Obavijesti

News

Komentari 94

Miletić o Uljaniku: 'Očuvanje radnih mjesta nam je prioritet'

Miletić o Uljaniku: 'Očuvanje radnih mjesta nam je prioritet'
13

Nakon jednosatne prosvjedne šetnje Pulom, radnici Uljanika, koji su od srijede u općem štrajku, vratili su se u krug brodogradilišta gdje će ostati do kraja radnog vremena

VIDEO

Radnici riječkoga Brodogradilišta "3. maj" i pulskoga Uljanika, oko 4500 radnika zaposlenih u svih sedam društava Uljanik Grupe, nastavili su opći štrajk koji su počeli u srijedu ujutro jer im još nisu isplaćene plaće za srpanj.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović rekao je da drugi dan štrajka radnici riječkoga 3. maja za sada nastavljaju u krugu brodogradilišta, a hoće li izaći na ulice, odlučit će Štrajkaški odbor.

Drama u Puli: 'Neka se Vlada odluči. Radnicima je dosta igre'
Drama u Puli: 'Neka se Vlada odluči. Radnicima je dosta igre'

Po njegovim riječima, radnici su uznemireni, sve teže podnose iščekivanje plaća, pritisnuti kreditima i drugim obvezama.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Predstavnici Štrajkaškog odbora u 3. maju razgovarali su u srijedu, tijekom prvoga dana štrajka,  s Upravom toga brodogradilišta, ali u razgovoru nisu pronađena rješenja za nastalu situaciju i isplatu plaća, pa je odlučeno da će se štrajk nastaviti.

Traže isplatu plaća: Nastavlja se štrajk u Uljaniku i 3. maju
Traže isplatu plaća: Nastavlja se štrajk u Uljaniku i 3. maju

Radnici su počeli štrajk na svojim radnim  mjestima, u prvoj smjeni, a organizirano je dežurstvo dežurnih službi, kao što su vatrogasci i drugi. U drugoj smjeni u brodogradilištu se, zbog nedostatka materijala, ne radi već duže vrijeme.

Iz Štrajkaškog odbora u srijedu su izvijestili da je atmosfera u tom brodogradilištu uzavrela te su pozvali  Vladu i Upravu da iznađu rješenje za nastalu situaciju, ističući da će, ako bude potrebno, razmotriti i izlazak radnika na ulice.

'Tražimo rješenje, sastat ćemo se sutra s upravom Uljanika'
'Tražimo rješenje, sastat ćemo se sutra s upravom Uljanika'

Radnici Uljanika traže i smjenu Uprave, premda su sindikati u srijedu istaknuli kako u sklopu štrajka to ne mogu tražiti smjenu Uprave. Radnici Uljanika su u srijedu, prvoga dana štrajka, izišli na ulice i na gotovo dva sata blokirali promet ispred brodogradilišta. Nakon toga su, uz pratnju policije, i prošetali središtem Pule.

Sindikati i Štrajkaški odbor ponovili su kako pomoć očekuju od Vlade, resornoga ministarstva i Ministarstva financija.

Plaća još nema, nastavlja se štrajk u brodogradilištu 3. maj
Plaća još nema, nastavlja se štrajk u brodogradilištu 3. maj

Radnici 3. maja, kao i radnici cijele Uljanik Grupe, traže isplatu plaća za srpanj, koje su trebale biti isplaćene do 15. kolovoza. U 3. maju traže i nastavak brodograđevne djelatnosti i proizvodnje, odnosno rješavanje sudbine brodogradilišta u kojemu se, iako su brodovi na navozima, ne radi jer nema novca za potreban materijal. 

Krenuli u mimohod

Radnici Uljanika krenuli su u četvrtak ujutro u devet sati u mimohod Pulom, koji podržavaju sva tri sindikata - Sindikat metalaca Hrvatske, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i Jadranski sindikat, kao i Štrajkački odbor, a mimohod je prijavljen policiji. 

Nakon okupljanja unutar brodogradilišta, radnici Uljanika krenuli su u četvrtak, drugoga dana općeg štrajka, u devet krenuli u mimohod Pulom.

Novinarima su se u četvrtak ujutro obratili i predsjednici triju sindikata koji su također, kao i radnici, zatražili ostavku Uprave.

 "S obzirom da zahtjev za ostavkom Uprave Uljanik Grupe ne može biti legalan zahtjev za štrajk, sindikati koji djeluju u Uljanik Grupi, izvan zahtjeva Štrajkačkog odbora, koji traži isplatu plaće za srpanj, traže da Uprava društva podnese ostavku, kao moralno odgovoran čin zbog cjelokupne situacije u koju su, bez svoje krivnje, dovedeni radnici Uljanika", stoji u zahtjevi triju sindikata.

Ako Uprava na podnese ostavku na temelju ovoga zahtjeva, sindikati koji djeluju u Uljanik Grupi traže da Skupština društva i Nadzorni odbora smijeni Upravu, sukladno pozitivnim zakonskim propisima, istaknuto je u zahtjevu što su ga potpisali predstavnici triju sindikata - Sindikata metalaca Hrvatske, Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i Jadranskoga sindikata.

Radnici se vratili u Uljanik

Nakon jednosatne prosvjedne šetnje Pulom, radnici Uljanika, koji su od srijede u općem štrajku, vratili su se u krug brodogradilišta gdje će ostati do kraja radnog vremena.

Ispred Gradske vijećnice na Forumu radnicima se u četvrtak ujutro obratio pulski gradonačelnik Boris Miletić naglasivši  da je očuvanje radnih mjesta i opstanak brodogradnje prioritet.

Nakon završetka prosvjedne šetnje predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko izjavio je kako očekuju da će Vlada na sjednici u četvrtak raspravljati o Uljaniku.

"Plaće ni danas sigurno neće biti isplaćene i sutra nastavljamo sa štrajkom, ali i prosvjednom šetnju Pulom. Štrajkat ćemo sve dok radnicima plaća ne sjedne na račun", rekao je Šverko. Dodao je i kako bi bilo u redu da Uprava Uljanika, nakon svega, sama podnese ostavku.

Predsjednik Jadranskoga sindikata Boris Cerovac ponovio je da će, ako treba, ovaj prosvjed nastaviti i u Zagrebu.

O stanju u Uljaniku i štrajku radnika u četvrtak je pred Uljanikom na konferenciji za novinare govorio i predsjednik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić.  

"Za krizu i stanje u Uljaniku najodgovorniji su Uprava društva, ali i sve razine vlasti od lokalne i regionalne, do državne koja je dopustila uništavanje brodogradnje po diktatu iz Bruxellesa" rekao je Sinčić.

Po njegovim riječima,  do ove situacije u Uljaniku došlo je zbog šutnje, odnosno "nije se na vrijeme govorila istina".

Radnici svih sedam društava Uljanik Grupe, uključujući i riječki "3.maj" od srijede štrajkaju jer im do 15.kolovoza nije isplaćena plaća za srpanj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava