Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rađenović: Radimo na 50-ak predmeta vrijednih 120 mil. kn

None Foto: Screenshot/HRT

Građani se ne moraju bojati ‘poreznog USKOK-a’ Porezna uprava radi svoj posao provjere, a Samostalni sektor bavi se većim 'ribama', rekao je zamjenik ministra

Potkraj prošle godine počeo je s radom Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara.

Igor Rađenović, zamjenik ministra financija, rekao je da je optimalan način organizacije sustava, organizacija samostalnog sektora, savjetovan od međunarodnih kolega, kako bi učinkovito i precizno radili ono što je najvažnije. 

- Oni to rade profesionalno i na temelju postojećih baza podataka, dobivamo informacije primjerice o štednji u inozemstvu. Građani se ne moraju bojati ‘poreznog USKOK-a’. Prijave građana primamo redovito, Porezna uprava radi svoj posao provjere, a Samostalni sektor bavi se većim ‘ribama’ – slučajevima za koje treba veća stručnost, vrijeme i mir.

- Nemam čime biti impresioniran. Svaki dužnosnik treba znati smisao, domet i važnost izgovorene riječi. Ministri zauzimaju medije, a sve se manje bave svojim poslom – a kada se to svede u vrijeme koje dolazi, zaključuje se da je to politikantski potez. Kao potkrijepu za to uzmimo nalaz Državne revizije kaže da Ministarstvo financija nije poduzelo u prošloj niti prethodnim godinama ni jednu propisanu radnju radi naplate koncesija! One su potpuno nenaplaćene!- izjavio je Goran Marić, potpredsjednik Odbora za financije i državni proračun Sabora RH (HDZ).

- Ako radimo samostalni odjel, to znači da u pravilu imamo korumpiranu zemlju – kako netko ne bi teoretski mogao potplatiti sve u sustavu. Nije dobro da ministar unaprijed govori o planiranim mjerama, jer time dajete jako dobru poruku onima koji su sakrili novac, primjerice, da ga maknu iz Europske unije. Puno je bolje pokrenuti akciju, da ujutro policija pokupi koga treba, pa napraviti presicu - ustvrdio je dr.sc. Goran Vojković (ZŠEM) gostujući u HTV-ovoj emisiji Otvoreno.

Vlado Brkanić, porezni i ekonomski stručnjak (RRiF), smatra da je bilo nedodirljivih.

- Porezni postupak je u osnovi tajan i kada se ustanovi bitne činjenice da je nastao porezni prekršaj, onda se argumentima i poreznim nadzorom utvrđuje porezna obveza. Bolje da ministar brine da mu nešto ne ode u zastaru, nego da najavljuje poreze. Stvara se dojam poreznog pakla -rekao je Brkanić.

Želimo li da država bude efikasna ili ne, upitao je Rađenović.

- Ministar je imao intervju, nije želio reći ništa loše. Imao je možda koju informaciju više o predmetima – reći ću vam i ja sada: Samostalni sektor s petnaest zaposlenih radi trenutno na pedesetak slučajeva, a iznosi su oko 120 milijuna kuna. Ne vidim zašto je problem dobar i kvalitetan organizacijski model.

Komentari (56)
  • Kaže ima još uvjek nedodirljivih, pa dokle, poreze moraju plačati svi bez izuzetaka, u Americi utaja poreza je najveći prekršaj i kazneno djelo i presuda je strašna.

    14. 7. 2015,   07:20
  • Dobro jeli ima koji hrvat u toj vladi

    14. 7. 2015,   07:56
  • Baš me živo zanima hoće li među tim imenima biti npr. Tedeski, direktori i menadžeri iz Erste ( esdepeove) banke, hoće li se malo pročešljati imovina crvenih koji su odlučivali o prodaji Ine, banaka, T-coma, Croatia osiguranja, Hrvoje Vojković..

    14. 7. 2015,   08:53