Obavijesti

News

Komentari 99

Radnici s rotora: ‘Hrvatice su lijepe, ali ih se malo i bojimo...’

Radnici s rotora: ‘Hrvatice su lijepe, ali ih se malo i bojimo...’
9

Radnici s Kosova koji već sedam mjeseci rade na zagrebačkom rotoru kažu da će se možda oženiti u Hrvatskoj. Oni rade punom parom, sve je po planu i po svemu sudeći neće biti kašnjenja...

VIDEO

Sve je po planu i, po svemu sudeći, neće biti kašnjenja. Osim ako nas vremenske neprilike ne spriječe. Radimo punom parom, a svaki dan je oko 300 radnika na gradilištu, rekao je Goran Radić, voditelj projekta na remetinečkom rotoru, dok nas vodi u obilazak najvećega gradilišta u Zagrebu.

Zagrepčane u nedjelju očekuje nova regulacija prometa na remetinečkom rotoru.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:16

- U promet ćemo pustiti ceste iz smjera Lučkog prema Novom Zagrebu koja ide preko sjeverne strane rotora. To znači da će se od zapada prema istoku moći voziti samo u jednom smjeru. Radovi na tramvajskoj trasi trajat će još koji mjesec jer, kad pustimo promet na rotoru, možemo spajati kontaktnu mrežu za tramvaje. Uz to će se raditi na uređenju okoliša - objasnio je Radić.

Tramvajski promet nakon rekonstrukcije ostaje isti kao prije početka gradnje.

- Radi se na svakom dijelu, na dva podvožnjaka, šest nadvožnjaka, rampama na sjevernoj strani kružnog toka, koje se proširuju za jedan vozni trak, samom prstenu rotora. Apsolutno svi rade, asfalteri svoj posao, mnogo radnika sudjeluje u gradnji bukobrana uz Remetinečku cestu i Aveniju Dubrovnik. Evo, imate priliku vidjeti kako se postavlja rasvjeta. Komisija trenutačno ocjenjuje radove i mogu reći da su zadovoljni - rekao je Radić. Nakon što smo obišli ceste koje se puštaju u promet u nedjelju, Radić nas je otpratio do podvožnjaka koji će spajati Jadransku aveniju s Avenijom Dubrovnik. Dugačak je 280 metara, ima dvije tunelske cijevi i ključni je dio rekonstrukcije. Tu smo zatekli i radnike koji su provlačili kabele te rade kanale i rubnjake. Zastali smo kod njih, a Radić nas je prepustio njima te su nas oni vodili po tunelu. Razgovarajući s njima, saznali smo da su iz Bosne i Hercegovine. Pitali smo ih jesu li zadovoljni uvjetima rada.

- Ovdje smo tek nekoliko dana, mi smo kooperanti. Zvali su nas jer trebaju dodatne radnike. Godinama radimo po Hrvatskoj i vaši bolje plaćaju. Nikad nismo imali problema s isplatama - kroz smijeh nam priča jedan od radnika. Njegov kolega nastavlja da su zadovoljni jer ne rade dulje od deset sati, a prekovremeni im se isplaćuju.

Zagreb: Otvoren dio rotora, nema zastoja i vozi se brže nego prije Reporter: Bogdan Blotnej

Posted by 24sata on Sunday, 20 October 2019
Zatvara se Remetinečki rotor: Evo svih obilaznih pravaca...
Zatvara se Remetinečki rotor: Evo svih obilaznih pravaca...

- Uvijek sam sretan kada dođem k vama. Mogu lijepo zaraditi i tako povećam kućni budžet. U Bosni ima puno posla, ali malo para. I na isplatu se dugo čeka. Tako funkcionira kod nas. Zato uvijek pazimo s kim radimo - kazao je.

Stigli smo do izlaza iz tunela, raja iz Gračanice nas je pozdravila, a mi smo se uputili dalje. Ispred nas je bio radnik koji je stavljao izolaciju. Zastali smo i pitali je li mu vruće.

- Ha-ha. Ma dobro je. Naviknut sam na ovo. Već pet godina radim izolaciju. Nama paše kad je vruće jer, ako je kiša ili snijeg, onda nema ni posla - rekao je Zagorec, kako se sam predstavio. Pitali smo ga ima li više domaćih ili stranih radnika.

Remetinečki rotor zatvara se ovog vikenda za sav promet
Remetinečki rotor zatvara se ovog vikenda za sav promet

- Tu ima svega. Mi smo jedno veselo društvo. Od Indije preko Bliskog istoka pa obližnjih zemalja poput Kosova, Albanije i Makedonije. Nikad nismo imali nikakvih problema. Svi se dobro slažemo. Bitno je da svi kvalitetno napravimo svoj posao i da na vrijeme dobijemo plaću - ispričao je. Pored njega su bili mlađi dečki koji su govorili na albanskom. Došli smo do njih, a oni su se uplašili jer su mislili da smo inspekcija. Kad smo im rekli tko smo, opustili su se i ponudili cigaretu te uzeli kratku pauzu za razgovor.

- Nas trojica smo s Kosova. Ovdje smo već sedam mjeseci. Moji prijatelji imaju 19 i 21 godinu, a ja 20. Otišli smo s Kosova jer su male plaće. Posla ima puno i dolje, ali ne isplati se. Ovdje nam je lijepo i zadovoljni smo. Slobodni smo, a Hrvatice su nam lijepe, ali i malo oštre, pa ih se nekad i bojimo. Ali se možda i oženimo ovdje pa spojimo ugodno s korisnim. Lijepe supruge, ali i hrvatski papiri - ispričao nam je mladi Kosovar. Zamolili smo da ga slikamo kako bi ga Hrvatice mogle vidjeti, odbio je jer nije htio da ga vide prljavog u radnoj odjeći.

- Ne mogu ovakav. Morao bih obući košulju i napraviti frizuru. Hrvatice su vrlo zahtjevne, mora biti sve tip-top - kroz smijeh nam govori. Dok smo razgovarali s mladićima, pridružila su nam se i dva starija radnika, isto s Kosova. Predstavili su nam se i zanimalo ih je što nas je dovelo. Odgovorili smo da smo došli vidjeti kako napreduju radovi, na što su dodali da rade koliko mogu.

Fotografije iz zraka: Polako se vide obrisi zagrebačkog rotora
Fotografije iz zraka: Polako se vide obrisi zagrebačkog rotora

- Imali smo posao na Kosovu, ali nismo mogli s tim plaćama hraniti obitelj. Ovdje je malo bolje, ali plaće mogu biti i malo veće. Ipak radimo i po 11 sati. Željeli bismo dovesti ženu i djecu i tako početi novi, bolji život - kazao je Avni i dodao da ima pet kćeri i suprugu na Kosovu, a njegov kolega ima sina koji isto čeka radnu dozvolu kako bi i on došao u Hrvatsku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...