Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rastu vodostaji: Četiri škole su prekinule nastavu zbog poplava

None Foto: Marko Prpić/Pixsell 18

U 7 sati ujutro Una u Kostajnici narasla je na 462 centimetra, dok je vodostaj Save u Jasenovcu bio 794 centimetra, što je tri centimetra više nego u 6 sati

>>> Najnovije informacije:

19.23 - Završila je sjednica Stožera civilne zaštite grada Karlovca koja je počela u 18 sati. Stanje na terenu je trenutno pod kontrolom, zaključili su. Iako su vodostaji rijeka u padu i dalje prate stanje aktivno i kontorliraju sva kritična mjesta. 

Prema prognozama Hrvatskih voda, u večernjim satima se očekuje daljnje opadanje vodostaja rijeka Korane i Kupe. 

13.30 Premijer Andrej Plenković obišao je poplavljeno područje u Logorištu i poručio da je zahvalan svim gradskim i državnim službama koji su danonoćno radili te tako spasili kuće na poplavnom području. Dvije mještanke su ga pozvale da ih posjeti i kada bude lijepo vrijeme.  

Plenković u Ligoristu obilazi poplavljeno područje

Plenković u Ligoristu obilazi poplavljeno područje Više na http://bit.ly/2VDMojG Reporterka: Andreja Thomas

Posted by 24sata Politiko on Wednesday, May 15, 2019

11.50 - Prema podatcima kojima trenutno raspolažemo od strane Ureda državne uprave u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji te od strane škola i njihovih osnivača, dvije osnovne škole i dvije područne škole dostavile su obavijest o privremenom prekidu nastave zbog poplava koje su zadesile ove dvije županije.
Riječ je o OŠ Dvor i OŠ Jabukovac u Sisačko-moslavačkoj županiji, te o PŠ Šišljavić i PŠ Donje Mekušje u Karlovačkoj županiji. Također, neke škole su, ovisno o razvoju situacije, najavile mogućnost privremenog prekida nastave.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja intenzivno prati situaciju i u kontaktu je sa školama i Uredima državne uprave županija koje su pogođene poplavama
, objavilo je Ministarstvo. 

11.07 - Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u srijedu uoči sastanka užeg kabineta Vlade da je situacija u Karlovcu zadovoljavajuća te da se na terenu čini sve da šteta od poplave bude najmanja moguća.

"Iako imamo kišu koja nije olakotna okolnost i danas će padati tijekom cijelog dana, situacija je zadovoljavajuća s obzirom na činjenicu da su boks-barijere postavljene već ranije i osnažene tijekom proteklih dana na području Karlovca", kazao je ministar dodavši da su štete i na području Hrvatske Kostajnice minimalne.

Na novinarsko pitanje o bojazni koja se pojavila da boks-barijere neće izdržati, Ćorić je poručio kako treba dopustiti da se o tome brinu stručnjaci.

"Djelatnici Hrvatskih voda i vatrogasnih postrojbi su na terenu, koliko znam, pridružili su se i pripadnici Hrvatske vojske i čini se sve da se šteta na najveći mogući način smanji", dodao je.

Ministar je izrazio nadu da će kiša stati do sutrašnjeg dana i da će vodni val krenuti dalje "jer svaki novi centimetar vode stvara problem s obzirom da su u ovom trenutku vodostaji rekordni na više rijeka".

Upozorio je da bi vodni val iz Hrvatske Kostajnice mogao ići prema Jasenovcu pa su u idućem razdoblju poplave moguće i tamo.

Upitan postoji li napredak u sustavu zaštite i obrane od poplava na tim područjima, Ćorić je rekao da on definitivno postoji, ali se radi o kratkoročnim rješenjima koja bi trebala "držati vodu" do izgradnje dugoročnog sustava obrane od poplava. Za njega se trenutno priprema dokumentacija, a siguran je da će ga uspjeti dovršiti do kraja 2023. godine.

11.04 -  Nakon višednevnog rasta i kratkotrajne stagnacije vodostaja rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice u srijedu je u 10 sati zabilježen pad od jednog centimetra te iznosi 463 centimetara, ali su i nadalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

10.55 POGLEDAJTE JAVLJANJE IZ KARLOVCA

Izlila se Korana: Rijeka poplavila vatrogasni dom u Belajskim Poljicima u Karlovcu Reporterka: Andreja Thomas

Posted by 24sata on Wednesday, May 15, 2019

9.05 Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u srijedu ujutro ponovno je počeo rasti, pa se i dalje radi na zaštiti kuća, doznaje se u Stožeru civilne zaštite.

- Una je stagnirala dva sata pa je počela ponovo rasti, kazao je Hini načelnik Stožera civilne zaštite Milko Prpić.

Dodao je kako je zasad poznato da je voda ušla u najnižu kuću u kostajničkoj ulici Ante Starčevića te u podrume još dviju kuća, a voda se iz njih izbacuje pumpom.

- U ponoć smo morali zvati dodatne snage vatrogasaca susjednih vatrogasnih društava, a na terenu smo bili cijelu noć, rekao je Prpić.

U 7 sati ujutro Una u Kostajnici narasla je na 462 centimetra, dok je vodostaj Save u Jasenovcu bio 794 centimetra, što je tri centimetra više nego u 6 sati.

8.51 I dok vodostaji na području Kostajnice i Jasenovca rastu, stanje sigurnosti uz izlivene karlovačke rijeke pod kontrolom je, vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda dežuraju uz nasipe, ispumpavaju vodu svugdje gdje prijeti da probije privremene nasipe i uđe u kuće, a zaposlenici gradskih tvrtki i dalje nastavljaju s punjenjem vreća pijeskom, jer je tijekom utorka podijeljeno 18.000 vreća, priopćeno je u srijedu, nakon ranojutarnje sjednice Stožera Civilne zaštite Grada Karlovca.

