Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rastaje se kraljica Danske? U braku su bili gotovo 50 godina

None Foto: DPA/PIXSELL 5

Margrethe II. (76) i njezin suprug princ Henrik (82), su se vjenčali 1967. godine. Imaju dva sina. Navodno Henrik nikada nije bio zadovoljan jer je bio u sjeni svoje supruge

Margrethe II. (76), kraljica Danske i njezin suprug princ Henrik (82) se navodno rastaju, piše njemački Bild. Par bi iduće godine trebao slaviti 50 godina braka. Od 15. siječnja kraljica i princ nisu viđeni zajedno u javnosti. To i nije čudno budući da je kraljica krajem prošle godine objavila da se njezin suprug povlači iz svih javnih dužnosti odnosno da ide u mirovinu. No neki analitičari smtraju da cijela situacija sliči na rastavu i da će ona biti definitivno potvrđena ako par sljedeće godine ne bude slavio "zlatni pir". Kada bi se to dogodilo, Margrethe bi bila jedini "solo" monarh na svijetu. 

Foto: DPA/PIXSELL

Otišao u dvorac i uzeo pauzu za razmišljanje 

O bračnoj krizi para pisalo se i 2002. godine. Tada je sam Henrik rekao kako mu je dosta života na dvoru. Počelo mu je ići na živce što je stalno u sjeni svoje supruge. Tada je najavio da će otići u dvorac u Francuskoj i uzeti dužu pauzu za razmišljanje. Princ Frederik, nasljednik trona, znao se požaliti da on i brat nisu bili sretni u djetinjstvu, da su ih roditelji strogo odgajali i da su ih zanemarivali. Henrik je pak jednom rekao kako se njegovu ženu u javnosti doživljava puno simpatičnijom nego što ona to zaista je. 

Piše pjesme i objavljuje kuharice

Henrik (82) od Danske, prije vjenčanja je imao titulu grofa. Rođen je u Francuskoj. Svoju suprugu je upoznao dok je radio kao tajnik u francuskom veleposlanstvu u Londonu. Vjenčali su se 10. lipnja 1967. godine, a on je prešao s katoličke vjeroispovijesti na evangeličko-luteransku. Postao je danski državljanin. Objavio je više knjiga poezija, a pisao je i kuharice. U svojoj autobiografiji je pisao o prvim godinama u Danskoj. 
- Sve što sam radio su kritizirali. Danski mi je bio loš, više sam volio vino nego pivo, tenis umjesto nogometa, Citroen umjesto Volva. Bio sam drugačiji i to mi se sviđalo, ali i to je bila pogreška - napisao je princ Henrik. Par ima dva sina, nasljednika princa Frederika (48) i princa Joachima (47). Joachim se rastao od prve supruge, a godine 2008. se oženio drugi put. 

Komentari (52)
  • stari, ako si trpio 50 godina možeš još i tih par ponedjeljaka koliko ti je ostalo

    18. 3. 2016,   08:18
  • Što će reći njihovi roditelji na to?

    18. 3. 2016,   07:50
  • ...bokte...ja sam prinčeve i kraljice sasvim drugačije zamišljao....ili su to stvarno bajke bile...;-)))

    18. 3. 2016,   07:24