Obavijesti

News

Komentari 44

Rastu vodostaji: Četiri škole su prekinule nastavu zbog poplava

Rastu vodostaji: Četiri škole su prekinule nastavu zbog poplava
18

U 7 sati ujutro Una u Kostajnici narasla je na 462 centimetra, dok je vodostaj Save u Jasenovcu bio 794 centimetra, što je tri centimetra više nego u 6 sati

VIDEO

>>> Najnovije informacije:

19.23 - Završila je sjednica Stožera civilne zaštite grada Karlovca koja je počela u 18 sati. Stanje na terenu je trenutno pod kontrolom, zaključili su. Iako su vodostaji rijeka u padu i dalje prate stanje aktivno i kontorliraju sva kritična mjesta. 

Prema prognozama Hrvatskih voda, u večernjim satima se očekuje daljnje opadanje vodostaja rijeka Korane i Kupe. 

13.30 Premijer Andrej Plenković obišao je poplavljeno područje u Logorištu i poručio da je zahvalan svim gradskim i državnim službama koji su danonoćno radili te tako spasili kuće na poplavnom području. Dvije mještanke su ga pozvale da ih posjeti i kada bude lijepo vrijeme.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Plenković u Ligoristu obilazi poplavljeno područje

Plenković u Ligoristu obilazi poplavljeno područje Više na http://bit.ly/2VDMojG Reporterka: Andreja Thomas

Posted by 24sata Politiko on Wednesday, May 15, 2019

11.50 - Prema podatcima kojima trenutno raspolažemo od strane Ureda državne uprave u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji te od strane škola i njihovih osnivača, dvije osnovne škole i dvije područne škole dostavile su obavijest o privremenom prekidu nastave zbog poplava koje su zadesile ove dvije županije.
Riječ je o OŠ Dvor i OŠ Jabukovac u Sisačko-moslavačkoj županiji, te o PŠ Šišljavić i PŠ Donje Mekušje u Karlovačkoj županiji. Također, neke škole su, ovisno o razvoju situacije, najavile mogućnost privremenog prekida nastave.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja intenzivno prati situaciju i u kontaktu je sa školama i Uredima državne uprave županija koje su pogođene poplavama
, objavilo je Ministarstvo. 

11.07 - Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u srijedu uoči sastanka užeg kabineta Vlade da je situacija u Karlovcu zadovoljavajuća te da se na terenu čini sve da šteta od poplave bude najmanja moguća.

"Iako imamo kišu koja nije olakotna okolnost i danas će padati tijekom cijelog dana, situacija je zadovoljavajuća s obzirom na činjenicu da su boks-barijere postavljene već ranije i osnažene tijekom proteklih dana na području Karlovca", kazao je ministar dodavši da su štete i na području Hrvatske Kostajnice minimalne.

Na novinarsko pitanje o bojazni koja se pojavila da boks-barijere neće izdržati, Ćorić je poručio kako treba dopustiti da se o tome brinu stručnjaci.

"Djelatnici Hrvatskih voda i vatrogasnih postrojbi su na terenu, koliko znam, pridružili su se i pripadnici Hrvatske vojske i čini se sve da se šteta na najveći mogući način smanji", dodao je.

Ministar je izrazio nadu da će kiša stati do sutrašnjeg dana i da će vodni val krenuti dalje "jer svaki novi centimetar vode stvara problem s obzirom da su u ovom trenutku vodostaji rekordni na više rijeka".

Upozorio je da bi vodni val iz Hrvatske Kostajnice mogao ići prema Jasenovcu pa su u idućem razdoblju poplave moguće i tamo.

Upitan postoji li napredak u sustavu zaštite i obrane od poplava na tim područjima, Ćorić je rekao da on definitivno postoji, ali se radi o kratkoročnim rješenjima koja bi trebala "držati vodu" do izgradnje dugoročnog sustava obrane od poplava. Za njega se trenutno priprema dokumentacija, a siguran je da će ga uspjeti dovršiti do kraja 2023. godine.

11.04 -  Nakon višednevnog rasta i kratkotrajne stagnacije vodostaja rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice u srijedu je u 10 sati zabilježen pad od jednog centimetra te iznosi 463 centimetara, ali su i nadalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

10.55 POGLEDAJTE JAVLJANJE IZ KARLOVCA

Izlila se Korana: Rijeka poplavila vatrogasni dom u Belajskim Poljicima u Karlovcu Reporterka: Andreja Thomas

Posted by 24sata on Wednesday, May 15, 2019

9.05 Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u srijedu ujutro ponovno je počeo rasti, pa se i dalje radi na zaštiti kuća, doznaje se u Stožeru civilne zaštite.

- Una je stagnirala dva sata pa je počela ponovo rasti, kazao je Hini načelnik Stožera civilne zaštite Milko Prpić.

Dodao je kako je zasad poznato da je voda ušla u najnižu kuću u kostajničkoj ulici Ante Starčevića te u podrume još dviju kuća, a voda se iz njih izbacuje pumpom.

- U ponoć smo morali zvati dodatne snage vatrogasaca susjednih vatrogasnih društava, a na terenu smo bili cijelu noć, rekao je Prpić.

U 7 sati ujutro Una u Kostajnici narasla je na 462 centimetra, dok je vodostaj Save u Jasenovcu bio 794 centimetra, što je tri centimetra više nego u 6 sati.

8.51 I dok vodostaji na području Kostajnice i Jasenovca rastu, stanje sigurnosti uz izlivene karlovačke rijeke pod kontrolom je, vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda dežuraju uz nasipe, ispumpavaju vodu svugdje gdje prijeti da probije privremene nasipe i uđe u kuće, a zaposlenici gradskih tvrtki i dalje nastavljaju s punjenjem vreća pijeskom, jer je tijekom utorka podijeljeno 18.000 vreća, priopćeno je u srijedu, nakon ranojutarnje sjednice Stožera Civilne zaštite Grada Karlovca.

U noćnim satima mještani Kostajnice nastavljaju borbu s rijekom Unom

8.40 U osam sati u srijedu Una u Kostajnici narasla je na 463 cm. Sava u Jasenovcu u 8 sati iznosi 798 cm, 4 cm više nego u 7 sati. Vodostaj Kupe u Karlovcu smanjio na 766 cm, a vodostaj Korane u Karlovcu u 8 sati iznosio je 792 cm.

8.05 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nalazi se u državnom posjetu Kanadi. Iako nije u Hrvatskoj, pozorno, kaže, prati situaciju oko poplava.

7.45 Na karlovačkom području poplavljeno je 20-ak kuća. Iako su vodostaji rijeka na karlovačkom području u blagom padu, na terenu su i dalje sve službe i prate stanje te se nastavlja intenzivan rad na učvršćivanju prošle godine postavljenih boks barijera, koje su uspješno zaštitile obiteljske kuće i druge objekte uz Koranu, Mrežnicu i Kupu, rekla je Hini glasnogovornica Grada Karlovca i članica Stožera Petra Mlačak. Dok boks barijere uspješno izdržavaju trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice velik je posao i napor procjedne i zaobalne vode uspješno evakuirati s ugroženog područja traktorskim pumpama.

7.15 Vodostaj rijeke Korane u Karlovcu u 7 sati je 793 centimetra i lagano opada, a u 6 sati je voda bila dva centimetra viša te su i dalje na snazi sinoć proglašene izvanredne mjere za obranu od poplave.

Vodostaj rijeke Mrežnice kod Karlovca u 7 sati stagnira, mjeri 398 centimetara, što je za 62 centimetra više nego jučer u sedam sati, te 58 centimetara više od dosadašnjeg rekordnog vodostaja iz kolovoza 1959. godine kada je iznosio 340 centimetara. No najgore je prošlo, jer je uzvodno, u Juzbašiću, razina Mrežnice u opadanju po dva centimetra na sat.

7.00 U srijedu će u unutrašnjosti prevladavati oblačno uz povremenu kišu, uglavnom u prvom dijelu dana, a u gorju i slab snijeg.

6.30 Rast vodostaja rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice u srijedu ujutro zaustavljen je, kao i na Korani u Karlovcu. Na oba mjesta na stazi je i dalje izvanredno stanje, javlja N1 Televizija. 

U noćnim satima mještani Kostajnice nastavljaju borbu s rijekom Unom

Vodostaj Une u 6 sati bio je 461 cm, te je u zadnja dva sata stao s rastom. Vodostaj Korane u Karlovcu u 6 sati je bio 795 cm. Vodostaj Kupe u Karlovcu u 6 sati iznosi 769 cm.

Sve službe zaštite i spašavanja u punoj su pripravnosti.

- Stanje još uvijek nije kritično i niti jedna kuća još nije poplavljena. Na najkritičnijim su mjestima već ranije postavljene tzv. box barijere i zečji nasipi, a pripadnici civilne zaštite i drugih službi obilaze teren i po potrebi učvršćuju nasipe. Kako bi izbacili vodu iz nekih dvorišta, crpke su u stalnom radu. Organizirali smo dežurstva tijekom cijele noći, pa vjerujemo da nas voda neće iznenaditi - rekao je kostajnički gradonačelnik Dalibor Bišćan u utorak navečer. 

Pokretanje videa...

01:35
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu