Obavijesti

News

Komentari 57

Ravnateljicu Muzeja nazvali ustašom: Traže reakciju vlasti

Ravnateljicu Muzeja nazvali ustašom: Traže reakciju vlasti
1

Žigmanov navodi da predstavnici ekstremističkih grupacija ne biraju riječi kada je u pitanju negativno etiketiranje hrvatske zajednice u Srbiji, najčešće ih pogrdno nazivajući pripadnicima vojnih snaga NDH

VIDEO

Novu ravnateljicu Narodnog muzeja u Šapcu, Subotičanku Nelu Tonković, dužnosnik Narodnog slobodarskog pokreta (NSP) nazvao je ustašom, zbog čega su predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, zastupnik u Skupštini Vojvodine Nemanja Šarčević i portal „Slobodna Subotica“ u utorak zatražili reakciju državnih tijela.

Član NSP-a iz Subotice Branko Ćirjaković na svojemu je Facebook profilu objavio vijest Slobodne Subotice da je Subotičanka Nela Tonković imenovana za ravnateljicu Narodnog muzeja u Šapcu, uz komentar: 'Čestitam Šapcu na direktoru ustaši'.

U priopćenju za javnosti Žigmanov je u tome povodu iznio „zabrinutost koju pripadnici hrvatskoga naroda u Republici Srbiji posljednjih nekoliko mjeseci intenzivnije osjećaju“.

„Tim prije, jer neprihvatljivi sadržaji glasova koji dolaze s političke ekstremno desne margine najučestalije se u posljednje vrijeme mogu čuti iz Subotice, grada koji je središte kulturnog i političkog života Hrvata u Vojvodini“, naveo je čelnik DSHV-a.

Konkretno, dodao je, jezovite poruke koje osoba Branko Ćirjaković sa svojih naloga na društvenim mrežama kontinuirano upućuje pojedinim pripadnicima hrvatske zajednice u Republici Srbiji i njihovim institucijama izazivaju nesigurnost i strah. 

„Posljednje koje navodimo jest njegov napad na novu ravnateljicu Muzeja u Šapcu Nelu Tonković, nazvavši je 'ustašicom', te verbalni napadi na predstavnike i članove Katoličke Crkve, dodatno su unijeli nemir u pripadnike hrvatske nacionalne zajednice“, istaknuo je.

Žigmanov navodi da predstavnici ekstremističkih grupacija ne biraju riječi kada je u pitanju negativno etiketiranje hrvatske zajednice u Srbiji, najčešće ih pogrdno nazivajući pripadnicima vojnih snaga Nezavisne Države Hrvatske.

„Posebno ističem da su one u izravnoj suprotnosti s porukama koje je predsjednik Aleksandar Vučić nekoliko puta jasno isticao – da se Hrvati u Srbiji nemaju razloga bojati te im obećao zaštitu“.

U tom smislu, ističe Žigmanov, ono što dodatno unosi nespokoj kod pripadnika hrvatske manjine je i to što službena tijela srbijanske države, prije svega tužiteljstvo, ništa ne čine kako bi zakonom zabranjen govor mržnje sankcionirale. Stoga očekujemo postupanje po službenoj dužnosti mjerodavnih tijela.

Žigmanov je u ponedjeljak oštro osudio napad na vaterpoliste „Crvene zvezde“ u Splitu i pozvao na odlučnu reakciju državnih tijela Hrvatske.

U tom kontekstu naveo je kako „za razliku od Hrvatske gdje neprimjereno djelovanje javno osuđuju najviši predstavnici vlasti i represivne institucije u Republici Srbiji tako nešto nažalost ne postoji“.

„Takvi se slučajevi ili zatomljuju ili prešućuju. Željeli bismo da se primjenjuje praksa demokratskih država u kojima etnički incidenti i prijetnje, pogrdno imenovanje i sijanje straha nailaze na oštru osudu najviših predstavnika vlasti“, izjavio je čelnik DSHV-a.

Dodao je da,  ako ima elemenata za kazneni progon da institucije sile, prije svega tužiteljstvo i policija učine korake koje po zakonu jesu dužni.

Uvrede na račun Nele Tonković, istaknute kulturne djelatnice, osudili su i zastupnik Skupštine Vojvodine Nemanja Šarčević, te portal „Slobodna Subotica“ koji je zatražio da se kazneno goni Branko Ćirjaković, dužnosnik Narodnog slobodarskog pokreta, uposlen u subotičkom javnom sektoru, zbog širenja govora mržnje i izazivanja nacionalne i vjerske mržnje.

NSP je stranka koja sebe predstavlja kao skupinu „suverenista, koji se bore za principe slobode, ravnopravnosti i solidarnosti“.

„Mi smo narodna stranka koja svoj rad temelji na nacionalnoj tradiciji, europskim principima i koja je spremna pridržavati se svih suvremenih i praktičnih principa u vođenju države“, navodi se među ostalima na portalu NSP-a čiji je predsjednik Miroslav Parović.             

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"