Obavijesti

News

Komentari 67

Rasplet situacije oko F-16? U petak sastanak SAD-a i Izraela

Rasplet situacije oko F-16? U petak sastanak SAD-a i Izraela
1

Treba podsjetiti da se hrvatska strana već osjeća prilično izigrano s obzirom na to da su u MORH-u još prije godinu dana dobili sva potrebna jamstva da će se Izrael pobrinuti za pribavljanje suglasnosti...

VIDEO

Nakon potvrde potkraj prošlog tjedna iz izvora bliskih izraelskoj vladi da je došlo do zastoja i blokade u potpisivanju ugovora između Hrvatske i Izraela o nabavi eskadrile borbenih aviona F-16 Barak i dalje nema konkretnog objašnjenja što se u stvari dogodilo. 

Jedino je jasno da Izraelci, kako kažu, za blokadu okrivljuju SAD, a Amerikanci, pak, Izrael. Na pitanje Večernjeg lista da komentiraju cijeli slučaj, kao i to jesu li u kontaktu s hrvatskom Vladom, odgovorna osoba iz izraelske vlade samo je poručila da “oni nisu mjerodavni za davanje takvih informacija”.

To vjerojatno znači da spor i dalje postoji te da nije došlo do pomaka kojima bi se raspetljala ta za Hrvatsku vrlo neugodna situacija te vjerojatno treba pričekati novi sastanak Izraelaca i Amerikanaca na tu temu. Kako doznaje Večernji list, do takvog sastanka trebalo bi doći u petak 14. prosinca, i to na najvišoj razini.

Treba podsjetiti da se hrvatska strana već osjeća prilično izigrano s obzirom na to da su u MORH-u još prije godinu dana dobili sva potrebna jamstva da će se Država Izrael pobrinuti za pribavljanje suglasnosti američke vlade, što je tada smatrano kao formalnost.

Tada je potpisan i kratki dokument koji je sadržavao četiri stavke, a kojim je izraelska strana i pismeno preuzela neke obveze. Dokument je potpisan u Izraelu, gdje su u siječnju 2018. boravili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, pomoćnici ministra za obrambenu politiku i materijalne resurse Petar Mihatov i Roman Mikulić te članovi stručnog tima u sastavu voditelj-brigadir Davor Tretinjak i pukovnik Željko Ninić, kao predstavnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ). 

Na konzultacijama s direktorom Međunarodne uprave (SIBAT) ministarstva obrane Izraela za obrambenu suradnju, pismeno je potvrđeno između RH i Izraela da je ponuda Države Izrael višenamjenski borbeni avion, što uključuje isporuku aviona s NATO-ovom kompatibilnom opremom, kao što je detaljno opisano u ponudi.

U dokumentu je tom prigodom navedeno da je i taj trošak sastavni dio sveukupne ponude Izraela i da “neće biti nikakvih dodatnih troškova za RH”. Nadalje, za tzv. SLEP (Service Life Extention Program) kojim se produljuju životni resursi zrakoplova namijenjenih Hrvatskoj odgovoran je Izrael.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu