Obavijesti

News

Komentari 116

'Ravnatelji raskidaju ugovore da ne bi morali dati božićnice'

'Ravnatelji raskidaju ugovore da ne bi morali dati božićnice'

Radi se o ljudima koji su zaposleni kao zamjena u školi na određeno vrijeme. Ugovori im se raskidaju pred Badnjak, te ponovno potpisuju 7. siječnja, tvrde u Sindikatu hrvatskih učitelja

VIDEO

Sindikat hrvatskih učitelja upozorio je kako s terena dobivaju brojne dojave o pripremenom raskidanju ugovora sa zaposlenima u školama kako im se ne bi trebale isplatiti božićnice. U objavi SHU na njihovoj web stranici navodi se kako "ravnatelji, a temeljem USMENE upute Ministarstva znanosti i obrazovanja, zaposlenicima koji imaju sklopljene ugovore o radu na određeno vrijeme zbog zamjene privremeno nenazočnog radnika, a najduže do 60 dana, otkazuju ili raskidaju ugovore, a sve kako bi izbjegli plaćanje božićnice".

Da se ne radi o novoj praksi, te da se ovo raskidanje ugovora te ponovno zapošljavanje događa u mnogim školama, za portal srednja.hr potvrdila je tajnica SHU Ana Tuškan:

- Radi se najčešće o ljudima koji su na zamjenama, primjerice spremačicama kojima 1.250 kuna božićnice jako puno znači. Radnik zaposlen na određeno ne smije biti u nepovoljnijem položaju od onog koji ima stalni radni odnos.

Kako sindikat ističe u priopćenju, radi se o ugovorima koji su sklopljeni na određeno do povratka privremeno odsutnog zaposlenika (zbog bolovanja ili rodiljnog dopusta), na maksimalno 60 dana, prema Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.
- problem je što se ugovori raskidaju prije Badnjaka (jer božićnica dospijeva na Badnjak), a radnik kojeg se mijenja ne vraća se na rad.
Dakle, osoba kojoj se raskida ili otkazuje ugovor o radu (mnogima se raskida ugovor s 20., 21. ili 23. prosincem 2019.) ponovno se zapošljava 7. siječnja 2020. kada završavaju odmori učenika. Dakle, osim što taj zaposlenik ne dobiva božićnicu, on dobiva i manju plaću za taj mjesec jer radi samo 3 tjedna, a njegov posao obavljaju drugi zaposlenici jer u suprotnom ne bi bilo ni potrebe za njegovim zapošljavanjem (osobito ako je riječ o spremačici koja čisti i za vrijeme odmora učenika) - ističe se u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

SHU se stoga poziva na članak 12. Zakona o radu koji propisuje: "Ugovor o radu može se sklopiti samo iznimno na određeno vrijeme i to za zasnivanje radnog odnosa čiji je prestanak unaprijed utvrđen rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja“.

Prema tome, ugovor se ne bi smio prekidati pred Badnjak, ako tako njime nije definirano.

- Navedeno postupanje smatramo apsolutno nedopustivim, pravno upitnim, diskriminatornim i nemoralnim. Ovakvim se postupanjem zaposlenike s ugovorima o radu na određeno, koji su i tako u nezavidnom položaju, dovodi u još nepovoljniji položaj u odnosu na ostale zaposlenike.

Pozivamo zaposlenike kojima se na navedeni način prekidaju ugovori o radu da nam se obrate putem e-maila jer su u tijeku aktivnosti radi rješavanja navedenoga problema - upozoravaju u SHU.

Portal srednja.hr prenosi i izjavu predsjednice SHU Sanje Šprem koja je kazala radi o alarmantnoj situaciji te je pokušavaju čim prije riješiti. Od Ministarstva znanosti i obrazovanja stigao je odgovor nisu davali nikakvu uputu vezano uz isplatu božićnica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21