Obavijesti

News

Komentari 50

'Radimo mnogo i želimo raditi, ali tražimo da nas se cijeni'

'Radimo mnogo i želimo raditi, ali tražimo da nas se cijeni'
1

U zemljama EU medicinske sestre i tehničari imaju plaće od 2500 eura i više, dok u Hrvatskoj od mizernih početnih 3500 do 6000 kuna. Naše medicinske sestre tvrde kako odlaze zbog neadekvatnih uvjeta rada

VIDEO

Situacija je dramatična i krajnje je vrijeme da se to shvati. Nedostaje nam 12.000 medicinskih sestara, više od 1000 njih posljednjih godina napustilo je Hrvatsku, a više od 2000 ih je predalo zahtjeve za odlazak u inozemstvo, što dovodi u pitanje zdravstvenu skrb naših građana.

Poručila je to u četvrtak Ankica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, pozivajući vladajuće da hitno poduzmu nešto kako bi spriječili odljev zdravstvenih djelatnika. Prije svega, traže povećanje plaća koje su, dodaju, ispod svake razine dostojanstva.

- U zemljama EU, Njemačkoj, Austriji, Irskoj i Italiji, plaće medicinskih sestara i tehničara kreću se od 2500 eura naviše. Zemlje koje su donedavno bile iza nas, poput Rumunjske, Mađarske i Poljske, povećale su plaće svojim zdravstvenim radnicima 25 posto. U nekim zemljama čak i do enormnih 70 posto. Njihove vlasti su prepoznale da je situacija dramatična i da moraju ljude zadržati u svojoj zemlji. Mislimo da je nedopustivo da naše sestre i tehničari imaju plaću od 3500 do 6000 kuna - istaknule su.

No male plaće nisu jedini problem. Ima ih još.

Hrvatska će od sljedeće godine 'uvoziti' i - medicinske sestre!
Hrvatska će od sljedeće godine 'uvoziti' i  - medicinske sestre!

- Neki od gorućih problema su neadekvatni uvjeti rada, neprovođenje zaštite na radu, sve veća izloženost fizičkim napadima. Mladi nam odlaze van, a stariji u mirovinu - dodale su medicinske sestre.

Zbog nedostatka radne snage u sustavu zdravstvene zaštite, upozorile su, oni djelatnici koji su ostali rade pod prevelikim opterećenjem, a zbog stresa i fizičkog preopterećenja nerijetko obolijevaju i završavaju na bolovanju, što dodatno otežava ionako tešku situaciju.

- Da bi se zdravstveni sustav održao, sestre i tehničari rade prekovremeno, pa čak i iznad zakonski dopuštenih okvira, a prekovremeni im se ne plaćaju adekvatno. Jedna medicinska sestra ili tehničar mora skrbiti i do 20 pacijenata, a pri tome im je nametnuto obavljanje poslova koji ne ulaze u kompetencije njihova rada, poput, primjerice, primjene transfuzije, kateterizacije muškaraca, što je obveza liječnika - kažu.

Medicinske sestre i liječnici su sve traženiji zbog iseljavanja
Medicinske sestre i liječnici su sve traženiji zbog iseljavanja

Ogorčene su što vladajući ne poduzimaju ništa da zaustave egzodus ljudi svih profesija.

- Poslali smo više od 10 dopisa Ministarstvu zdravstva, kao i rada, HZZO-u... Nitko nam nije ništa odgovorio niti nas pozvao - poručile su dodajući kako se zbog nedostatka zdravstvenih djelatnika smanjuje i broj kreveta u pojedinim bolnicama.

- Ravnatelji KBC-a Zagreb i Opće bolnice Dubrovnik sami su naveli da će uslijed nedostatka medicinskih sestara zatvarati čak i odjele. Na kraju, ništa drugo ni ne preostaje jer sestra se ne može teleportirati i stvoriti si osam ruku kako bi bila istodobno u pet soba. Pacijenti se žale da ne dobivaju adekvatnu skrb, a sestre da ne mogu tako raditi. Situacija je vrlo zabrinjavajuća i pitamo se zabrinjava li se itko osim nas - rekle su.

Istaknule su i kako se treba ukinuti zabrana zapošljavanja te dati slobodu ustanovama, a ne čekati da ministarstvo odobri svaki zahtjev.

- Radimo mnogo i želimo raditi, ali tražimo da se naša profesija cijeni - poručile su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca