Obavijesti

News

Komentari 543

Gotov sastanak u Vladi: 'Štrajk će trajati dok ne isplate plaće'

Gotov sastanak u Vladi: 'Štrajk će trajati dok ne isplate plaće'
105

Dolazak radnika je bio s jednim ciljem, da čujemo koliko nam Vlada može pomoći. Postoje određeni mehanizmi koje Vlada može pokrenuti, kazao je Mladen Novosel iz SSSH nakon sastanka u Vladi

VIDEO

Radnici Uljanika i 3. maja uz skandiranje: “HDZ, lopovi, državu ste pokrali”, “lopovi, IDS”, “Upravo, odlazi”, “Mi smo Uljanik, Uljanik je naš”, “Ne damo škverove” sat vremena čekali su na Markovu trg rezultate razgovora njihovih predstavnika s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrima.
Ministar gospodarstva Darko Horvat izvijestio je da se pregovara s komercijalnim bankama kako bi se osigurao novac za dvije plaće, i to zaostalu iz srpnja te plaću za kolovoz. Nada se da će do kraja tjedna imati rješenje barem za jednu plaću.

- Svi smo se složili da želimo brodogradnju u Puli i Rijeci, ali s drugačijom filozofijom i održivim modalitetom na način tako da oba brodogradilišta u dogledno vrijeme postanu profitabilnima - kazao je ministar.
Sindikati poručuju da se štrajk nastavlja dok im plaće ne isplate. Dio prosvjednika uzvikivao je: “To je nedovoljno”.

Imamo posljednju šansu privesti svrsi Uljanik i 3. maj kako bi jednog dana postali profitabilna trgovačka društva, kazao je ministar Horvat nakon sastanka u Vladi.
Ministar nije želio odgovoriti s kojim bankama se pregovara kako bi se osigurale plaće za radnike brodogradilišta.

- Pritisak prema javnosti i akterima procesa je toliko velik da je jako puno šuma u komunikaciji, pa molim da nam ostavite malo mira da do tog procesa dođe i on se počne realno provoditi u stvarnosti, kako bi radnici ovog tjedna dobili barem jednu plaću - izjavio je Darko Horvat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upitan je li preduvjet za to odlazak sadašnjeg vodstva uzvratio je kako o tome odlučuju nadzorni odbor i skupštine brodogradilišta. Ministar je naveo kako su radnici i sindikati jasno rekli na sastanku kako oni, a niti dobavljači, ne vjeruju upravama. - Ja kao ministar, a niti Vlada, nemamo participaciju u vlasništvu u takvom postotku da bismo mogli poduzimati konkretne mjere. Dakle, na nadzornom odboru i skupštini je donošenje odluka, da Vladi jasno daju do znanja kakav je stav radnika i drugih vlasnika Uljanik grupe - kazao je. Sindikalac Đino Šverko kazao je kako su u Vladi, osim o plaćama, razgovarali i o dugoročnim planovima za brodogradilišta. - Radnici žele da se ide u restrukturiranje, a ne u stečaj od kojeg se svi ježimo. To mi očekujemo jer nama je opstanak brodogradnje prioritet. Premijer je obećao da će doći u Pulu kako bismo o tome razgovarali - poručio je sindikalac Šverko. Vjeruje kako Vladi nije u interesu imati pod prozorom nezadovoljne radnike te se nada da će se pronaći model opstanka brodogradilišta. Sindikalac Mladen Novosel napomenuo je kako je za neisplatu plaća radnicima brodogradilišta odgovorna uprava. - Mi nemamo druge mogućnosti nego vjerovati premijeru i da će radnici do kraja tjedna dobiti plaće. Nastavak restrukturiranja Uljanik grupe ovisi o Europskoj komisiji, strateškom partneru i postojećim upravama. Radnici upravama ne vjeruju i traže njihovu smjenu. Koliko smo mogli zaključiti, ne vjeruje im više ni Vlada, koja ima mehanizme da kroz svoje predstavnike inicira promjenu uprave - kazao je. Poručio je da bi uprava, ako ima i malo moralne odgovornosti, trebala otići i prije nego što se prosvjednici vrate svojim kućama.

- Vi ćete štrajk prekinuti u onom trenutku kada dobijete plaću za srpanj. Sve dalje ćemo se dogovarati. Uprave, ako neće same otići, otjerat ćemo ih - ustvrdio je Novosel.
Potporu radnicima dao je i jedan od bivših zaposlenika Uljanika, koji je prije šest mjeseci otišao u mirovinu. U Zagreb je došao iz solidarnosti s radnicima. - U Uljaniku sam radio 44 godine. Taj Uljanik je nekad bio žila kucavica Pule i Istre. Tko će meni zaslužiti mirovinu ako ovo sve propadne? Uljanik je firma stara 160 godina, prošla je četiri do pet država, dva svjetska rata i Domovinski rat, recesiju i stabilizaciju, i opstala je. Zadnjih desetak godina dešavaju se čudne stvari - kazao je bivši radnik Uljanika. Razgovarali smo i s radnikom škvera koji je Vladi poručio kako je osiguravanje novca za isplatu plaća vatrogasna mjera. - Bez smjene uprava i novih ljudi nema budućnosti i sve će biti po starom. Treba i modernizacija da bismo išli naprijed - kazao je.

Direktor 3. maja Maksimilian Percan želio je s radnicima krenuti u Zagreb na prosvjed na Markovu trgu. Pokušao se ukrcati u jedan od autobusa, ali mu to nisu dopustili.
- Njemu se više ne može jamčiti ni sigurnost od samog sebe, a kamoli od radnika - kazao je u ponedjeljak sindikalac Juraj Šoljić.
I dok je oko 500 radnika Uljanika i 3. maja autobusima krenulo u metropolu kako bi od Vlade tražili pomoć u rješavanju problema, direktor od puta nije odustao. No unatoč tome što ga radnici nisu pustili da krene s njima direktor Percan nije se dao smesti u svom naumu. Samoinicijativno se do Zagreba odlučio uputiti službenim Audijem. Riječ je o čovjeku kojeg radnici 3. maja smatraju prvim u lancu odgovornosti za stanje u koje su dovedeni - neisplatu plaća, dugove veće od 500 milijuna kuna, nemogućnost nabavke materijala za daljnju gradnju brodova... On očito nije shvatio da je poziv koji su mu ogorčeni radnici uputili prošli petak bio samo iskaz radničke želje da u tom trenutku podijeli njihovu muku.

TIJEK PROSVJEDA:

14.00 - Prosvjed radnika Uljanika i 3. maja na Markovu trgu završio je oko 13.30 sati, nakon čega su se prosvjednici razišli, a predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel obavijestio je kako će štrajk trajati dok radnicima ne sjednu plaće za srpanj.

- Došli ste danas sa ciljem da imate radna mjesta, sa ciljem da imate plaće i da imate proizvodnju - istaknuo je Novosel obraćajući se prosvjednicima, kojih je dio izražavao nezadovoljstvo postignutim dogovorom.

Poručio im da je prosvjed završio, a štrajk će prekinuti u onom trenutku kada dobiju plaću za srpanj.

Dodao je kako bi Uprava brodogradilišta, ako ima i malo moralne odgovornosti, trebala otići prije nego se prosvjednici vrate u Rijeku i Pulu.

- Ako neće sami otići, otjerat ćemo ih - poručio je Novosel.

Prethodno je ministar gospodarstva Darko Horvat rekao da se intenzivno radi na osiguranju dviju plaća za radnike Uljanik grupe, te se nada da će do kraja tjedna imati rješenje barem za jednu plaću.

13.30 - Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u ponedjeljak, nakon sastanka s predstavnicima Štrajkaškog odbora pulskog i riječkog brodogradilišta, da se intenzivno radi na osiguranju dviju plaća za radnike Uljanik grupe, te se nada da će do kraja tjedna imati rješenje barem za jednu plaću.

"Intenzivno se radi na osiguranju dviju plaća za radnike Uljanik grupe, nadam se da ćemo do kraja tjedna imati rješenje barem za jednu plaću", rekao je Horvat novinarima nakon sastanka s predstavnicima Štrajkaškog odbora brodogradilišta Uljanik i 3. maj.

Na sastanku je, kaže, postignut konsenzus da se želi brodogradnju u Puli i Rijeci, ali s drugačijim modalitetom, kako bi ta brodogradilišta postala profitabilna. 

Nemojmo dozvoliti da nam se ova situacija ponovi, poručio je Horvat istaknuvši kako je to zadnja šansa da se privedu svrsi brodogradilišta da bi jednom postali profitabilnim trgovačkim društvima.

Nadzorni odbor i Skupština Uljanik grupe trebaju donijeti odluku o budućnosti uprava, rekao je Horvat.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je novinarima da će se kroz komercijalni kredit nekih banaka osigurati sredstva za plaće, a radnici će prekinuti štrajk čim dobiju plaće za srpanj.
 

13.08 - Predstavnici štrajkaša nakon sastanka:

 

Posted by 24sata on Monday, 27 August 2018

- Primio nas je premijer i tri ministra. Do kraja tjedna mogle bi biti osigurane dvije plaće... Intenzivno se pregovara s bankama - kazao je Đino Šverko nakon sastanka.

- Razgovara se s više banaka, manje je to bitno, bitno je da osiguraju plaće do kraja tjedna kako su rekli - dodao je.

- Dolazak radnika je bio s jednim ciljem, da čujemo koliko nam Vlada može pomoći. Postoje određeni mehanizmi koje Vlada može pokrenuti. Kroz komercijalni kredit određenih banaka da se osiguraju plaće - kazao je Mladen Novosel iz SSSH. 

- Nemamo druge mogućnosti nego vjerovati predsjedniku Vlade da će radnici dobiti plaće za srpanj i da će im biti osigurane plaće za kolovoz - rekao je i dodao kako radnici više ne vjeruju Upravama i žele ih smijeniti te dodaje kako Vlada to može pokrenuti.

- Štrajk traje do isplate plaće - rekao je.

13.06 - Prosvjednici su pred Banskim dvorima zapalili i bengalke.

13.00 - Stranka Promijenimo Hrvatsku (PH) poduprla je u ponedjeljak zahtjeve radnika Uljanika i 3. maja i zatražila da Vlada hitno pomogne brodogradilištima, kojima se mora osigurati dugoročan opstanak uz pozitivno poslovanje.

- Došli smo podržati radnike 3. maja i Uljanika jer ovdje je riječ o velikim problemima. Provedena je samo formalna privatizacija i restrukturiranje za potrebe učlanjenja u EU, a nisu riješeni ključni uzroci. Oko 30 milijardi kuna je tamo ubačeno novca poreznih obveznika, a nikada nitko nije položio račun gdje je upotrebljeno - izjavio je na predsjednik PH-a Ivan Lovrinović.

- Brodogradnja kao i drugi segmenti hrvatskog društva premreženi su politikom i zato ovdje danas treba zajedno s radnicima reći - dosta više ovakve politike, želimo novu Hrvatsku, odgovornu Vladu i brodogradnju - rekao je Lovrinović naglasivši kako se brodogradilišta moraju zadržati i dugoročno opstati uz pozitivno poslovanje.

PH od Vlade traži da hitno pomogne brodogradilištima, riješi  kratkoročni problem isplate plaća, isključi sumnjive "strateške partnere" i snažnije se uključi putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i drugih institucija u kvalitetno restrukturiranje brodogradilišta.

Traži i promjenu odnosa države prema novcu poreznih obveznika kojima se potiče brodogradnja, a od predsjednika Hrvatskog sabora da do kraja rujna na dnevni red Sabora stavi izvješće o tome kako su potrošene 32 milijarde kuna koje su prethodne vlade "upumpale" u brodogradilišta i pokrene pitanje odgovornosti.

12.55 - Stranka Promijenimo Hrvatsku (PH) poduprla je u ponedjeljak zahtjeve radnika Uljanika i 3. maja i zatražila da Vlada hitno pomogne brodogradilištima, kojima se mora osigurati dugoročan opstanak uz pozitivno poslovanje.

"Došli smo podržati radnike 3. maja i Uljanika jer ovdje je riječ o velikim problemima. Provedena je samo formalna privatizacija i restrukturiranje za potrebe učlanjenja u EU, a nisu riješeni ključni uzroci. Oko 30 milijardi kuna je tamo ubačeno novca poreznih obveznika, a nikada nitko nije položio račun gdje je upotrebljeno”, izjavio je na predsjednik PH-a Ivan Lovrinović.

“Brodogradnja kao i drugi segmenti hrvatskog društva premreženi su politikom i zato ovdje danas treba zajedno s radnicima reći - dosta više ovakve politike, želimo novu Hrvatsku, odgovornu Vladu i brodogradnju", rekao je Lovrinović naglasivši kako se brodogradilišta moraju zadržati i dugoročno opstati uz pozitivno poslovanje.

PH od Vlade traži da hitno pomogne brodogradilištima, riješi  kratkoročni problem isplate plaća, isključi sumnjive "strateške partnere" i snažnije se uključi putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i drugih institucija u kvalitetno restrukturiranje brodogradilišta.

Traži i promjenu odnosa države prema novcu poreznih obveznika kojima se potiče brodogradnja, a od predsjednika Hrvatskog sabora da do kraja rujna na dnevni red Sabora stavi izvješće o tome kako su potrošene 32 milijarde kuna koje su prethodne vlade "upumpale" u brodogradilišta i pokrene pitanje odgovornosti.

12.38 - Prosvjednici su pred Vladu donijeli i punu pelenu uz transparent 'Govno govnima', a zgradu su gađali jajima.

POGLEDAJTE GALERIJU:

19
| Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, ilustracija

12.20 - Uprava Uljanik Grupe u ponedjeljak je opovrgnula informaciju da se u pulski Uljanik, dok su radnici u općem štrajku, dovode zamjenski radnici za dovršetak izgradnje kruzera koji se gradi u Uljaniku za stranog brodovlasnika.

U dijelu završnog opremanja polarnog kruzera rade strani montažeri koji su u Puli već više od pola godine i rade neovisno o Uljaniku za brodovlasnika, navodi se u priopćenju Uprave Uljanik Grupe.

Ističu da je potpuno kriva i netočna formulacija, koju su prenijeli pojedini mediji, da brodovlasnik želi dovesti svoje nove zamjenske ljude za izgradnju kruzera.

Predstavnik brodovlasnika proteklog se tjedna obratio Upravi sa zahtjevom da se omogući rad njegovih direktnih servisera i montažera na poslovima koji su, prema ugovoru, njegova obveza i koji, neovisno o Uljaniku i Uljanikovim radnicima, na toj gradnji rade od siječnja ove godine.

Poslovi koji su obveza Uljanika na toj gradnji nisu predmet brodovlasnikove zamolbe.

Poštujući zakon i potpuno legalan štrajk koji su pokrenuli sindikati, Uprava je brodovlasnika uputila na Štrajkaški odbor, koji jedni ima ovlasti odlučivati o ovakvim pitanjima.

Uprava poštuje zakonske ovlasti Štrajkaškog odbora i nada se da će tijekom utorka u komunikaciji Štrajkaškog odbora s brodovlasnikom biti pronađeno rješenje koje nikome neće naštetiti, kaže se u priopćenju

Štrajkaški odbor Uljanika raspravljao je u nedjelju hoće li dopustiti tim radnicima nastavak posla, no nisu donijeli odluku jer su dva sindikata imala različita stajališta.

Čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac izjavio je kako bi bilo opasno da netko uđe u brodogradilište raditi. Radnici su ljuti, neka nam isplate plaće, pa ćemo raditi, poručio je.

S druge strane, Đino Šverko iz Sindikata metalaca zauzeo se za omogućavanje nastavka rada na kruzeru, ističući kako taj posao vrijedi više od 125 milijuna eura i da je još jedan takav planiran.

Ako naručitelj ode s ovim, neće biti ni drugoga i to je stečaj za Uljanik, jer taj brod i jedan na navozu je jedino za što se držimo, rekao je Šverko.

12.15 - Predsjednica pulskog HDZ-a Marija Slišković ocijenila je u ponedjeljak neozbiljnom i neodgovornom izjavu predsjednika IDS-a Borisa Miletića kako država nije ništa uložila u Uljanik grupu ustvrdivši kako je upravo Vlada učinila sve kako bi pomogla brodogradnji, a time i radnicima kroz državne potpore, a HDZ-ov vijećnik  Petar Ćurić je optužio vrh pulskog IDS-a da "šuruje sa sindikatima" kako bi prosvjede radnika preselili u Zagreb.

"HDZ izražava potporu radnicima Uljanika i 3. maja u borbi za opstanak brodogradnje, u borbi za svoja radna mjesta i egzistenciju svojih obitelji ali i podršku u preispitivanju odgovornosti Uprave i Nadzornog odbora Uljanik grupe kao i u odabiru strateškog poslovanja," kazala je Slišković dodavši kako je upravo odlukom Vlade o davanju državnog jamstva u iznosu od 96 milijuna eura za kreditno zaduženje Uljanik brodogradilišta, omogućeno funkcioniranje Uljanika u proteklih sedam mjeseci.

Ustvrdivši kako je budućnost brodogradnje a samim time i Uljanika te radnika vezanih uz brodogradnju preozbiljna tema da bi se na njoj prikupljali politički poeni predsjednica pulskog HDZ-a Marija Slišković istaknula je kako je neozbiljno od strane IDS-a prebacivati odgovornost malo na Upravu, malo na Vladu a malo i na strateškog partnera odnosno isključivo na Vladu.

"Malo im je kriva uprava, malo Vlada. Smatram da je za ovo stanje najviše kriva sama uprava jer ona donosi odluke" - ustvrdila je Slišković koja je potvrdila, kao uostalom i IDS u nedjelju, kako niti jedan od 14 menadžera Uljanika nije član HDZ-a. Osim toga mogu potvrditi kako niti Ivan Jakovčić , donedavni član Nadzornog odbora kompanije čiji je vlasnik odabrani strateški partner Uljanika, nije član HDZ-a. Je li još uvijek član IDS-a i je li povezan s IDS-om i Uljanikom, utvrdit će sama stranka" - poručila je Slišković.

HDZ-ov vijećnik u pulskome gradskome vijeću Petar Ćurić na konferenciji za novinare optužio je vrh pulskog IDS-a da "šuruje sa sindikatima koji djeluju u brodogradilištu Uljanik, kako bi prosvjede radnika preselili iz Pule u Zagreb". 

"Imamo saznanja da iz samog vrha IDS-a pokušavaju pojedinim utjecajnim članovima sindikata sugerirati da prosvjed presele iz Pule u Zagreb, čak i da tamo dođe do određenih incidenata, a sve kako bi zadržali svoje fotelje u Puli i Istri," izjavio je Ćurić. 

11.55 - Dok čekaju ishod razgovora s premijerom, prosvjednici skandiraju: 'HDZ lopovi, državu ste pokrali', 'lopovi IDS', 'ne damo Uljanik', 'Mi smo Uljanik, Uljanik je naš', 'Ne damo škverove'.

11.45 - Očekujemo od Plenkovića da nam kaže što će biti s Uljanikom i 3. majem - kazao je Đino Šverko iz Sindikata metalaca ulazeći u zgradu Vlade na razgovor s premijerom. Na potanje što očekuje od premijera kratko je poručio: “Da bude uz radnike”.

11.41 - Prosvjednici su stigli pred Vladu, a njihovi predstavnici su ušli na sastanak s vladajućima.

Oko tisuću nezadovoljnih radnika Uljanika i 3. maja stiglo je  na Markov trg, gdje počinje prosvjed pred Banskim dvorima, sa zahtjevima za ostavkom Uprave Uljanik grupe i isplatom srpanjskih plaća.

Radnici uzvikuju 'Uprava, odlazi', "Ne damo Uljanik", a neki nose transparente s porukama 'Ne želimo u Irsku', 'Uskoče uskoči'...

11.30 - Prosvjeduju i radnici u Puli

Pula: Radnici Uljanika ponovno i na ulicama, pozivaju građane na prosvjed Pula: Radnici Uljanika ponovno i na ulicama, pozivaju građane na prosvjed Pula: Radnici Uljanika ponovno i na ulicama, pozivaju građane na prosvjed
5
| Foto: Dusko Marusic/PIXSELL, Reuters

PRATITE PROSVJED UŽIVO:

Drama iz Pule preselila se u Zagreb: Radnici Uljanika i 3. maja taže od Vlade pomoć jer nisu dobili plaću za srpanj Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata on Monday, 27 August 2018

11.21 - Nezadovoljni radnici, koji su autobusima stigli iz Pule i Rijeke, u 11,10 sati okupili su se na Jelačićevu trgu te su u povorci krenuli Zakmardijevim stupama i Ćirilometodskom ulicom do Markova trga.

Štrajkašima su na Trgu bana Josipa Jelačića podršku došli dati pripadnici Radničke fronte s transparentima i jedan prosvjednik prerušen u Batmana.

Pripadnici Radničke fronte rekli su novinarima da su došli dati podršku štrajkašima zbog "čiste korupcije IDS-a i HDZ-a i ostalih".

Dolazak radnika brodogradilišta na središnji zagrebački trg dočekali su i neki građani, među kojima i prosvjednik obučen u Batmana s porukom: "To do list: save Gotham City, save Uljanik, save 3. maj, save Croatia!'

Nezadovoljne radnike trebao bi primiti premijer Andrej Plenković, prije puta u Njemačku gdje će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel.

Opći štrajk u brodogradilištu 3. maju, kao i u cijeloj Uljanik Grupi, počeo je u srijedu, 22. kolovoza, jer radnicima nisu isplaćene plaće za srpanj.

Štrajkaški odbor najavio je da će štrajkati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok im se ne isplati plaća za srpanj.  U riječkom "3. maju" traže i da im se omogući nabava materijala, kako bi se u pogonima ponovno pokrenula proizvodnja, dovršili započeti brodovi i ugovorili novi poslovi.

11.20 - Njemu se ne može jamčiti ni sigurnost od samog sebe, a kamoli od radnika - prokomentirao je glavni povjerenik sindikata metalaca u 3. maju Juraj Šoljić  pokušaj direktora Maksimilijana Percana da se jutros ukrca na jedan od deset autobusa koji su 500-tinjak trećemajaca odvezli u Zagreb na najavljivani prosvjed započet još protekle srijede.

Naime, čovjek kojeg radnici "3. maja" smatraju prvim u lancu odgovornosti za stanje u koje su dovedeni - neisplatu plaća, dugove od oko preko 500 milijuna kuna, nemogućnost nabavke materijala za daljnju gradnju brodova, očito nije shvatio da je poziv koji su mu ogorčeni radnici uputili prošli petak na skupu radnika bio samo iskaz radničke želje da u tom trenutku podijeli njihovu muku.

Tako je Percan, kojeg radnici nisu pustili u autobus jer mu 'nisu mogli jamčiti sigurnost', do Markovog trga otputovao službenim Audijem, dok su se zbog velikog odaziva trećemajaca čekala dodatna tri autobusa.

- Smatramo da je sukrivac za ovakvo stanje u Uljaniku i 3.maju sama vlada. Imamo četiri osnovna zahtjeva - isplatu plaće, smjenu uprave, vraćanje pozajmica u visini od 800 milijuna kuna, a ne 523, kako se prezentira te odvajanje od Uljanika grupe, da krenemo svojim putem - kazao je prije odlaska na Markov trg povjerenik sindikata metalaca Hrvatske Juraj Šoljić.

- Krajnje je vrijeme da Vlada shvati da je svim tim njihovim šalama i prepucavanjima kraj jer ako se ništa ne riješi do sutra, nastavljamo s prosvjedima do kraja. U 3.maju došao sam sa 18 godina i tu radim već 20 godina. Sjećam se kako smo davne '99. sagradili brod godine tj. najbolji brod na svijetu i normalno da je ovakvo današnje stanje sramota. Iako smo još uvijek deseta sila cijele Hrvatske po brodogradnji, nekad smo bili treća i želimo i možemo se vratit na tu poziciju i kvalitetu - smatra dugogodišnji djelatnik Mladen Bućan. 

Podršku radnicima pred polazak došli su pružiti i mnogobrojni građani koji su donijeli sendviče, vodu i čokoladu za put.

- Ovo je tek mali prilog jer mogu misliti kako je ne imati sredstva za život, i sami smo jednom bili u toj poziciji pa evo makar sa malo sendviča i vode da pomognemo koliko možemo. Bude li i dalje prosvjeda opet ćemo se pridružit jer smatramo da su radnici u pravu, pošteno su radili i svoje zaradili - kazali su Riječani otprativši radnike, koji su u pratnji policije prošli centrom grada gdje su ih ljudi podržali mahanjem i trubljenjem iz auta.
 

11.11 - Želimo da se naša poruka čuje, jasno, glasno i nedvosmisleno - rekao nam je prosvjednik prije nego je kolona krenula s Trga bana Jelačića prema Vladi.

 

10.35 - Prosvjednici su se počeli okupljati na glavnom zagrebačkom trgu. Radnička fronta došla dati podršku radnicima Uljanika i 3. maja.

POGLEDAJTE GALERIJU:

10
| Foto: Patrik Macek/PIXSELL/ilustracija

10.30 - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina održao je u ponedjeljak ujutro, uoči najavljenog prosvjeda radnika brodogradilišta 3. maj i Uljanik, sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem nakon kojega je izjavio da je optimist te da je stekao dojam da bi radnici plaće za srpanj trebali dobiti uskoro.   

- Ja sam optimist, radi se na održivom i zakonitom rješenju, te sam stekao dojam da će plaće za srpanj biti uskoro - rekao je Komadina nakon sastanka s premijerom i ministrom Darkom Horvatom.

U rješavanju problema Uljanika očekuje aktivnu ulogu Vlade jer je ona, kaže, ta koja ima instrumente, financijske i pravne.

- To su iznosi kojima ne može djelovati nijedna lokalna samouprava, a niti netko treći. Vlada mora potegnuti neke mjere - kazao je dodavši kako je dugoročno rješenje među ostalim i prihvaćanje plana restrukturiranja.

Upitan misli li da Vlada čini dovoljno po pitanju Uljanika, rekao je da vjeruje da ljudi rade svoj posao. 

- Žao mi je da se izgubilo dragocjeno vrijeme, trebalo je prije još krenuti, znajući podatke koji su u bilanci Uljanika - poručio je.

Komentirao je i informacije da bi se problem riješio putem komercijalnih banaka. 

- Postoje depoziti u određenim bankama u Hrvatskoj, naravno da bi se HBOR u to mogao uključiti. Rješenja određenih ima, samo je pitanje kolaterala. O tome ću danas u bankama nešto razgovarati i ja osobno - rekao je.

Istaknuo je i da je odgovornost svakako na upravi brodogradilišta koja ih je dovela do ove situacije.

- Ja sam optimist, jednostavno ne mogu vjerovati da ćemo ugasiti jednu tradicionalnu industriju kao što je brodogradnja i tradiciju Hrvatske - izjavio je Komadina po dolasku u Zagreb.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:33

10.00 - Prosvjed i na ulicama Pule

Radnici pulskog brodogradilišta Uljanik u štrajku i u ponedjeljak su izašli na gradske ulice i transparentima i povicima "Lopovi!", "Di su pare?", "IDS mafijo!", "Uprava, odlazi!" iskazali ogorčenje zbog stanja u Uljaniku i zbog toga što još nisu dobili plaće za srpanj.

Po izlasku iz brodogradilišta radnici su krenuli na Forum, a usput su im se pridružili građani, tako da je pred pulsku gradsku upravu stiglo gotovo tisuću prosvjednika, tražeći da im se obrati gradonačelnik Boris Miletić. Umjesto gradonačelnika radnicima se obratio pročelnik Aleksandar Matić, koji ih je izvijestio da su čelnici grada u Zagrebu. 

Prosvjednici su pred gradskom upravom ostali desetak minuta i nastavljaju mimohod.

Neslužbeno se doznaje kako su radnici samoinicijativno izašli iz kruga brodogradilišta premda su im sindikati savjetovali da ostanu u krugu i čekaju rasplet u Zagrebu, u koji su u osam autobusa iz Pule i 10 iz Rijeke krenuli radnici brodogradilišta Uljanik grupe iz Pule i Rijeke. Sindikati su naime najavili da će se štrajk u Puli u ponedjeljak, zbog odlaska na prosvjed u Zagreb, vjerojatno odvijati unutar brodogradilišta i da neće biti prosvjeda po ulicama.  

Jutros je iz Pule na prosvjed pred sjedištem Vlade u Zagreb iz Pule autobusima krenulo oko 400, a iz 3. maja u Rijeci oko 500 radnika. Očekuju od premijera Andreja Plenkovića i ministra gospodarstva Darka Horvata da se pod hitno pronađe rješenje za isplatu plaća, očuvanje radnih mjesta i održivost brodogradnje.

Opći štrajk u brodogradilištima Uljanik grupe, Uljaniku u Puli i 3. maju u Rijeci počeo je u srijedu, 22. kolovoza zato što radnicima nisu isplaćene plaće za srpanj. Štrajkaški odbor najavio je da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva. 

Pula: Radnici Uljanika s autobusima krenuli u Zagreb na prosvjed

9.03 - Oko 500 radnika Brodogradilišta 3. maja u 10 autobusa krenulo je u ponedjeljak ujutro prema Zagrebu, gdje će u 11 sati na Markovu trgu, zajedno s radnicima Uljanik grupe iz Pule sudjelovati  na prosvjedu, na kojemu će tražiti isplatu srpanjskih plaća.

Radnici su se okupili u brodogradilištu, iz kojega su autobusima krenuli na put u pratnji policije.

Zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora u 3. maju Boris Bučanac izjavio je uoči puta da u Zagreb idu tražiti svoja prava. Štrajk traje do isplate plaća, rekao je, a navodne informacije o mogućoj isplati putem komercijalnog zajma nije želio komentirati.

Bučanac je rekao da osim plaća u 3. maju traže i povrat duga Uljanika prema 3. maju te da smatraju da je vrijeme za razvod braka od Uljanik grupe i nastavak brodograđevne djelatnosti u 3. maju, ali s nekim drugim partnerom.

Dodao je da od premijera Andreja Plenkovića, koji će ih danas primiti, očekuju konkretne odgovore.

Glavni povjerenik Sindikata metalaca u 3. maju Juraj Šoljić zahvalio je Županiji i gradskoj upravi, koji su, kako je rekao, sudjelovali u organizaciji autobusa.

Ocijenio je da je Vlada sukrivac za stanje u Uljaniku i 3. maju, navodeći da radnici 3. maja imaju četiri osnovna zahtjeva - isplatu plaće, smjene svih uprava, vraćanje pozajmice, koju je 3. maj dao Uljaniku te odvajanje 3. maja od Uljanik grupe. Šoljić je dodao da je ukupna suma pozajmica koje je 3. maj dao Uljaniku oko 800, a ne 500 milijuna kuna, koliko se do sada navodilo, budući su, kaže, pronađene još neke pozajmice.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović rekao je da se nada dobrim informacijama, da je odaziv radnika velik.  Mogu nas zatvoriti i ugasiti, ali vidjet će i što je moć ovih ljudi kada dođu u Zagreb, kazao je dodavši da se nada da će sve proći mirno i dostojanstveno.

