Obavijesti

News

Komentari 2

Rat u Afganistanu 2018. donio rekordan broj civilnih žrtava

Rat u Afganistanu 2018. donio rekordan broj civilnih žrtava
1

Samoubilački napadi i zračne operacije prouzročili su najviše civilnih žrtava, drugi uzrok smrti civila su sukobi na terenu između provladinih snaga i protuvladinih skupina

VIDEO

Rekordan broj afganistanskih civila ubijen je u 2018. zbog pojačanih zračnih napada snaga pod vodstvom SAD-a i više napada bombaša samoubojica, objavljeno je u izvješću Ujedinjenih naroda u nedjelju.

U sukobu u Afganistanu u 2018. je ubijeno 3800 civila, među njima je 927 djece - oboje najviše dosad - što je 11 posto više u odnosu na 2017. godinu, navodi se u izvješću UN-ove misije u Afganistanu (UNAMA).

- Najbolji način da se zaustavi ubijanje i ozljeđivanje civila jest da prestanu borbe. Zbog toga sada moramo poduzeti sve naše napore da postignemo mir - rekao je Tadamichi Yamamoto, vodeći UN-ov dužnosnik u Afganistanu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Afganistanski rat - koji je počeo pošto je SAD pokrenuo kampanju da se zbace talibani nakon napada na New York i Washington 11. rujna 2001. - pojačao se unatoč napretku u mirovnim pregovorima.

Afganistanske snage, uz potporu američkih savjetnika, u proteklim su mjesecima pojačale zračne napade na najvišu razinu od 2014. u onome što su viši dužnosnici opisali kao koordiniranu seriju napada na talibanske militante i njihove čelnike.

Samoubilački napadi i zračne operacije prouzročili su najviše civilnih žrtava koje je ikad zabilježio UNAMA.

Drugi uzrok smrti civila su sukobi na terenu između provladinih snaga i protuvladinih skupina.

U operacijama provladinih snaga ubijeno je 1185 civila a 1427 je ranjeno, navodi se u izvješću. U njihovim zračnim napadima ubijeno je 492 djece, jer se mnogi protuvladini elementi skrivaju među civilnim stanovnicima, stoji u izvješću.  

- Činjenica da je ove godine ubijen rekordan broj djece posebno je šokantna - rekla je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachellet.

U izvješću se navodi da su talibani odgovorni za 1751 civilnu žrtvu u 2018. godini, u odnosu prema 916 u 2017. godini, dok su ekstremisti Islamske države ubili ili ranili 2181 civila prošle godine.

U valu samoubilačkih napada u istočnoj pokrajini Nangarhar i u glavnome gradu Kabulu prošle godine žrtve su bili studenti koji se pripremaju za ispite, gledaoci sportskih događaja, ljudi koji čekaju registraciju za izbore kao i vjernici u šijitskim džamijama.

Pripadnike šijitske manjine Hazara žestoko su napadali ekstremisti lokalnog ogranka Islamske države.

Izvješće UNAMA-e objavljeno je u jeku napora da se okonča 17-godišnji rat u Afganistanu. Američki posebni izaslanik Zalmay Khalilzad treba se sastati s talibanskim pregovaračima u ponedjeljak u Kataru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...