Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ravnateljicu Muzeja nazvali ustašom: Traže reakciju vlasti

None Foto: Pixsell/Facebook

Žigmanov navodi da predstavnici ekstremističkih grupacija ne biraju riječi kada je u pitanju negativno etiketiranje hrvatske zajednice u Srbiji, najčešće ih pogrdno nazivajući pripadnicima vojnih snaga NDH

Novu ravnateljicu Narodnog muzeja u Šapcu, Subotičanku Nelu Tonković, dužnosnik Narodnog slobodarskog pokreta (NSP) nazvao je ustašom, zbog čega su predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, zastupnik u Skupštini Vojvodine Nemanja Šarčević i portal „Slobodna Subotica“ u utorak zatražili reakciju državnih tijela.

Član NSP-a iz Subotice Branko Ćirjaković na svojemu je Facebook profilu objavio vijest Slobodne Subotice da je Subotičanka Nela Tonković imenovana za ravnateljicu Narodnog muzeja u Šapcu, uz komentar: 'Čestitam Šapcu na direktoru ustaši'.

U priopćenju za javnosti Žigmanov je u tome povodu iznio „zabrinutost koju pripadnici hrvatskoga naroda u Republici Srbiji posljednjih nekoliko mjeseci intenzivnije osjećaju“.

„Tim prije, jer neprihvatljivi sadržaji glasova koji dolaze s političke ekstremno desne margine najučestalije se u posljednje vrijeme mogu čuti iz Subotice, grada koji je središte kulturnog i političkog života Hrvata u Vojvodini“, naveo je čelnik DSHV-a.

Konkretno, dodao je, jezovite poruke koje osoba Branko Ćirjaković sa svojih naloga na društvenim mrežama kontinuirano upućuje pojedinim pripadnicima hrvatske zajednice u Republici Srbiji i njihovim institucijama izazivaju nesigurnost i strah. 

„Posljednje koje navodimo jest njegov napad na novu ravnateljicu Muzeja u Šapcu Nelu Tonković, nazvavši je 'ustašicom', te verbalni napadi na predstavnike i članove Katoličke Crkve, dodatno su unijeli nemir u pripadnike hrvatske nacionalne zajednice“, istaknuo je.

Žigmanov navodi da predstavnici ekstremističkih grupacija ne biraju riječi kada je u pitanju negativno etiketiranje hrvatske zajednice u Srbiji, najčešće ih pogrdno nazivajući pripadnicima vojnih snaga Nezavisne Države Hrvatske.

„Posebno ističem da su one u izravnoj suprotnosti s porukama koje je predsjednik Aleksandar Vučić nekoliko puta jasno isticao – da se Hrvati u Srbiji nemaju razloga bojati te im obećao zaštitu“.

U tom smislu, ističe Žigmanov, ono što dodatno unosi nespokoj kod pripadnika hrvatske manjine je i to što službena tijela srbijanske države, prije svega tužiteljstvo, ništa ne čine kako bi zakonom zabranjen govor mržnje sankcionirale. Stoga očekujemo postupanje po službenoj dužnosti mjerodavnih tijela.

Žigmanov je u ponedjeljak oštro osudio napad na vaterpoliste „Crvene zvezde“ u Splitu i pozvao na odlučnu reakciju državnih tijela Hrvatske.

U tom kontekstu naveo je kako „za razliku od Hrvatske gdje neprimjereno djelovanje javno osuđuju najviši predstavnici vlasti i represivne institucije u Republici Srbiji tako nešto nažalost ne postoji“.

„Takvi se slučajevi ili zatomljuju ili prešućuju. Željeli bismo da se primjenjuje praksa demokratskih država u kojima etnički incidenti i prijetnje, pogrdno imenovanje i sijanje straha nailaze na oštru osudu najviših predstavnika vlasti“, izjavio je čelnik DSHV-a.

Dodao je da,  ako ima elemenata za kazneni progon da institucije sile, prije svega tužiteljstvo i policija učine korake koje po zakonu jesu dužni.

Uvrede na račun Nele Tonković, istaknute kulturne djelatnice, osudili su i zastupnik Skupštine Vojvodine Nemanja Šarčević, te portal „Slobodna Subotica“ koji je zatražio da se kazneno goni Branko Ćirjaković, dužnosnik Narodnog slobodarskog pokreta, uposlen u subotičkom javnom sektoru, zbog širenja govora mržnje i izazivanja nacionalne i vjerske mržnje.

NSP je stranka koja sebe predstavlja kao skupinu „suverenista, koji se bore za principe slobode, ravnopravnosti i solidarnosti“.

„Mi smo narodna stranka koja svoj rad temelji na nacionalnoj tradiciji, europskim principima i koja je spremna pridržavati se svih suvremenih i praktičnih principa u vođenju države“, navodi se među ostalima na portalu NSP-a čiji je predsjednik Miroslav Parović.             

Komentari (57)
  • Netko , tko danas nekog prozove Ustaso, iz dubine duse mrzi Hrvatsku i Hrvate, Danas Hrvati u Hrvatskoj ne snose ni najmanje nekakvu krivicu za zlocine Ustasa iz NDH, iako svi Hrvati u tadasnjoj NDH nisu bili za zlocine, i odobravali ih, ali su bili za NDH , san Hrvata o Nezavisnosti nakon svih Atentata u BG Skupstini i Veliko srbskih pretenzija na Hrvatsku..

    12. 2. 2019,   13:36
  • Aj neka su bar jednom napisali kako prolaze hrvati u srbiji inače je to tajna i o tome se ne govori

    12. 2. 2019,   13:37
  • Brzo se pupavcu za savjet obratit. On to ima u malom prstu i vjerovatno u nekoliko primjeraka u PDF-u. Samo promjeni generalije.

    12. 2. 2019,   13:27