Obavijesti

News

Komentari 55

Raketiranje Banskih dvora: U Beogradu ispitali pilote JNA

Raketiranje Banskih dvora: U Beogradu ispitali pilote JNA
1

Na saslušavanju u zgradi Specijalnog suda u Beogradu bio je i hrvatski tužitelj, a ispitivanje je vodio sudac Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu

VIDEO

U Beogradu su prošlog tjedna, na zamolbu Hrvatske, na sudu saslušani bivši piloti JNA na temelju kaznene prijave da su 1991. godine raketirali Banske dvore s ciljem ubojstva prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, javlja RTS, a prenosi N1.

Na saslušavanju u zgradi Specijalnog suda u Beogradu bio je i hrvatski tužitelj, a ispitivanje je vodio sudac Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:27

U četvrtak su ispitani general Ljubimir Bajić i pukovnici Slobodan Jeremić, Đuro Miličević, Ratko Dopuđa i Čedo Knežević.

Hrvatsko tužiteljstvo ih tereti da su po naredbi Bajića bombardirali Banske dvore u vrijeme sastanka Tuđmana, Mesića i Ante Markovića, s ciljem da ubiju Tuđmana te da su time izvršili ratni zločin.

Obrana tvrdi da su ovi navodi tužiteljstva netočni, već da je "eksploziju u Banskim dvorima po nalogu Tuđmana izveo bivši general JNA Petar Stipetić, koristeći zračna borbena sredstva iz zauzetih skladišta JNA".

Srpski piloti se pred sudom nisu detaljno izjašnjavali jer nisu oslobođeni čuvanja vojne tajne, javlja RTS.

Kako u izjavi za Tanjug tvrdi jedan od branitelja osumnjičenih Dušan Bratić, sudac je tijekom saslušanja iskazao "veliko nepoštovanje prema okrivljenima i njihovim odvjetnicima."

"Naprije, okrivljenima i njihovim odvjetnicima sudac nije dozvolio da pročitaju kaznenu prijavu Hrvatske s prilozima, a potom je povodom izjava da je njihov jezik srpski jezik, a pismo ćirilično, kao i da će dati iskaz sudu svoje države i naroda, sudac cijelo vrijeme imao upadice, komentare neprimjerne sucu i sudu", rekao je Bratić.

Bratić tvrdi da je time sudac prekršio ne samo prava okrivljenih iz Zakonika o kaznenom postupku, Ustava Srbije, Europske konvencije o ljudskim pravima već i etički kodeks ponašanja suca, a čime je narušeno i dostojanstvo suda.

Zbog toga je najavio da će se odgovarajućim inicijalnim aktima obratiti predsjedniku Višeg suda, Visokom savjetu sudstva i drugim nadležnim državnim tijelima, kako bi zaustavili takvo "od zakona odmetnuto ponašanje i postupanje i poduzeli druge odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti".

Hrvatska je krajem prošle godine pokrenula istragu protiv generala bivše JNA Ljubomira Bajića, koji je kao zapovjednika Petog zrakoplovnog korpusa 1991. godine, a kojeg se tereti da je naredio raketiranje Banskih dvora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.