Obavijesti

News

Komentari 101

Rastao je u dvije mame: Razvio se u jednoj, a druga ga je rodila

Rastao je u dvije mame: Razvio se u jednoj, a druga ga je rodila
1

U kolovozu 2017. liječnici su u Bliss stavili oplođenu jajnu stanicu koja je u njenom cerviksu bila nekoliko dana dok se nije formirao embrij koji su kasnije stavili u maternicu Ashleigh...

VIDEO

Dvije majke iz SAD-a na svijet su donijele zajedničko dijete i tako ispisale dio medicinske povijesti. Ashleigh Coulter (29) rodile je sina kojeg je nosila zajedno sa svojom suprugom Bliss Coulter (37). 

Za sve je zaslužna najnovija metoda potpomognute oplodnje "Effortless Reciprocical" koja je omogućila da se zametak nastao u Bliss prebaci u Ashleighinu maternicu gdje se plod razvijao.

Žena je malog Stetsona rodila u lipnju. Beba je bila zdrava, a težila je 3,6 kilograma. 

Bliss i Ashleigh dolaze iz Teksasa, a novu metode odlučile su isprobati jer su obje željele biti uključene u trudnoću, piše NY Post.

- Da smo išli samo na metodu s donorom sperme onda bi jedna od nas nosila dijete i rodila ga, a druga bi ga praktički posvojila, kaže Ashleigh.

Prijateljica im je stoga preporučila dr. Kathy Doody, specijalisticu za umjetnu oplodnju u klinici u Teksasu koja je imala ideju u sve uključiti obje majke što se ženama odmah svidjelo.

- Željela sam biti majka otkad sebe znam, kaže Ashleigh na što Bliss dodaje:

- Mene baš nije privlačila trudnoća sve dok se nisam zaljubila u Ashleigh. Tada sam shvatila da mogu imati vlastito dijete bez da ga nosim u sebi do rođenja.

U kolovozu 2017. liječnici su u Bliss stavili oplođenu jajnu stanicu koja je u njenom cerviksu bila nekoliko dana dok se nije formirao embrij koji su kasnije stavili u maternicu Ashleigh. Čekali su 10 dana da se uvjere kako je sve prošlo po planu:

- To je bilo najdužih 10 dana u našim životima. Nitko prije nas tu metodu nije pokušao pa nismo bili sigurni je li učinkovita. Kad smo čuli dobre vijesti, vrištala sam, kaže Ashleigh. 

Cijela metoda nije zahtijevala previše posla u laboratoriju zbog čega je bila i jeftinija. Trošak klasične metode umjetne oplodnje u SAD-u je 30.000 dolara, a ovo je koštalo upola manje. 

Mali Stetson sada ima pet mjeseci. Iako nosi DNK samo od Bliss, majke kažu da je, kad je riječ o osobnosti, "pokupio" karakteristike od obje. 

- Zaista smo blagoslovljene, rekla je Bliss. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.