U noćnim satima mještani Kostajnice nastavljaju borbu s rijekom Unom | Autor: Marko Prpic/PIXSELL Foto: Marko Prpic/PIXSELL

8.40 U osam sati u srijedu Una u Kostajnici narasla je na 463 cm. Sava u Jasenovcu u 8 sati iznosi 798 cm, 4 cm više nego u 7 sati. Vodostaj Kupe u Karlovcu smanjio na 766 cm, a vodostaj Korane u Karlovcu u 8 sati iznosio je 792 cm.

8.05 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nalazi se u državnom posjetu Kanadi. Iako nije u Hrvatskoj, pozorno, kaže, prati situaciju oko poplava.

7.45 Na karlovačkom području poplavljeno je 20-ak kuća. Iako su vodostaji rijeka na karlovačkom području u blagom padu, na terenu su i dalje sve službe i prate stanje te se nastavlja intenzivan rad na učvršćivanju prošle godine postavljenih boks barijera, koje su uspješno zaštitile obiteljske kuće i druge objekte uz Koranu, Mrežnicu i Kupu, rekla je Hini glasnogovornica Grada Karlovca i članica Stožera Petra Mlačak. Dok boks barijere uspješno izdržavaju trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice velik je posao i napor procjedne i zaobalne vode uspješno evakuirati s ugroženog područja traktorskim pumpama.

7.15 Vodostaj rijeke Korane u Karlovcu u 7 sati je 793 centimetra i lagano opada, a u 6 sati je voda bila dva centimetra viša te su i dalje na snazi sinoć proglašene izvanredne mjere za obranu od poplave.

Vodostaj rijeke Mrežnice kod Karlovca u 7 sati stagnira, mjeri 398 centimetara, što je za 62 centimetra više nego jučer u sedam sati, te 58 centimetara više od dosadašnjeg rekordnog vodostaja iz kolovoza 1959. godine kada je iznosio 340 centimetara. No najgore je prošlo, jer je uzvodno, u Juzbašiću, razina Mrežnice u opadanju po dva centimetra na sat.

7.00 U srijedu će u unutrašnjosti prevladavati oblačno uz povremenu kišu, uglavnom u prvom dijelu dana, a u gorju i slab snijeg.

6.30 Rast vodostaja rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice u srijedu ujutro zaustavljen je, kao i na Korani u Karlovcu. Na oba mjesta na stazi je i dalje izvanredno stanje, javlja N1 Televizija. 

U noćnim satima mjeÅ¡tani Kostajnice nastavljaju borbu s rijekom Unom | Autor: Marko Prpic/PIXSELL Foto: Marko Prpic/PIXSELL Hrvatska Kostrajnica tijekom noći


Vodostaj Une u 6 sati bio je 461 cm, te je u zadnja dva sata stao s rastom. Vodostaj Korane u Karlovcu u 6 sati je bio 795 cm. Vodostaj Kupe u Karlovcu u 6 sati iznosi 769 cm.

Sve službe zaštite i spašavanja u punoj su pripravnosti.

- Stanje još uvijek nije kritično i niti jedna kuća još nije poplavljena. Na najkritičnijim su mjestima već ranije postavljene tzv. box barijere i zečji nasipi, a pripadnici civilne zaštite i drugih službi obilaze teren i po potrebi učvršćuju nasipe. Kako bi izbacili vodu iz nekih dvorišta, crpke su u stalnom radu. Organizirali smo dežurstva tijekom cijele noći, pa vjerujemo da nas voda neće iznenaditi - rekao je kostajnički gradonačelnik Dalibor Bišćan u utorak navečer. 

Tema: Hrvatska

Komentari (44)
  • ljudi kada će već netko u ovoj truleži od države shvatit da se imovina od poplava NE ŠTITI u kišnom periodu, kroz instantne vatrogasne mjere i ovo smješno (trla baba lan da joj prođe dan) punjenje vreća za zečje nasipe, nego u sušnom periodu... ključno je planiranje odvodnje, iskopi i izrada kanala za odvodnju, redovito održavanje i čišćenje tih kanala za odvodnju, izgradnja čvrstih zemljanih nasipa na kritičnim dijelovima i sl... kad dođu kiše i bujice, tad objesi "mjere zaštite" mačku o rep... zapitajte se što su vaši lokalni šerifski foteljaši napravili za zaštitu vaše imovine i vašeg kraja od poplava, osim što su se vrlo važno i baš senzacionalistički - u noćnim snimcima nahrupljene bujice, naslikavali i promovirali po vijestima, za ništa drugo nego sljedeće izborno razdoblje?!?! očito ljude (da ne kažem - ovce) pali više kad vide svog glavnog uhljeba "foteljaša" onako glumački izbezumljenog s tv ekipom ispred rastuće bujice (što apokaliptičniji kadar, to bolje), nego suhog u rovu iskopanog kanala za dvodnju! PAMETNOM dosta!!!

    15. 5. 2019,   09:44
  • Gospodo iz koje stranke su zupan i gradonacelnik u H. Kostajnici? Stranka vjerodostojno.... pa tako kad vam bace kost sa srbima nacionalizmom i svim ostalim za njih bi preronili Unu... kad su kod vas problem gdje su oni? Gledaju u glup narod u glupe ovce iz toplih fotelja..... zato plivajte i niste za drugo.....

    15. 5. 2019,   09:33
  • Svake godine isto... Treba čistiti korita a ne dizat nasipe,, hrpa radno sposobnih na socijali pa im dat da rade,, dat uljaniku da naprave brod za taj posao ak ga vec nemamo i svi sretni, ništa više neće koštati neg sad ovo

    15. 5. 2019,   10:17