Obavijesti

News

Komentari 52

'Ministrice Divjak, obrazovanje se ne svodi na kilograme'

'Ministrice Divjak, obrazovanje se ne svodi na kilograme'
1

Oporba je nezadovoljna prezentiranim sadržajem zakona, ali i reformom školstva za koju smatraju da je obična manipulacija, a pogotovo im je upitan dio koji se odnosi na nabavku tableta

VIDEO

Najnovije informacije: 

10:15 - Oporba je nezadovoljna prezentiranim sadržajem zakona, ali i reformom školstva za koju smatraju da je obična manipulacija, a pogotovo im je upitan dio koji se odnosi na nabavku tehnoloških pomagala odnosno tableta i tko će biti nabavljači, tko će to sve platiti i kome. 

12:40 - Sabina Glasovac iz SDP-a istaknula je da prebacivanje fokusa na tehnoloških pomagala, podsjetivši da mnoge obitelji s više djece jednostavno financijski neće moći priuštiti više računala i tableta, ali i troškove priključka na internet.

- Uveli biste škole u 21. stoljeće kada bi popravili krovove, osigurali prehranu, povećali plaće profesorima, spriječili korupciju, konzultirali više struku - poručila je Glasovac  Glasovac je podsjetila da je Divjak rekla da će djeca koja nemaju struje kod kuće  puniti tablete u školi. Nazvala je Glasovac to 'pristupom Marie Antoinette 'neka jedu kolače'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Vaše izlaganje je neugodno'

Napomenula je da se reforma školstva treba temeljiti na razradi sadržaja i kurikuluma, a ne udžbenika. Spočitnula je i ministrici koja je napustila sabornicu kada su zastupnici oporbe počeli iznositi svoje replike na predloženi zakon.

11: 22 - Mostov Robert Podolnjak ministrici je spočitnuo da 'obrazovanje svodi na kilograme'.

Žestoka je bila i SDP-ova Marija Alfirev, kazavši da je izlaganje Divjak bilo neugodno. 

- Stil tog izlaganja pripada onome što spočitavate nekima što se tiče stila poučavanja, pripada 19. stoljeću. Ono je bilo prepuno dociranja, ono je bilo svisoka, ono je bilo ex cathedra. Vaše izjave u medijima su upravo takve. Vaše izjave ovdje ne dozvoljavaju kritičko razmišljanje, vaše izjave ovdje pripadaju tom vremenu i one su loša poruka svim učiteljima i učenicima. Vi niste dobar primjer nikome - poručila je Alfirev, a prenosi Tportal.

- Djeca će umjesto u udžbenike gledati u tablete i za to će porezni obveznici platiti pola milijarde kuna dok, s druge strane, škole nemaju tehničke uvjete, dvorane za tjelesni, fotokopirni papir - kazala je Sonja Čikotić (Klub Mosta) kritizirajući digitalizaciju.

- Koliko je uopće djeci zbog razvitka njihovih grafomotoričkih sposobnosti prikladno da se od prvog razreda osnovne škole susreću i rade na tabletima. Radne bilježnice u koje trebaju pisati odgovore, crtati na karti i slično, više nisu obvezne nego će umjesto toga zadatke rješavati povlačenjem prstića po tabletu - rekla je.

- Parola je da bi udžbenici trebali biti tanki i jeftini, no hoće li i znanje biti tanko, a učenici jeftina radna snaga? - upitala je Čikotić.


 U Saboru se u četvrtak raspravlja o Zakonu o udžbenicima kojim bi se definirala najviša cijena i masa kompleta udžbenika po razredima.Između ostalog, udžbenici bi trebali biti jeftiniji, a naglasak je na digitalizaciji nastavnih materijala. 

Osim toga, Ministarstvo znanosti i obrazovanja propisivalo bi samo udžbenike, a o dopunskim i pomoćnim sredstvima za nastavu, odnosno zbirke i slično odlučivale bi škole, odnosno učitelji, čime bi, tvrdi ministrica, učitelji i škole dobili veću autonomiju u održavanju nastave.

POGLEDAJTE VIDEO:

Oko novog Zakona podiglo mnogo prašine, prijedlogom zakona najviše su nezadovoljni zadovoljni izdavači, koji tvrde da nemaju vremena pripremiti nove materijale u tako kratkom roku. Tu je i pitanje financiranja, jer Bandićev Klub zastupnika inzistira da se udžbenici financiraju iz državnog proračuna za učenika na području cijele Hrvatske. 

Raspravu o Zakonu otvorila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak citatom: 'Ako poučavamo djecu na način kako smo to radili jučer, oduzimamo im njihovu budućnost'.

'Ako novi Zakon o udžbenicima ne prođe u Saboru, odlazim!'
'Ako novi Zakon o udžbenicima ne prođe u Saboru, odlazim!'

- Zakon koji donosi niže cijene udžbenika, lakše torbe i jasno daje zeleno svjetlo digitalizaciji u školama sigurno je potreban i preduvjet je bilo kakve reforme u školama te očekujem da svi to prepoznaju i zaštite roditelje i učenike i naravno da omoguće učiteljima da budu autonomni u svom radu, a to donosi ovaj zakon - istaknula je ministrica Divjak.

'Prihvatite naš amandman oko udžbenika ili nema naših ruku'
'Prihvatite naš amandman oko udžbenika ili nema naših ruku'

Podsjetimo, ministrica Divjak je jučer izjavila da će odstupiti s čela ministarstva ako Zakon o udžbenicima ne prođe. 

- Postojeći zakon o udžbenicima je najrestriktivniji u Europskoj uniji - rekla je Divjak. Naglasila je da treba vidjeti koju tradiciju treba zadržati.

'Udžbenici iz 19. stoljeća'

- Nekad smo imali pločice i krede i to je stvarno bilo jako jeftino, a toga više nemamo - rekla je.

 - Ništa ne ukidamo, ali postoje predmeti u kojima udžbenici nisu presudni poput tehničkog, glazbenog ili likovnog - naglasila je i dodala da će učitelji moći odabrati ono što odgovara njihovim potrebama. Izdvojila je da smo dosad imali radne bilježnice za informatiku, što je potpuno zastarjeli pristup učenju informatike.

- Od tehnologije ne treba bježati, ali treba je koristiti za učenje, ne samo za zabavu. Zabranom ne možemo ništa riješiti, u novom kurikulumu ima puno o sigurnosti na interneta - istaknula je Divjak i tvrdeći da se nikome ne pogoduje.

- Neki nakladnici su ukorak s vremenom, a drugi su napunili skladišta knjigama primjerenijima 19. stoljeću - naglasila je ministrica.

O temi besplatnih udžbenika o kojoj se puno raspravljalo u posljednje vrijeme, Divjak je kazala da to treba regulirati tako da se zna koliko to košta i tko će to plaćati i ponovno naglasila da je zakonom određena najviša cijena knjiga.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.