio i prijavu Državnom odvjetništvu protiv odvjetničkog društva i zagrebačkog KBC-a zbog sumnje u udruživanje u 'zločinačku organizaciju'. Kako navodi u svojoj Facebook objavi, on ne zna jesu li slučajno zaboravili poslati opomenu i čekali dvije godine ili mu namjerno nisu poslali račun kako bi odvjetnici zaradili na troškovima postupka. Problem je nastao jer Laucu nije stigao račun za 25 kuna participacije, na što je on potpuno zaboravio, a podsjetilo ga je rješenje o ovrsi.

U svojoj Facebook objavi, koja se brzo šir, poziva prijatelje koji su se našli u sličnoj situaciji da se jave kako bi pomogli DORH-u da se istraže slični slučajevi, koji možda i nisu prioritet. 

Ja doista volim ovu našu zemlju. Putovao sam svuda po svijetu, živio dulje vrijeme u Njemačkoj i Americi, no ma koliko...

Posted by Gordan Lauc on Friday, October 6, 2017

U nastavku pročitajte njegov status

Ja doista volim ovu našu zemlju. Putovao sam svuda po svijetu, živio dulje vrijeme u Njemačkoj i Americi, no ma koliko god se mi žalili na Hrvatsku, ona je još uvijek jedno predivno mjesto za život. No upravo zbog toga , smatram svojom obavezom vrištati do neba kada vidim kako nam pojedinci zagorčavaju život i pretvaraju Hrvatsku u močvaru... Svi smo se mi nagledali svakakvih gluposti oko nas, no ako ih sami ne krenemo ispravljati, neće ih nitko ispraviti. Stoga evo mog malog doprinosa ispravljanju «krivih Drina».

Dakle priča počinje jedne noći u lipnju 2015. kada sam završio na hitnoj na Rebru, jer sam dan kasnije morao na put avionom, a upala uha mi se nikako nije smirivala. Simpatični mladi specijalizant mi je stavio antibiotsku mast u uho i stvar je bila riješena. Kako su bili sitni noćni sati, nisu mi mogli ispostaviti račun na 25 kuna participacije, pa su mi ga rekli poslati kući. Nisu ga nikada poslali, i ja sam na to potpuno zaboravio. Sve do danas kada sam dobio rješenje o ovrsi prema kojem moram platiti tih 25 kuna participacije, zatezne kamate od cca 4 kune, ali i 688,13 kn troškova ovrhe.

Dakle dužan sam im 25 (dvadesetpet) kuna, a i to samo zato što mi nisu bili u stanju naplatiti tih 25 kn kad sam bio kod njih. Nikada mi nisu poslali račun i sada mi šalju ovrhu za tih 25 kn, ali i za troškove ovrhe od 688,13 kn (dakle skoro 30x više od neplaćenog računa). Kako nemam vremena za gubljene na natezanje sa sudom, a troškovi koji su navedeni u prijedlogu za ovrhu su u skladu sa zakonom, ja sam to platio. No paralelno sam napisao kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu u kojem izražavam sumnju da se se predmetno odvjetničko društvo i uprava KBC-a udružili u «zločinačku organizaciju» (to je pravni termin koji opisuje udruživanej više osoba radi poduzimanja nezakonitih radnji) radi ostvarivanja nepripadajuće dobiti. Možda taj račun meni nisu poslali slučajno. Možda su slučajno zaboravili poslati i opomenu i čekali dvije godine. No možda to sve nije slučajno. Možda oni namjerno nisu poslali račun, kako bi odvjetničko društvo moglo naplatiti troškove ovršnog postupka. Ja sam izrazio sumnju, a na Državnom odvjetnišvu je da istraži jesu li te sumnje opravdane.

Samo što nas dosadašnje iskustvo uči da takve situacije baš i nisu prioritet Državnom odvjetništvu, pa molim sve svoje FaceBook prijatelje da se organiziramo i pomognemo im. Jeste li se možda vi sami ili netko od vaših prijatelja našao u sličnoj situaciji? Je li možda u pitanju bilo isto ili povezano odvjetničko društvo ili javni bilježnik? Idemo iskoristiti moć društvenih mreža i sami provjeriti te sumnje. Ja ću vrijeme koje bi potrošio na žalbe na tu ovrhu uložiti u skupljanje informacija i možda na taj način napravimo jedan mali korak prema društvu u kojem će svima nama biti bolje...

Komentari (55)
  • Pljujete po ŽIVOM ZIDUU koji se JJEDINI bbore protiv ovakvih lihvara koje podržava kriminalna organizacija znamo iz koje stranke! Glasate 26 godina za SDP-HDZ kliku a pljujete po onima koji ih prozivaju i razotkrivaju! MA BRAVO!!

    7. 10. 2017,   10:18
  • Sramota za sve one koji su zakazali u tom slucaju a vama podrška...to je birokracija...rade što hoće a mi plaćamo.

    7. 10. 2017,   09:58
  • I šta kažete? Besplatno zdravstvo nije valjalo?

    7. 10. 2017,   09:49