Na ulazu u Brodogradilište 3. maj građani su u nedjelju, a nekolicina i u ponedjeljak, donosili hranu i vodu radnicima, koji su krenuli na put prema Zagrebu, iskazujući im potporu i želje da ustraju do ispunjenja svojih zahtjeva.

Opći štrajk u brodogradilištu 3. maju, kao i u cijeloj Uljanik Grupi, počeo je u srijedu, 22. kolovoza zato što radnicima nisu isplaćene plaće za srpanj. Štrajkaški odbor najavio je da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok im se ne isplati plaća za srpanj.  U riječkom 3. maju traže i da im se omogući nabava materijala, kako bi se u pogonima ponovno pokrenula proizvodnja, dovršili započeti brodovi i ugovorili novi poslovi. 

7.15 - Veljko Todorović predsjednik štrajkaškog odbora 3. maja kazao nam je kako se nadaju isplati plaće za srpanj i sastanku s premijerom Plenkovićem. 

- Tražimo plaće i odcjepljenje 3. maja od Uljanik grupe - rekao je i dodao kako će 'biti prisiljeni na nešto radikalnije od mirnih prosvjeda', ako se ne nađe rješenje.

- 500-tinjak ljudi će doći, bit će Markov trg pun - najavio je Todorović.

Radnici 3.MAJA kreću na prosvjed u Zagreb

Posted by 24sata on Sunday, 26 August 2018

Radnici Uljanika iz Pule, zbog neisplate plaće za srpanj, u 6 sati krenuli su prema Zagrebu, na prosvjed na Markovom trgu. U Rijeci im se pridružuju radnici brodogradilišta 3. maj. Predstavnike radnika primit će premijer Andrej Plenković.

Neće dizati kredit: Ovaj tjedan stižu plaće radnicima Uljanika?
Neće dizati kredit: Ovaj tjedan stižu plaće radnicima Uljanika?

Osam autobusa s otprilike 400 radnika Uljanika, kojima će se u Rijeci priključiti još deset autobusa s radnicima 3. maja, krenulo je u ponedjeljak ujutro put Zagreba, gdje će se u 11 sati na Markovom trgu održati veliki prosvjed zbog neisplate plaća za srpanj. 

POGLEDAJTE GALERIJU:

105
| Foto: Patrik Macek/PIXSELL/ilustracija

Procjenjuje se da će pred Banskim dvorima ostavku Uprave Uljanik grupe i isplatu srpanjskih plaća tražiti oko tisuću radnika. Predstavnici područnih sindikata sastat će se s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom, od kojih će tražiti da se pod hitno pronađe rješenje za očuvanje radnih mjesta i održivost brodogradnje.

Kad škverani marširaju: Plaće će ipak dobiti, ali iz kredita?
Kad škverani marširaju:  Plaće će ipak dobiti, ali iz kredita?

- Prioritet je isplata plaće, ali i snažna potpora i uključivanje države, koja u slučaju Uljanika mora prestati zazivati stečaj. Pozvat ćemo Vladu da se snažno koncentrira na program restrukturiranja kako bi se sačuvala radna mjesta - poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko novinarima u ponedjeljak ujutro prije odlaska u Zagreb, dodavši kako od premijera očekuje da se riješi, kako je rekao "ne samo srpanjska plaća već i program restrukturiranja koji je od iznimne važnosti za opstanak brodogradnje na obje lokacije, u Puli i Rijeci".

Komentirajući neslužbenu informaciju kako bi srpanjska plaća za radnike Uljanik grupe mogla biti isplaćena putem kredita komercijalne banke, Šverko je istaknuo kako vjeruje da će se naći neko rješenje te kako "čim legne plaća na račun radnika, štrajk će se prekinuti".

- Mi pušemo i na hladno, jer smo i dosad imali takvih neslužbenih, pa čak i službenih informacija, koje se u konačnici nisu obistinile. Kada legne plaća na račun naših radnika mi ćemo prekinuti štrajk - kazao je predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko. 

Što se tiče nastavka štrajka u Puli, sindikati su najavili kako će se štrajk u ponedjeljak, zbog odlaska na prosvjed u Zagreb, vjerojatno odvijati unutar brodogradilišta te neće biti prosvjeda po ulicama.  

Radnici riječkoga Brodogradilišta 3. maja i pulskoga Uljanika, odnosno cijele Uljanik Grupe, počeli su prošle srijede opći štrajk jer im nisu isplaćene plaće za srpanj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 543
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS