Obavijesti

News

Komentari 122

Radovi na Sveučilišnoj bolnici: Nisu ni počeli, kasne 5 mjeseci

Radovi na Sveučilišnoj bolnici: Nisu ni počeli, kasne 5 mjeseci
4

Ministarstvo zdravstva još nije izabralo niti tvrtku koja će raditi studiju o tome može li se u devastiranoj zgradi graditi nova dječja bolnica...

VIDEO

Konačno idemo s riječi na djela. Vjerujem da ćemo u vremenu pred nama konačno imati prvo dječju, a zatim Sveučilišnu bolnicu.

Rekao je to u travnju ministar zdravstva Milan Kujundžić. A gradonačelnik Milan Bandić bio je još optimističniji:

- Očekujem da za godinu dana zakopamo prvu lopatu.

Grad Zagreb i Vlada potpisali su sporazum o suradnji kojim bi se napokon u napuštenom kompleksu Sveučilišne bolnice u Zagrebu gradila nova Nacionalna dječja bolnica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U ponedjeljak se napunilo čak pet mjeseci otkad je Ministarstvo zdravstva otvorilo i ponude tvrtki koje trebaju napraviti studiju izvodivosti za novu dječju bolnicu. Ministarstvo zdravstva još nije izabralo tko će obaviti taj posao!

'Gradnja dječje bolnice u Blatu mogla bi početi za dvije godine'
'Gradnja dječje bolnice u Blatu mogla bi početi za dvije godine'

Obećanje ludom radovanje

Studija izvodivosti prvi je korak potreban kako bi se znali svi detalji o tome kako riješiti novu Dječju bolnicu. I što je još važnije, ta studija je osnovni je preduvjet da bi se mogao povući novac EU fondova za bolnicu. Ali ne da nije napravljen taj prvi korak nego je zapelo i na nultom koraku. Studija je trebala biti gotova do lipnja sljedeće godine, a kad bi se paralelno radilo i na projektiranju, možda bi se i sljedeće godine mogao raspisati natječaj za izvođača radova. Ali kako nije odabrana niti tvrtka koja će napraviti osnovnu studiju, jasno je da opet nema ništa od skorašnjeg početka gradnje nove dječje bolnice.

Iz Ministarstva zdravstva pravdaju se da im je izbor težak.

- Zbog velikog broja kompleksnih ponuda, u kojima se većinom radi o zajednicama ponuditelja s međunarodnim obilježjem, pregled i ocjena ponuda je sukladno Zakonu o javnoj nabavi zahtjevnija.

Pa kako će onda graditi?

Kako je postupak pregleda i ocjene ponuda tajan, u ovom trenutku ne možemo govoriti o izboru ili ponavljanju postupka - odgovorili su nam iz Ministarstva zdravstva. I dodali da će njihova odluka biti objavljena u oglasniku javne nabave.

Novu Dječju bolnicu u Blatu će početi graditi sljedeće godine?
Novu Dječju bolnicu u Blatu će početi graditi sljedeće godine?

Ovaj tjedan i dalje sve stoji i nikakve odluke nema.

A ako je kompleksno izabrati onog tko će napraviti studiju izvodivosti, vrijednu maksimalno 10,2 milijuna kuna, koliko će onda trajati svi ostali natječaji i kako će voditi projekt u koji treba uložiti stotine milijuna kuna?

Na natječaj za izradu studije izvodivosti stiglo je ukupno pet ponuda, a u nekima je zaista bilo više tvrtki koje su kombinirale građevinsko, medicinsko i financijsko iskustvo. Najnižu ponudu dao je konzorcij tvrtki KPMG Croatia, BDO Health Care i Jurcon projekt. Oni su ponudili da će napraviti studiju za šest milijuna kuna s PDV-om. Ostali ponuditelji su NCE Consulting iz Austrije, zajednica Elektroprojekt, Tahpi, Baker Tilly i Medicinska grupa. Tu su i slovenski Bele consotrium s talijanskim partnerima te WYG savjetovanje, WYG international i Mreža znanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a