Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rat u Siriji: Ide žestoka bitka za posljednju enklavu islamista

None Foto: Rodi Said

Sirijske demokratske snage (SDF) posljednjih se nekoliko tjedana pripremaju za zauzimanje sela Baghouz na granici s Irakom, posljednje naseljeno područje koje drže islamisti

Sirijski borci koje podupire SAD objavili su u petak da očekuju žestoku bitku s militantima Islamske države (IS) u njihovoj posljednjoj enklavi na istoku Sirije, nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da su džihadisti protjerani s cijelog teritorija koji su nekoć držali.

Sirijske demokratske snage (SDF) posljednjih se nekoliko tjedana pripremaju za zauzimanje sela Baghouz na granici s Irakom, no operacija je zaustavljena radi evakuacije civila.

UN je objavio da je najmanje 84 ljudi, većinom djece, umrlo od prosinca prošle godine na putu prema logoru na sjeveroistoku Sirije gdje su smještene tisuće ljudi s područja koja su bila pod kontrolom IS-a.

FILE PHOTO: A fighter of the ISIL holds a flag and a weapon on a street in Mosul ISTRAGA Posljednje uporište ISIL-a u Siriji: Našli masovnu grobnicu

Banghouz, uski teritorij na istočnoj obali Eufrata, posljednje je naseljeno područje u rukama islamista koje su različiti neprijatelji protjerali s nekoć golemog teritorija.

Islamska država Iraka i Levanta započela je svoj pohod 2014. kada su proglasili kalifat nad područjem Iraka i Sirije. No, ta je organizacija polako ali sigurno izgubila svoje uporište, gubitkom sirijske Raqqe i iračkog Mosula koji su pali u ruke saveznika 2017.

U KATARU Kraj rata? SAD i Talibani su pregovarali o Afganistanu

Trump je u četvrtak rekao kako su snage SDF-a osvojile 100 posto teritorija koji je bio u rukama militanata, što proturječi izjavi zapovjednika te koalicije koji je kazao da će za to trebati još tjedan dana. 

- Osvojili smo ga. Znate, uvijek čujete da je osvojeno 90, 92 posto kalifata u Siriji. Sada je to 100 posto, 100 posto kalifata - kazao je Trump.

Mazloum Kobani, zapovjednik SDF-a u videoporuci je poručio kako će proglasiti 'potpunu pobjedu' nad Islamskom državom za oko tjedan dana.

Komentari (6)
  • Uskoro bi trebala početi bitka za Idlib, i cviljenje zapadnih medija za teroristima.

    1. 3. 2019,   23:13
  • Treba zaposlit TOS 1 buratino sa termobarickim raketama,dje je zapelo?

    1. 3. 2019,   23:28
  • 199. jubilarna "zadnja bitka i utvrda" ....?!!!!!!!!............

    1. 3. 2019,   18:06