Obavijesti

News

Komentari 197

'Radim u struci, kao inženjer, a plaću ne uspijem niti potrošiti'

'Radim u struci, kao inženjer, a plaću ne uspijem niti potrošiti'
1

Mnogi Dean Tomića znaju kao vlasnika kioska u Prvomajskoj ulici. Prije toga diplomirao je na Tehničkom fakultetu u Rijeci, u roku, bio odličan student...

VIDEO

Puljanin Dean Tomić u 50-im godinama života odlučio je okrenuti novi list, bolje rečeno čitavu knjigu. Promijenio je posao, grad, državu...Tako je Tomić stigao do Berlina, radi u svojoj struci, inženjerskoj, za što se školovao, ali kasnije zapostavio. I dobro mu ide, piše Glas Istre.

Mnogi Dean Tomića znaju kao vlasnika kioska u Prvomajskoj ulici. Prije toga diplomirao je na Tehničkom fakultetu u Rijeci, u roku, bio odličan student, radio je godinu dana u struci i onda otvorio svoj mali obrt. Nakon dvadesetak godina odlučio je s time stati i probati vratiti se u struku. 

- Pitaju me  moji studentski kolege, sada ljudi na vodećim pozicijama u Puli i Istri, ja ne bih mogao zaraditi ni za burek, ali budući da se sada pitaju Nijemci, imam mjesečni prihod koji za realnu konzumaciju života ne mogu potrošiti. Jer, realno, ne treba ti 100 pari cipela mjesečno. Sad sam Puljanin s berlinskom adresom. Goran Bare bi rekao, samo stoj na svjetlu i doći će kraj tami, kaže  Tomić te prepričava kakve je sve odgovore dobio od kolega s faksa s kojima je pet godina ručao i večerao u studentskoj menzi, koje je prve upitao što misle bi li se mogao vratiti u struku.

Prijatelj, diplomirani inženjer, sada tehnički direktor, bio je rezolutan: "Ma neee, neee!". Drugi je već imao i argumente: "Mislim da ne biš mogao. Puno je to vremena, jako puno. Pa moja djeca već studiraju!". Treći se malo premišljao: "Hmmm", a onda zacementirao: "Ne biš mogao!". Četvrti, sada direktor, bio je konkretan: "A, gle, Deane, budimo realni, prešao si 50. godinu života, kužiš?". Peti se slatko nasmijao: "Tko, ti? Hahahaha… Ma, šta je tebi? Pa koliko si radio u struci, godinu dana, a imaš 20 godina pauze, ma daj, molim te, zaboravi na tu ideju, nemoj više nikad o tome razmišljati". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sve to zvuči poznato, tako se kod nas "bodri" prijatelje, a i logično je, zaključujemo laički, tehnika se zaista mijenja dok trepneš okom. Dean me stručno razuvjerio u tri poteza.

- Osobno ne mogu vidjeti što se to u baznoj tehnici promijenilo. Svi zakoni u matematici su isti. Zakoni mehanike isti, statika, kinematika, dinamika, nauka o toplini, mehanika fluida, nauka o čvrstoći, teorija oscilacija i drugo - što se promijenilo? Brzina svjetlosti i brzina zvuka iste, apsolutna nula i dalje na minus 273,16 Celzijusa, čelik istog kemijskog sastava ima istu čvrstoću na vlak, tlak, savijanje, torziju i odrez, kao i ranije. Tražim i ne mogu naći što se promijenilo. Promijenio se izgled automobila, karoserija, ali to je dizajn. Motor u njemu i dalje radi na ista četiri takta: usis, kompresija, ekspanzija, ispuh, pojašnjava Tomić za Glas Istre.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 197
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS