Obavijesti

News

Komentari 35

Rasturio maturu: Petar se puno odrekao, ali nije štreber

Rasturio maturu: Petar se puno odrekao, ali nije štreber
3

USPJEH Petar Suman trenutačno je na natjecanju u Indoneziji. Mama i tata jedava čekaju da se vrati i da sve proslave.

VIDEO

Jako sam ponosna na svojeg Petra. Od osmog razreda ide na državna natjecanja iz fizike, to mu je ljubav od osnovne škole. Za fiziku sam očekivala takav uspjeh, a matematika nekako valjda ide uz fiziku. I jezike je odlično položio, ima dara i stvarno se mnogo zalaže. Pohvalila nam se Davorka Suman, majka najboljeg ovogodišnjeg maturanta Petra Sumana koji dolazi iz Zagreba.

U Indoneziji na olimpijadi

Naime, Petar je na maturi doslovno rasturio fiziku i matematiku, na kojima je riješio točno 100 posto oba ispita. On i još jedan maturant, koji je također iz fizike i matematike postigao 100 posto, jedini su koji su imali dva stopostotno točno riješena ispita. također fiziku i matematiku. No za proglašenje najboljeg uzeo se u obzir i treći predmet, hrvatski jezik. Petar je i njega rasturio, stoga je sasvim zasluženo osvojio i nagradu “Marin Soljačić”. Nagrada je to u iznosu od pet tisuća američkih dolara koja se dodjeljuje za najbolji uspjeh iz matematike i fizike na državnoj maturi.

Petar se trenutačno nalazi u Indoneziji na Olimpijadi iz fizike pa su nam njegovi roditelji ispričali kakvi su mu planovi za budućnost.
- Čekamo da se vrati pa da proslavimo - kaže Davorka, a ni otac Damir ne može sakriti koliko je ponosan na sina.

- Ponosni smo u svakom slučaju, cijelo je školovanje imao dobre rezultate, nitko se time nije opterećivao. Baš je posebno dijete kojeg sve živo interesira - kaže tata Damir.

Nakon završene Gimnazije “Lucijana Vranjanina” u Zagrebu upisao je fiziku na PMF-u. Zahvaljujući odličnim rezultatima na natjecanjima iz fizike imao je direktan upis na fakultet.

Osim što ostvaruje odlične rezultate u školi, Petar je vrlo društven i ima puno prijatelja.

Puno odricanja za uspjehe

Mama Davorka je jako sretna što se i Petrovi prijatelji vesele njegovim uspjesima zbog kojih se, ističe, mnogo toga morao i odreći. Ali nije mu žao.

- Prošle godine zbog Olimpijade iz geografije nije mogao ići na maturalac s razredom. Ove godine je zbog Europske olimpijade iz fizike na maturalnu večer došao tek oko ponoći. Nije se nikad žalio što je morao učiti cijelo ljeto, sam je to odabrao - kaže.
Riječi hvale za Petra ima i pedagoginja Danijela Pečanić Marjanović iz njegove škole.

- On definitivno nije štreber niti ga prijatelji tako doživljavaju. Bavi se i sportom, a silan trud je uložio u uspjehe - kaže.

Ovogodišnju državnu maturu na ljetnom roku polagalo je 33.720 učenika, od čega 12.755 gimnazijalaca, 16.848 strukovnjaka te 4117 onih koji su ranije završili svoje srednjoškolsko obrazovanje. To je čak oko 2000 učenika manje nego prijašnjih godina.
105 je učenika koji su sa stopostotnom točnošću riješili barem jedan ispit, a među njima ih je najviše 100 posto točno riješilo ispit iz fizike. Rezultati ispita su vrlo slični kao i prijašnjih godina, osim na matematici na kojoj je postignut slabiji uspjeh.

2000 manje maturanata

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Maja Jukić na predstavljanju rezultata istaknula je posebno jedan zadatak iz matematike za koji je naglasila kako je zadatak na razini osnovne škole, a koji nije znalo riješiti čak 12.000 maturanata. To ju je šokiralo.

- Ja ovo nazivam nacionalnom veleizdajom. Mi smo došli do trenutka kad se mirimo s tim i pritišćemo one koji rade instrumente za provjeru znanja, da spuštamo razinu onoga što pitamo i granicu prolaznosti - rekla je Jukić.

Prema podacima NCVVO-a, maturu nije položilo 425 gimnazijalaca, odnosno 3,3 posto, što je najveći postotak do sada. Usporedbe radi, prošle je godine na maturi pao 231 učenik, odnosno 1,7 posto.

Učenici su najviše za izborne predmete birali fiziku, biologiju, politiku i godpodarstvo, psihologiju, kemiju..., za razliku od ranijih godina kad su birali politiku i gospodarstvo.

- Učenici su ove godine više za izborne predmete birali prirodoslovne predmete, što pokazuje da su se učenici više orijentirali na predmete koji im omogućuju upise na fakultete iz STEM područja - naglasila je viša savjetnica za promicanje kvalitete obrazovanja NCVVO-a Natalija Ćurković dodajući kako su gimnazijalci više birali ispite na višim razinama, dok su učenici strukovnih škola radije pisali ispite na nižoj razini. Najviše odličnih ocjena učenici su ostvarili u stranim jezicima. Najviše nedovoljnih ocjena ostvareno je na ispitima iz sociologije, zatim fizike, kemije i psihologije te informatike. Ispit iz hrvatskog jezika nitko nije riješio 100 posto točno. Najbolje ga je riješila Monika Ranilović iz koprivničke Gimnazije “Fran Galović”, koja je postigla 99,38 posto. Maturanti se baš nisu proslavili ocjenama iz hrvatskog u kojem dominira i na osnovnoj i višoj razini ocjena dobar. Iz matematike na obje razine dominira ocjena dovoljan, a iz engleskog jezika na osnovnoj razini dobar, dok na višoj razini ocjena vrlo dobar. Ravnateljica Jukić istaknula je i s kakvim su se sve izazovima ove godine morali nositi.

Sedam završilo na Hitnoj

- Imali smo otvaranje ispita iz hrvatskog jezika u Splitu, loše rezultate iz matematike, photoshop šalu dan prije nego što se konačno trebao pisati hrvatski da je ispit ponovno kompromitiran, nestanak struje u Pazinu, požar u Makarskoj... Sedam nas je završilo na Hitnoj. Ali uspjeli smo i čestitam svim učenicima, njihovim nastavnicima i roditeljima - poručila je dodajući da je trošak ponovljenog ispita iz hrvatskog jezika stajao poreznike obveznike pola milijuna kuna.
Najavila je i da će NCVVO, ako DORH, MUP ili Ministarstvo obrazovanja ne budu tražili nadoknadu štete, dignuti građansku tužbu i tražiti od osnivača škole u Splitu, koja je zeznula, da nadoknade taj novac.

Petar i prijatelji diljem svijeta osvajali medalje

Petar Suman (treći s lijeva) i njegovi prijatelji gimnazijalci iz cijele Hrvatske prošle su godine na Svjetskoj geografskoj olimpijadi u Pekingu u Kini osvojili brončane medalje. Hrvatski su učenici osvojili medalje na svih šest Svjetskih geografskih olimpijada na kojima su sudjelovali od 2010. godine. Petar sudjeluje i na Olimpijadama iz fizike, a trenutačno je na jednoj u Indoneziji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa