Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ranjeni hrvatski vojnici dobro se oporavljaju u Afganistanu

None Foto: MORH

Vojnik koji ima ozljedu ruke spreman je za transport te se čeka najpogodnije vrijeme za njegov dolazak u Hrvatsku. Teže ozlijeđenog vojnika će operirati u Afganistanu

Glavni savjetnik za zdravstvo načelnika Glavnog stožera, brigadni general Boris Zdilar, izvijestio je u petak da se obojica preživjelih vojnika koji su ranjeni u NATO-voj misiji u Afganistanu dobro oporavljaju.

- Stanje nije bitno promijenjeno od jučer. Teže ranjenom vojniku koji ima frakturu natkoljenične kosti napravljena je prvotno stabilizacija, a potom i fiksacija koštanih elemenata. Na drugoj nozi je bila komplikacija od tzv. blast ozljede koji se naziva compartment sindrom. Pritom je napravljena dekompresija kako bi se oslobodile krvne žile, a kako ne bi došlo do loše cirkulacije ekstremiteta - rekao je Zdilar.

Varaždin: Pripadnici Puma nakon sedam dana pjeÅ¡ačenja stigli u Varaždin TOMISLAV KLAUŠKI Krstičević nas je podsjetio da je i on trebao odletjeti iz Vlade

Pritom je dodao da će teže ranjeni vojnik biti operiran u Afganistanu te kako njegove ozljede neće otežati oporavak.

Drugi vojnik, koji ima ozljedu ruke, spreman je za transport te se čeka najpogodnije vrijeme za njegov dolazak u Hrvatsku, rekao je Zdilar.

Zagreb: Komemoracija skupniku Josipu BriÅ¡kom u Ministarstvu obrane RH U MORH-U Komemoracija za heroja Josipa Briškog: 'Sad si postao vječan!'

Uz to, Zdilar je kazao kako je ostalim pripadnici kontingenta Hrvatske vojske u Afganistanu na raspolaganju psihološka pomoć. ''Oni su dobro i spremni su za izvršavanje redovnih zadaća'', zaključio je.

Specijalne snage nastavljaju sa zadacima, ali uz veći oprez

 Načelnik stožera Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS), pukovnik Mirko Bošnjak u petak je nakon komemoracije za poginulog skupnika Josipa Briškog izjavio da postrojbe specijalnih snaga nastavljaju s realizacijom svojih zadaća, uz pojačane mjere opreza.

- U ovim teškim trenucima svi pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga tuguju s obitelji našeg dragog Josipa na kojeg smo izuzetno ponosni. Svjesni smo da život ide dalje i da su ispred nas nove zadaće - rekao je načelnik stožera ZSS-a.

Bošnjak je pritom naglasio kako Zapovjedništvo specijalnih snaga nastavlja s realizacijom svojih zadaća, uz pojačane mjere opreza.

- Ovaj događaj će na nas utjecati na način da još više osnažujemo naša nastojanja za još kvalitetnijim pripremama za izvršenje zadaća. Zapovjedništvo specijalnih snaga spremno je za realizaciju svih zadaća koje budu stavljene pred nas, u zemlji i inozemstvu - zaključio je Bošnjak.

Tema: Hrvatska

Komentari (23)
  • Naši vojnici idu u te proklete misije radi zarade da si nešto stvore u životu jer od vojničke plaće jedva preživljavaju, pohvalno za sustav.Da imaju plaće ko političari ne bi ni sanjali o odlasku u te vukojebine gdje se ratuje od rođenja pa do smrti

    26. 7. 2019,   14:59
  • očito niko ne shvaća moja pisanja zasto su jebeno išli samo blidniranim djipom.. bitno da mi u hrvatskoj imamo mrapove umjesto da se dečki voze u njima tamo dole... logika 0

    26. 7. 2019,   15:41
  • Sućut obitelji poginulog vojnika. Obučeni profesionalni vojnik koji ide u ratom zahvaceno područje, gdje je pogibelj na svakom koraku. Žalosno što se ide uglavnom zbog "primamljive" plaće. I jadno što se političari sada razmeću kojekakvim frazama o: Hrvatskom junaku, velikanu ...kojem će sutra ime zaboraviti , ćija će obitelj i sudski morati državu teretiti. Pobogu dečki tko vas tjera u rat u nekakav Afganistan da sakupljate poene za Plenkoviće, Krstičeviće?

    26. 7. 2019,   14:56