Obavijesti

News

Komentari 28

Ratni heroj ustvari je izdajnik koji je 'prodao' tisuće Židova

Ratni heroj ustvari je izdajnik koji je 'prodao'  tisuće Židova
1

Paul Bogdanor u novoj knjizi piše da je istina kako je Rudolf Jasztner spasio tisuće Židova poslavši ih vlakovima u sigurnost. No, cijenu njihovih života platio je životima svih preostalih Židova

VIDEO

Rezsoa ili Rudolfa Kasztner, kojeg još nazivaju 'Židovskim Oskarom Schindlerom', mnogi smatraju ratnim herojem koji je u II. svjetskom ratu spašavao Židove od nacista, no istina je potpuno suprotna, tvrdi autor Paul Bogdanor u novoj knjizi. On piše kako je Kasztner odgovoran za smrt oko pola milijuna Židova, a svoje tvrdnje temelji na svjedočanstvima preživjelih.

Naime, on je spasio tisuće Židova poslavši ih vlakovima u sigurnost. Među njima članove svoje obitelji i prijatelje. No, cijenu njihovih života platio je životima svih preostalih Židova. Bogdanor piše kako se Kasztner nagodio sa SS-ovcem Adolfom Eichmannom da izruči sve ostale Židove u Mađarskoj u koncentracijske logore. Prema procjenama oko 437.000 ljudi iz Mađarske poslano je u logore.

Kasztner je oduvijek kontroverzan lik za kojeg su mnogi tvrdili da je izdajnik jer je surađivao s SS-om, no nitko do sad nije imao dokaze da je izdao Židove. Izjave preživjelih prva su naznaka da je Rudolf ustvari bio zločinac. 

Svoj život je i skončao pred streljačkim vodom nakon što ga je izraelski sud osudio zbog suradnje s SS-ovcima, no kasnije us povukli većinu optužbi. 

Bogdanor tvrdi da je Kazstner isprva ponudio platiti izbavljenje svojih prijatelja Židova, no kad je shvatio ultimativni plan nacista, dogovorio je pakt. Predao je živote preostalih 800.000 Židova u njihove ruke. Kad ih je ukrcavao na 'vlakove spasa', uvjeravao ih je da idu raditi na farme, a ne u koncentracijske logore. Lagao je kako nemoguće pobjeći i odgovarao ljude od pokušaja bijega. 

- Kasztner je uvijek bio nemilosrdno ambiciozan. Odlučio je raditi za naciste jer mu je to bio put do važnosti i moći - napisao je Bogdanor koji tvrdi da je Kasztner izdao svoju zajednicu, prenosi Daily Mail.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu