Obavijesti

News

Komentari 138

Bernardić je optužio Vladu za izdaju, a Bulj poderao zakon!

Bernardić je optužio Vladu za izdaju, a Bulj poderao zakon!
2

Resorni ministar Ćorić upitao je Bernardića jesu li veleizdajnici jer žele otkupiti Inu te mu uzvratio: "vi kao zaštitnik hrvatskih interesa s glavicom kupusa u ruci, ne daj nam Bože".

VIDEO

Zakon o privatizaciji Ine tema je u Saboru. Davor Bernardić (SDP) optužio je Vladu za izdaju nacionalnih interesa, a ostatak oporbe pita se je li zakon smokvin list za prepuštanje Ine u ruke Mađara. Miro Bulj (Most) smatra da je ovaj zakon je smrtni list za naftnu kompaniju, a kaže da je zakon napisan kao da ga je Vladi diktirao konzultant Jozo Petrović

- Ovo je smrtni list za najveću energetsku tvrtku. Ovo je izdaja nacionalnih interesa - poručio je Bulj i poderao zakon. 

Resorni ministar Tomislav Ćorić mu je uzvratio: 

- U najvećoj mogućoj mjeri se štite interesi Hrvatske - poručio je ministar. 

Zastupnici su podsjetili na božićno obećanje premijera Plenkovića. Gordan Maras (SDP) podsjetio je da smo u posljednje dvije godine prešli put od vraćanja Ine u hrvatske ruke do toga da više nemamo nikakvu kontrolu nad Inom.

- Kad se zatvara sisačka Rafinerija, mi tu ništa ne možemo. Vlada, HDZ tu ništa ne mogu. To je autonomna odluka uprave kompanije. Ili ste tada lagali narod kada ste govorili da ćete preuzeti stvari u svoje ruke i da se neće zatvoriti rafinerija u Sisku i da nećemo dopustiti Mađarima da rade što hoće ili sada ne govori istinu - rekao je Maras. 

Ćorić je poručio da se zakon usklađuje s pravnom stečevinom EU i ponovio da se njime štite nacionalni interesi. Naveo je da Hrvatska trenutno ima 44,8 posto dionica Ine. 

- Dok sam ja ministar taj dio udjela Hrvatske može jedino rasti - kazao je.

Ćorić je tijekom rasprave više puta ponovio da namjere Vlade idu u smjeru otkupa dionica Ine.  

- Vrijeme će pokazati hoćemo li uspjeti, ali od te namjere ne odustajemo - poručio je Ćorić.

Davor Vlaović (HSS) podsjetio je da je premijer Andrej Plenković obećao da će Hrvatska otkupiti MOL-ov udio u Ini i upitao Ćorića radi li Vlada na tome. Naveo je i da u strateškim razvojnim dokumentima MOL-a do 2030. godine nema proizvodnje u Ini u Hrvatskoj, daljnje smanjenje broja zaposlenih. Hoćete li to spriječiti, pitao je HSS-ovac.  

- Da, RH radi na tome da se otkupi udio mađarskog MOL-a u Ini. Da, za to treba vremena. Da, mi kao Vlada nosimo i političku odgovornost za taj proces kao Vlada - poručio je ministar. 

Ćorić kaže kako nije siguran da i u jednom strateškom dokumentu piše da 2030. neće biti proizvodnje u Hrvatskoj. Pozvao je zastupnika da ako ima takav dokument, da mu ga da na uvid. 

Davor Bernardić (SDP) optužio je vladajuće za izdaju, a zanima ga je li ovaj zakon stvaranje okružja u kojem bi MOL ovladao Inom, a zauzvrat bio kooperativniji u dogovorima koji slijede oko arbitraža.  

- Sve više se može očekivati da će Vlada dopustiti MOL-u potpuno ovladavanje Inom - ustvrdio je Bernardić.  

Upitao je jesu li Plenković i Orban na zajedničkom sastanku dogovorili da Mađari u potpunosti preuzmu Inu i da se ugasi sisačka rafinerija. 

- Više je nego očito da Plenković završava posao kojeg je započeo Sanader, a obojica imaju isti cilj - stvoriti uvjete da Mađari u potpunosti preuzmu Inu, a to je za nas izdaja nacionalnih interesa - poručio je Bernardić.

Podsjetio je na izjavu ministra državne imovine Gorana Marića, koji je prije par godina kazao da neće dopustiti gašenje sisačke rafinerije i da je onaj tko to dozvoli izdajnik. Upitao je Ćorića, Branka Bačića i Ivana Šukera osjećaju li se kao nacionalni interesi ili osjećaju ponos.  

Odgovorio mu je ministar Ćorić i spomenuo LNG projekta, kojim se, kaže, osigurava da građani nikada više ne budu dovedeni u situaciju da nemaju opskrbu plinom. 

- Je li to izdaja nacionalnih interesa? Da li smo veleizdajnici jer želimo otkupiti Inu i što činimo sve kako bi u energetskom sektoru zaštiti interese RH? Ili su veleizdajnici oni koji nam cijelo to vrijeme podmeću klipove i u simbiozi s interesnim skupinama, političkim skupinicama i međunarodnim čimbenicima čine sve da nam u tim procesima otežaju, pa da LNG terminal ne bude nikada napravljen. Vi kao zaštitnik hrvatskih interesa s glavicom kupusa u ruci, ne daj nam Bože - uzvratio je Ćorić.

Podsjetimo, izmjenom Zakona o privatizaciji mijenjat će se člank 10. zakona, na temelju kojeg Hrvatska ima ekskluzivna prava vezana uz kontrolu nad promjenama u vlasništvu društva, mogućnost veta na određene odluke Uprave te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine, koji treba uskladiti s pravnom stečevinom EU-a.

Prema prijedlogu, stjecatelj dionica Ine koji želi prijeći prag od 50 posto dionica o tome bi trebao obavijestiti resornog ministra te mu predati dugoročni plan upravljanja poslovanjem. Vlada bi, temeljem mišljenja ministra, donijela odluku o suglasnosti za stjecanje dionica u roku 30 dana.

Ta suglasnost može biti uskraćena ili oduzeta ako Vlada ocijeni da to predstavlja ozbiljnu prijetnju javnoj sigurnosti i iznimnu opasnost od ugroze sigurne, pouzdane i redovite opskrbe energijom te zaštite infrastrukture.

Zastupnici će raspravljati i o Zaključku donijetom nakon provjere potpisa birača te zakonitosti prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa