Obavijesti

News

Komentari 95

'Ravnateljica me spriječila da razbijam predrasude o HIV-u'

'Ravnateljica me spriječila da razbijam predrasude o HIV-u'
6

HRT je HIV pozitivnog školskog kuhara pozvao da u emisiji govori o nezaraznosti pacijenata koji se redovito liječe. Ravnateljica mu je odbila dati dan godišnjeg, što Lemešić smatra diskriminacijom

VIDEO

Osobama oboljelim od HIV-a nanesena je strašna nepravda jer je javnosti uskraćeno da čuje moju priču, kaže Mario Lemešić, prvi Hrvat koji je javno priznao kako je HIV pozitivan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:11

Lemešića, koji radi kao kuhar u Drugoj osnovnoj školi u Bjelovaru, s HRT-a su pozvali da 28. ožujka gostuje u emisiji 'Dobar dan, Hrvatska', a on se na televiziji nije mogao pojaviti jer mu je, kako tvrdi, ravnateljica odbila taj dan dati godišnji odmor, iako ga je pravovremeno zatražio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Mario Lemešić je bezopasan, ne može prenijeti virus HIV-a'
'Mario Lemešić je bezopasan, ne može prenijeti virus HIV-a'

U emisiji je trebao promovirati nacionalnu kampanju Nemjerljivo=Nezarazno (N=N) Udruge Iskorak kojom se žele proširiti informacije o nezaraznosti HIV pozitivnih osoba koje redovito uzimaju terapiju.

- Smatram da me se zbog činjenice da sam HIV pozitivan stavlja u manje povoljan položaj - kaže Lemešić.

hiv

Tako je, ističe, bilo i sa zahtjevom za jedan dan godišnjeg odmora.

- Ravnateljici sam se obratio 25. ožujka s objašnjenjem zašto mi je potreban godišnji odmor. Onda mi je tek za dva dana, znači dan prije no što sam trebao gostovati na HRT-u, rekla da zbog poslovnih obveza ne mogu uzeti godišnji, iako sam osigurao nesmetan rad za korisnike školske kuhinje - kaže kuhar.

'Imamo HIV, ali nismo otrovni': Predrasude su teže nego virus
'Imamo HIV, ali nismo otrovni': Predrasude su teže nego virus

Smatra da se radi o očitom primjeru diskriminacije te da ga je ravnateljica namjerno ostavila na poslu kako bi ga spriječila da gostuje u emisiji. Ona to u potpunosti opovrgava.

- Iznenađena sam neistinama koje Vam je gospodin Mario Lemešić potpuno neutemeljeno plasirao - kaže ravnateljica Davorka Bačeković-Mitrović.

Prvi put u svijetu: Presađen je bubreg žive HIV pozitivne žene
Prvi put u svijetu: Presađen je bubreg žive HIV pozitivne žene

Ističe da u ingerenciji ravnatelja škole ne može biti, niti je bilo u ovom slučaju, zabranjivanje gostovanja u raznim emisijama.

- Budući da jedino kolega Lemešić radi kao kuhar u Područnoj školi Centar, nema ga tko mijenjati ako je on odsutan, a svima su nam prioritet interesi i potrebe naših učenika. Dakle, kolegin odlazak s radnog mjesta bi itekako ometao rad kuhinje, jer dvojica kuhara u matičnoj školi već su raspoređeni na poslovima pripreme obroka za cijelu školu - kaže.

hiv

Dodaje i da je Lemešić samovoljno i samoinicijativno pokušao organizirati svoju zamjenu, tako da ga mijenja spremačica, što nije u skladu s pravnim propisima.

- Spremačicama nije posao podjela hrane, a i već su se žalile Sindikatu hrvatskih učitelja da kolegu moraju mijenjati i često raditi njemu kao ispomoć u kuhinji, jer se on stalno žali da ne stigne obaviti svoj posao na vrijeme - tvrdi Bačeković-Mitrović.

Naš stručnjak: Sve smo bliže iskorjenjivanju HIV infekcije
Naš stručnjak: Sve smo bliže iskorjenjivanju HIV infekcije

Njezin odnos s Lemešićem, ističe, bio bi puno kvalitetniji kada bi poštivao organizaciju rada škole. 

- Osobno, razumijem njegovu tešku borbu i žao mi ga je kao čovjeka - kaže ravnateljica te zaključuje da se nada kako će kampanja N=N poručiti dobre rezultate. Lemešić pak smatra da ga je namjerno spriječila da dođe na HRT.

- Htio sam samo ljudima pojasniti da HIV danas više nije bauk. Medicina je uznapredovala te pacijenti već nakon 3 - 6 mjeseci liječenja imaju nemjerljiv broj virusa u krvi te više nisu zarazni - objašnjava Lemešić.

HIV je, kaže, nažalost, u Hrvatskoj još uvijek tabu tema. A upravo je on prvi krenulo rušiti taj tabu. Nakon što su 2013. godine roditelji škole u kojoj radi saznali da je Mario HIV pozitivan, bojkotirali su odlazak svoje djece u školsku kuhinju. Godinama je tvrdio da je neopasan za djecu, kako bi dokazao da se ponovno može vratiti na posao. 

HIV pozitivni kuhar vratio se na posao u školskoj kuhinji
HIV pozitivni kuhar vratio se na posao u školskoj kuhinji

Da se HIV pozitivne osobe često susreću s diskriminacijom smatra i docentica Sunčana Roksandić Vidlička sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. 

- Poanta obrazovnog sustava je inkluzija, koja bi se trebala vidjeti i u odnosu prema zaposlenicima. Škole moraju postati mjesta tolerancije i nenasilja te pokazati kako prakticirati načela koja podučavaju učenike - kaže Roksandić Vidlička.

Izvršni direktor udruge Iskorak Zoran Dominković ističe da su osobe s prisustvom HIV-a u krvi često žrtve diskriminacije.

- Mario je želio educirati javnost o znanstvenim činjenicama da oni koji se liječe od HIV-a prestaju biti zarazni čak i za svoje partnere. Nažalost, danas im se brani da rade mnoga zanimanja, a posebno su diskriminirani zaposleni u zdravstvenom sustavu - zaključio je Dominković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer