Obavijesti

News

Komentari 5

Ratni zločin u Škabrnji: Protiv muškarca (50) digli optužnicu

Optuženiku se stavlja na teret mučenje, zlostavljanje i ubijanje zarobljenih osoba te sudjelovanje u masovnom uništavanju stambenih i gospodarskih zgrada

VIDEO

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je nakon provedene istrage optužnicu protiv 50-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine kojeg se tereti da je počinio ratni zločin protiv ratnog zarobljenika u Škabrnji 18. studenoga 1991. nakon sloma obrane toga  mjesta, objavljeno je na stranicama DORH-a.

Optuženiku koji je nedostupan hrvatskome pravosuđu stavlja se na teret mučenje, zlostavljanje i ubijanje zarobljenih osoba te sudjelovanje u masovnom uništavanju stambenih i gospodarskih zgrada u mjestu, navodi se među ostalim u optužnici. 

Njegov vod je s pripadnicima tzv. SJB (služba javne sigurnosti) Benkovca i 1. i 3. vodom TO Benkovca slomio otpor branitelja Škabrnje. 

Tereti ga se da je s jednim, danas pokojnim pripadnikom i više nepoznatih osoba iz tog voda, protivno Ženevskoj konvenciji o postupanju s ratnim zarobljenicima, na predjelu Krčmetini zlostavljao i tukao žrtvu A. R., zarobljenog vojnika ratne postrojbe VP 3104 iz Zadra, Samostalnog bataljuna Škabrnje. Optužnica ga tereti da je žrtvu "bacio na pod te tukao nogama i kundacima po cijelom tijelu", da je po njemu gazio nogama i udarao mu glavom u asfalt, gušio ga i da mu je, dok je ležao i jaukao od bolova, u jednom trenutku prišao i nožem mu odsjekao lijevo uho.  

U optužnici stoji i da je danas pokojni pripadnik tog voda iz neposredne blizine iz vatrenog oružja ispalio hitac u desni obraz žrtve te je A. R. od udaraca i mučenja zadobio višestruke teške ozljede. Osim toga, on je zadobio tešku, za život opasnu ozljedu od koje je umro, stoji na kraju optužnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...