Obavijesti

News

Komentari 10

Ravnopravnost spolova smo nije poštivala HDZ-ova lista

Ravnopravnost spolova smo nije poštivala HDZ-ova lista
1

Vlada je za 10. ožujka raspisala prijevremene izbore za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, gradska vijeća Iloka i Ogulina te vijeće općine Davor

VIDEO

Od devet pravovaljanih lista istaknutih za prijevremene izbore u Ličko-senjskoj županiji, jedino lista HDZ-ove koalicije nije ispoštovala načelo ravnopravnosti spolova, potvrdilo je Hini Županijsko izborno povjerenstvo (ŽIP) koje je o tome, odnosno o činjenici da predlagatelj nije vodio računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca, obavijestilo DORH i Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova.

Osim podatka da koalicijska lista HDZ/HSU/HSP-AS/HSS/HBS-a nije ispoštovala načelo ravnopravnosti spolova, ŽIP Ličko-senjske županije nije iznosio druge pojedinosti, no uvidom u listu od 31 kandidata jasno je kako je na njoj samo sedam žena, a moralo bi ih biti barem 13.

Da su kod sastavljanja izbornih lista dužni voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti muškaraca i žena, političke stranke i grupe birača ranije je upozorilo Državno izborno povjerenstvo (DIP), tumačeći da neuravnoteženost jednog spola postoji ako je na listi zastupljen s manje od 40 posto.

To konkretno znači, da na listi za županijsku skupštinu Ličko-senjske županije na kojoj je 31 kandidat, njih 13 moraju biti muškarci, odnosno žene. Na listi za gradska vijeća Ogulina i Iloka koja imaju po 17, odnosno 15 kandidata, sedam, odnosno šest moraju biti muškarci, odnosno žene. Šest muškaraca ili žena moralo je biti i na listama za općinsko vijeće Davora u koje se bira 13 članova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Iloku i Davoru svi poštovali načelo

Na svih osam pravovaljanih lista za Gradsko vijeće Iloka poštovano je načelo ravnopravnosti spolova i uravnotežene zastupljenosti muškaraca i žena, odgovorili su iz iločkog Gradskog izbornog povjerenstva (GIP) ne iznoseći brojčane pokazatelje. Na prijevremene izbore u Iloku, 10. ožujka, izlazi nezavisna, odnosno lista grupe birača aktualne gradonačelnice Marine Budimir, stranke DESNO, HNS, HSP, HSU i SDP te koalicije HDZ-HSLS i HSS-HKS.

Isti odgovor stigao je i iz Općinskog izbornog povjerenstva Davora gdje na izbore izlaze tri liste. Na listi HSS/SDP-a sedam je muškaraca, šest žena, na HDZ-ovoj šest muškaraca, sedam žena, a na nezavisnoj, odnosno listi grupe birača sedam muškaraca, šest žena, naveo je OIP Davora.

Gradsko izborno povjerenstvo Ogulina nije odgovorilo na Hinin upit, no uvidom u šest pravovaljanih listi (Demokratskog saveza Srba, HDZ-ove koalicijske, listi HNS-a, SDSS-a, SDP-a te Nezavisne liste Igora Stošića Jole) razvidno je da uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca nije poštovala Nezavisna, odnosno lista grupe birača na kojoj su od 17 kandidata, tri žene.

Novčane kazne za predlagatelje

'Na ruku' predlagateljima ide da ih nepoštivanje načela ravnopravnosti spolova ne isključuje iz daljnje izborne utrke, odnosno ne utječe na pravovaljanost lista, otegotno im je što mogu biti novčano kažnjeni. Zakon predviđa da predlagatelji koji na izborima za gradska vijeća i županijsku skupštinu nemaju dovoljno žena, odnosno muškaraca mogu biti kažnjeni kaznom od 40 tisuća kuna, odnosno od 20 tisuća kuna kad se radi o izborima za općinsko vijeće.

Vlada je za 10. ožujka raspisala prijevremene izbore za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, gradska vijeća Iloka i Ogulina te vijeće općine Davor, jer kao predstavnička tijela nisu donijela proračune za ovu godinu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu