Obavijesti

News

Komentari 6

Raul Castro dočekao je Obamu u Palači revolucije u Havani

Raul Castro dočekao je Obamu u Palači revolucije u Havani
8

Obama, prvi američki predsjednik u posjetu Kubi u gotovo 90 godina, upoznao je  Castra s državnim tajnikom Johnom Kerryijem i drugim američkim diplomatima i savjetnicima koji su s njim u posjetu

VIDEO

Kubanski predsjednik Raul Castro službeno je dočekao američkog predsjednika Baracka Obamu u Havani u ponedjeljak uoči povijesnih razgovora između vođa nakon pola stoljeća diplomatske otuđenosti između dviju zemalja.

Vođe su obavile smotru kubanske počasne straže u Palači revolucije uoči razgovora i obraćanja medijima.

Obamini savjetnici kazali su kako će na razgovorima Obama potaknuti Kubu na ekonomske reforme i slobodniji pristup internetu za Kubance.

Obama, prvi američki predsjednik u posjetu Kubi u gotovo 90 godina, upoznao je  Castra s državnim tajnikom Johnom Kerryijem i drugim američkim diplomatima i savjetnicima koji su s njim u posjetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Desetljeća neprijateljstva između susjeda koji su na suprotnim stranama političkog spektra  raspršila su se nakon što su Obama i Castro objavili dogovor potkraj 2014. o završetku  zastoja koji datira još do Hladnog rata.

Diplomatske su veze obnovljene u srpnju, te su malo pomalo pale i druge prepreke suradnji. Prošli tjedan je SAD ukinuo ograničenja za putovanja na Kubu, uključujući i to da je dopustio američkim građanima da posjete zemlju u grupnim edukativnim putovanjima i ublažio ograničenja u bankarskim uslugama.

Nedavno je obnovljena i poštanska služba pa pisma ne trebaju više biti slana preko triju zemalja.

Obamin posjet ne uključuje sastanak s Castrovim bratom Fidelom, 89-godišnjim revolucionarom koji je vodio komunističku zemlju desetljećima nakon revolucije. Fidel Castro je neprekidno izražavao neprijateljstvo prema SAD-u, koji je 1961. nametnuo embargo njegovoj zemlji.

Raul Castro je pozvao na cjelokupno ublažavanje trgovinskog embarga i povrat Guantanamo Baya, američke vojne baze na istočnom dijelu Kube pod američkom kontrolom od 1903.

U međuvremenu njegov je brat poslao poruku u nedjelju kad je fotografija na kojoj on razgovara s venezuelskim predsjednikom Nicolasom Madurom objavljen na naslovnici lista Juventud Rebelde. On je prije toga izrazio sumnju zbog pristupa koji je njegov brat zauzeo SAD-u.

Obama i Castro različito o ljudskim pravima na Kubi

Barack Obama pozvao je Kubu da poboljša demokraciju i ljudska prava na sastanku s predsjednikom Raulom Castrom tijekom svog povijesnog posjeta tom komunističkom otoku u ponedjeljak, ali je Castro osudio američka "dvostruka mjerila".

Obama je rekao da su imali "iskrene i otvorene" razgovore o ljudskim pravima kao i o područjima suradnje. Castro je izjavio da bi mogli imati puno bolje odnose kada bi SAD ukinuo trgovinski embargo Kubi, koji je na snazi 54 godine.

"I dalje imamo ozbiljne razlike, uključujući po pitanjima demokracije i ljudskih prava", rekao je Obama na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji na kojoj je Castro odgovarao na novinarska pitanja, što čini vrlo rijetko.

Odgovarajući na pitanje o političkim zatvorenicima, Castro je ljutito zatražio da mu se pokaže popis tih zatvorenika, odražavajući stajalište Kube da ona takve zatvorenike nema.

"Dajte mi odmah popis tih političkih zatvorenika. Ako on postoji oni će biti oslobođeni prije svitanja", kazao je Castro.

Dvojica čelnika održala su razgovore oči u oči dan nakon što je Obama doputovao u prvi posjet Kubi jednog američkog predsjednika nakon gotovo 90 godina. Takav posjet desetljećima se smatrao nezamislivim, ali je postao moguć nakon što su tajni pregovori doveli do sklapanja sporazuma 2014. o normalizaciji odnosa između dva hladnoratovska neprijatelja. 

Otvaranje je okončalo desetljeća napora SAD-a da izolacijom prisili Kubu da se promijeni. Obama je, međutim, pod pritiskom kritičara u SAD-u da izvrši pritisak na Castrovu komunističku vladu da dopusti političke razlike i još više otvori svoje gospodarstvo sovjetskog tipa. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu