Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rast BDP-a: Očekuje se rast gospodarstva veći od 3 posto

None Foto: Pixabay

Procjena: Bit će to već deveto tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,9 posto na godišnjoj razini

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo četvrtom kvartalu 2016. poraslo za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2,7 do 3,8 posto.

Bit će to već deveto tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,9 posto na godišnjoj razini.

Rast od 3,3 posto bio bi najbrži još od prvog kvartala predrecesijske 2008. godine, kada je BDP porastao 3,4 posto.

Snažan rast potrošnje

Makroekonomisti u anketi Hine navode da se rast gospodarstva ponajviše zahvaljuje jačanju osobne potrošnje, najveće sastavnice BDP-a.

"Najveći doprinos rastu očekujemo od osobne potrošnje koja je ohrabrena i najavama poreznog rasterećenja, a na pozitivan trend su upućivali i indeksi raspoloženja, pouzdanja te očekivanja potrošača", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Promet u trgovini na malo na godišnjoj razini raste već 28 mjeseci zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke. Pritom je u četvrtom lanjskom tromjesečju maloprodaja porasla oko 4,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To se, među ostalim, zahvaljuje poboljšanjima na tržištu rada i rastu plaća. Prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila je u prosincu prošle godine 5.838 kuna, što je nominalno za 1,1 posto više nego godinu dana prije.

"Osobna potrošnja podršku pronalazi u poreznom rasterećenju dohotka, rastu plaća, stabilizaciji na tržištu rada i nižim troškovima financiranja", navodi se u anketi Hine.

Ubrzanje rast industrijske proizvodnje

Pozitivno će na BDP utjecati i snažno ubrzanje rasta industrijske proizvodnje, koja jača već 23 mjeseca zaredom, što je njezin najdulji pozitivan niz od 2007. godine.

Zahvaljujući rekordnom skoku u prosincu od 14,9 posto, u cijelom četvrtom lanjskom tromjesečju proizvodnja je porasla oko 7,9 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

"Pozitivno će na BDP utjecati dinamiziranje industrijske proizvodnje i nastavak pozitivnih trendova na strani osobne potrošnje, investicija i izvoza", navodi jedan od makroekonomista.

Izvoz je i lani nastavio trend rasta, treću godinu zaredom. Prema prvim podacima DZS-a, vrijednost hrvatskog robnog izvoza porasla je u prošloj godini 5,1 posto, na 92 milijarde kuna.

To se ponajviše zahvaljuje rastu gospodarstva Europske unije, najvećeg hrvatskog vanjskotrgovinskog partnera. Uvoz je istodobno porastao za 4,6 posto, na 147 milijardi kuna.

Tako je manjak u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom iznosio oko 55 milijardi kuna, dok je pokrivenost uvoza izvozom dosegnula 62,6 posto, za razliku od 62,4 posto godinu dana prije.

Pozitivno bi na BDP u četvrtom lanjskom kvartalu mogao utjecati "nešto manji rast deficita vanjskotrgovinske bilance nego u prethodnim razdobljima prošle godine, na što je, prema prvim procjenama, utjecao nešto izraženiji rast robnog izvoza na samom kraju godine", navodi se u anketi Hine.

Nastavak rasta investicija

Očekuje se i nastavak rasta bruto investicija u fiksni kapital, koje su u prethodnom tromjesečju porasle za 2,9 posto na godišnjoj razini, šesti kvartal zaredom.

"Očekujemo nastavak značajnog doprinosa investicija, povezanih s EU fondovima, ali i s privatnim investicijama", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Na rast investicija ukazuje i podatak DZS-a o rastu fizičkog obujma građevinskih radova za 2,9 posto u prvih 11 mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Zahvaljujući postupnom ubrzavanju rasta BDP-a s 2,7 posto u prvom, 2,8 posto u drugom te 2,9 posto u trećem tromjesečju prošle godine, kao i izglednom ubrzanju u četvrtom kvartalu, svi makroekonomisti povećali su procjene rasta gospodarstva u cijeloj 2016.

Prema najnovijoj anketi Hine, osam makroekonomista procjenjuje da je rast BDP-a u prošloj godini iznosio 2,9 posto, dok su prije tri mjeseca očekivali 2,6 posto.

Pritom se njihove procjene rasta kreću u rasponu od 2,5 do 3,1 posto.

Ostvare li se procjene o rastu BDP-a za 2,9 posto, bio bi to najveći skok od 2007. godine, kada je gospodarstvo poraslo 5,2 posto.

 

Komentari (83)
  • ovo je najbolja vlada do sada ! nije idealna ali je najbolja od svih do sada i to zahvaljujuci sto se pojavio most kao nova HR stranka i napravio neki "nadzor" balans i kompromis !

    28. 2. 2017,   09:44
  • Znanstvenik danas u svijetu i u Hrvatskoj? Nove političke strukture/ politički moćnici određuju i stvaraju okvire za rad i uspjeh znanosti/ znanstvenika. Činjenica je da je svjetska politička stvarnost u revidiranju strategija, traženju novih rješenja i činjenično spuštanje pogleda sa globalizma na uže/ autoktono. Postaju li znanstvenici ovce koje će blejati kako im moćnici narede, kako im financijski gurui određuju financijska sredstva za njihove projekte. Uistinu, šta koristi biti znanstvenik, ako nemaš sredstva da svoj naučni rad razvijaš i dokazuješ, efektivno ne puno ili moguće samo mali dio njih, renomiranih moći će napredovati i nauku prezentirati javnosti, privredi i struci. Ima još nešto, postavlja se već staro pitanje, koliko je nauka samostalna i moćna, moguće još samo korak dalje….da li je premoćna i da li je izgubila vezu sa realnošću? Mislim da jest, mislim da je često postala i arogantna i da iskače iz naučnih okvira i ubacuje se u političke sfere, a najveći pokretač takvom usmjeravanju je NOVAC, prokleti novac bez kojeg ni naučnik ne može biti ono što bi trebao biti.

    28. 2. 2017,   09:10
  • Nije idealno u državi ali je bar zaustavljena katastrofalna ekonomska politika SDPa i HNSa.Bar se vide neki pomaci na bolje i nikad više SDPa i HNSa na vlasti

    28. 2. 2017,   08:28