Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Radovi na Sveučilišnoj bolnici: Nisu ni počeli, kasne 5 mjeseci

None Foto: 4

Ministarstvo zdravstva još nije izabralo niti tvrtku koja će raditi studiju o tome može li se u devastiranoj zgradi graditi nova dječja bolnica...

Konačno idemo s riječi na djela. Vjerujem da ćemo u vremenu pred nama konačno imati prvo dječju, a zatim Sveučilišnu bolnicu.

Rekao je to u travnju ministar zdravstva Milan Kujundžić. A gradonačelnik Milan Bandić bio je još optimističniji:

- Očekujem da za godinu dana zakopamo prvu lopatu.

Grad Zagreb i Vlada potpisali su sporazum o suradnji kojim bi se napokon u napuštenom kompleksu Sveučilišne bolnice u Zagrebu gradila nova Nacionalna dječja bolnica.

U ponedjeljak se napunilo čak pet mjeseci otkad je Ministarstvo zdravstva otvorilo i ponude tvrtki koje trebaju napraviti studiju izvodivosti za novu dječju bolnicu. Ministarstvo zdravstva još nije izabralo tko će obaviti taj posao!

SPlit: Ministar Kujundžić u rad pustio novi MR uređaj MINISTAR KUJUNDŽIĆ: 'Gradnja dječje bolnice u Blatu mogla bi početi za dvije godine'

Obećanje ludom radovanje

Studija izvodivosti prvi je korak potreban kako bi se znali svi detalji o tome kako riješiti novu Dječju bolnicu. I što je još važnije, ta studija je osnovni je preduvjet da bi se mogao povući novac EU fondova za bolnicu. Ali ne da nije napravljen taj prvi korak nego je zapelo i na nultom koraku. Studija je trebala biti gotova do lipnja sljedeće godine, a kad bi se paralelno radilo i na projektiranju, možda bi se i sljedeće godine mogao raspisati natječaj za izvođača radova. Ali kako nije odabrana niti tvrtka koja će napraviti osnovnu studiju, jasno je da opet nema ništa od skorašnjeg početka gradnje nove dječje bolnice.

Iz Ministarstva zdravstva pravdaju se da im je izbor težak.

- Zbog velikog broja kompleksnih ponuda, u kojima se većinom radi o zajednicama ponuditelja s međunarodnim obilježjem, pregled i ocjena ponuda je sukladno Zakonu o javnoj nabavi zahtjevnija.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Pa kako će onda graditi?

Kako je postupak pregleda i ocjene ponuda tajan, u ovom trenutku ne možemo govoriti o izboru ili ponavljanju postupka - odgovorili su nam iz Ministarstva zdravstva. I dodali da će njihova odluka biti objavljena u oglasniku javne nabave.

NEĆE ČEKATI EU FONDOVE Novu Dječju bolnicu u Blatu će početi graditi sljedeće godine?

Ovaj tjedan i dalje sve stoji i nikakve odluke nema.

A ako je kompleksno izabrati onog tko će napraviti studiju izvodivosti, vrijednu maksimalno 10,2 milijuna kuna, koliko će onda trajati svi ostali natječaji i kako će voditi projekt u koji treba uložiti stotine milijuna kuna?

Na natječaj za izradu studije izvodivosti stiglo je ukupno pet ponuda, a u nekima je zaista bilo više tvrtki koje su kombinirale građevinsko, medicinsko i financijsko iskustvo. Najnižu ponudu dao je konzorcij tvrtki KPMG Croatia, BDO Health Care i Jurcon projekt. Oni su ponudili da će napraviti studiju za šest milijuna kuna s PDV-om. Ostali ponuditelji su NCE Consulting iz Austrije, zajednica Elektroprojekt, Tahpi, Baker Tilly i Medicinska grupa. Tu su i slovenski Bele consotrium s talijanskim partnerima te WYG savjetovanje, WYG international i Mreža znanja.

Tema: Hrvatska

Komentari (9)
  • Radovi kasne 30 godina

    31. 10. 2019,   20:50
  • Ova vlada nedposobna gleda zasto je Zg dao novce i sve propada kao i njihove lopine.

    31. 10. 2019,   22:37
  • Ma ovo nije važno, šta će nama bolnica. Puno je bitnije svake godine po četrdesetak milijuna naših novaca poslati u mostar.

    1. 11. 2019,   00:20