Obavijesti

News

Komentari 32

Radnici čekaju plaće, a Uljaniku su otkazali još jednu narudžbu

Radnici čekaju plaće, a Uljaniku su otkazali još jednu narudžbu
1

Radnici preživljavaju Još nisu dobili ni zaostatke plaća od rujna. Nadaju se da će nakon sastanka s Ministarstvom gospodarstva ipak saznati strateškog partnera i ulagača u brodogradilište

VIDEO

Sindikat i radnici Uljanika s nestrpljenjem iščekuju detalje o ponudama potencijalnih investitora. Više o svojoj sudbini trebali bi doznati u utorak, na sastanku s predstavnicima Ministarstva gospodarstva.

U međuvremenu je Uljanik pogodio još jedan težak udarac. Zagrebačka burza objavila je vijest o raskidu ugovora za novogradnju 500. Riječ je o samopogonjenom jaružalu s kopačem, luksemburškog naručitelja. Tako su radnike u ponedjeljak dočekali novi problemi zbog raskida ugovora između Uljanika i Dredging and Maritime Managementa zbog nemogućnosti da brod isporuče sukladno ugovoru.

Uljanik: Tvrtka CLdn otkazala je ugovor o gradnji ro-ro broda
Uljanik: Tvrtka CLdn otkazala je  ugovor o gradnji ro-ro broda

Međutim, još jedan ugovor su im otkazali zbog istog razloga, i to za novogradnju 531, sklopljen između Uljanika i CLdN ro-ro S.A.Luxembourg, plovilo za prijevoz kamiona, kontejnera na prikolicama i automobila. Sindikalisti ne kriju razočaranje, ali se i dalje nadaju da će stvari krenuti uskoro na bolje.

'Sve saznajemo iz medija'

- To jaružalo smo završili 70 posto do sada. Ostalo je još tridesetak posto rada na njemu, a neke procjene vrijednosti te novogradnje kreću se oko 200 milijuna eura. Još se nadam dogovoru Vlade, resornog ministarstva i uprave o ‘spašavanju’ tog ugovora - rekao je sindikalist Boris Cerovac.

Sudbina Uljanika: Neke ponude koje su stigle vrlo su ozbiljne...
Sudbina Uljanika: Neke ponude koje su stigle vrlo su ozbiljne...

- Očekivali smo da ćemo odmah nakon 20. siječnja, do kada je bio rok za dostavljanje ponuda, znati nešto konkretno o ponuđačima. Ali sve što znamo doznajemo iz medija. Jedino smo bili razgovarali s Tomislavom Debeljakom o ponudi Brodosplita, kad smo mu prenijeli svoje zahtjeve, od kojih nećemo odustati, a to su socijalne komponente - dodao je Cerovac, koji se nada pozitivnim vijestima na sastanku s predstavnicima resornog ministarstva. 

U brojkama:

2,5 milijardi kuna Hrvatska je do kraja 2016. bila uložila u restrukturiranja brodogradilišta

20,4 milijuna kuna  2017. je potrošeno na upravljački kadar, i to na 52 ljudi u jeku krize škvera

100 milijuna kuna gubitka imao je škver po sagrađenom brodu

Cerovski: Prijedlog Fine o stečaju očekivan

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac rekao je u ponedjeljak kako je vijest da je Trgovački sud u Pazinu zaprimio prijedlog Financijske agencije (Fina) o otvaranju stečajnog postupka nad Uljanik brodogradilištem d.d. bila očekivana. 

U prijedlogu Fine navodi se da s 21. siječnjem ove godine Uljanik brodogradilište ima neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u ukupnom iznosu od 75,8 milijuna kuna. 

"To je potpuno očekivano jer smo svi znali da je 21. siječnja datum kada će biti 120 dana da je račun tvrtke blokiran. O visini novca se nije razgovaralo", rekao je za Hinu Cerovac. On očekuje da će predstečajni upravitelj utvrditi pravo stanje u Uljaniku i zaključiti da ne bi trebalo pokrenuti stečaj ako program restrukturiranja koji bi se trebao realizirati u suradnji s novim strateškim partnerom bude "držao vodu".   

U prijedlogu Fine navodi se i kako Uljanik, po podatcima koje im je dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), ima 1400 zaposlenika te dvadesetak računa i oročen novac u pet komercijalnih banaka te da, osim toga, Fina ne raspolaže drugim podatcima o imovini te tvrtke. Prijedlog za otvaranje stečaja slijedio je nakon što je Uprava Uljanika d.d. u ponedjeljak izvijestila na internetskoj stranici Zagrebačke burze da je luksemburški naručitelj CLdN jednostrano raskinuo ugovor o gradnji novoga ro-ro broda, no nije navela vrijednost ugovora.

Uljanik je prije priopćio da je, zbog nemogućnosti da se brod isporuči, odredbama iz ugovora o gradnji, kupac 27. siječnja 2019. jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda, a najnovije otkazivanje ugovora samo je jedno u nizu jer je lani krizom pogođenom Uljaniku nekoliko naručitelja također otkazalo ugovore.

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac potvrdio je kako sindikati još nemaju službeno informaciju o tome tko su potencijalni strateški partneri čije su ponude zaprimljene do petka u 20 sati. 

"Moguće je da ćemo tu informaciju konačno dobiti sutra, kada je u Zagrebu najavljen sastanak Uprave, Nadzornog odbora, Ministarstva gospodarstva i sindikata", dodao je Cerovac. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava