Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Razliku u smanjenju PDV-a za hranu prebacit ćemo na plaće'

None Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije kaže da će ova odluka Vlade biti spas u zadnji čas i da bi prebacivanje razlike u plaće formalizirali kolektivnim ugovorom

Nakon najave iz Vlade da će smanjiti PDV na pripremu hrane za ugostitelje, Koordinacija ugostitelja se oglasila priopćenjem u kojem pozdravljaju tu odluku. 

- Cilj smanjenja stope za nas je početak stvaranja uvjeta za povećanje plaća radnicima u ugostiteljstvu. Odlazak kvalitetne i kvalificirane radne snage, pritom mislimo na onu domaću, jedan je od najvećih problema ugostiteljstva i turizma Hrvatskoj i zato smo toliko apelirali na Vladu da smanji namete - navode u priopćenju.


 
- Hvala Vladi i ministru financija Zdravku Mariću na najavama razumne odluke koja će za nas biti spas u zadnji čas. Razliku koja će nam ostati smanjenjem PDV-a preusmjerit ćemo u plaće te o tome intenzivno pregovaramo sa sindikatima jer želimo sve formalizirati kolektivnim ugovorom. Također, planiramo taj novac preusmjeriti u kupnju domaćih, kvalitetnijih, a ne uvoznih namirnica te dodatno dići uslugu na svim razinama - izjavio je Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.
 
- Sada je vrijeme za strateško promišljanje o budućnosti našeg turizma i ugostiteljstva te donošenje mjera na opću društvenu korist u suradnji s institucijama. Vrijeme je da novac koji će nam ostati razumno upotrijebimo za zapošljavanje domaćih ljudi. Moramo educirati ugostitelje, naše članove kako bismo uslugu digli na što višu razinu. Zahvalni smo Vladi što su čuli naše apele, a sada je na nama da u poštenoj tržišnoj utakmici pokažemo što znamo i umijemo - izjavio je predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak.

HGK: Niži PDV je vjetar u jedra cijelom turističkom sektoru

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

I iz Hrvatske gospodarske komore pozdravili su najavu o nižem PDV-u za ugostitelje te su rekli kako će to otvoriti prostor za podizanje plaća radnicima i učiniti cjelokupni turistički sektor konkurentnijim.  

- Pozdravljamo ovu odluku jer je Hrvatska do sada imala najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Mediteranu i jednu od najviših stopa u EU. Povratkom konkurenata poput Grčke i Turske sve više smo gubili korak i situacija je postala neodrživa, zato je dobro je da je Vlada reagirala. Ovo je vjetar u jedra ne samo ugostiteljima, već i cijelom turističkom sektoru - rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović. Uvjeren je kako će smanjenje stope PDV-a otvoriti prostor gospodarstvenicima za podizanje plaća i nove investicije. 

- To će djelomično smanjiti pritisak nedostatka radne snage, ali u konačnici dovesti i do boljeg punjenja državnog proračuna. Nadam se da će dio ovog financijskog rasterećenja biti usmjeren i na jačanje suradnje ugostitelja s domaćim proizvođačima, kako bi dobili dodatni multiplikativni efekt i ojačali gospodarstvo - naglasio je Burilović.

I predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba smatra da je ovo dobar potez.

- Zadovoljni smo tim potezom, prvenstveno jer ide u pravcu dizanja konkurentnosti turističkog sektora u odnosu na konkurenciju, no to je tek prvi korak i još je puno posla pred nama - poručio je Žgomba. 

Predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Ivan Bogović naglašava kako je smanjenje PDV-a veliko rasterećenje branše koje će imati višestruko dobre učinke. 

- Ovo je znak da Vlada ipak sluša glas gospodarstva i shvaća koliko nam je teško poslovati. Porezno rasterećenje će dati prostora da ugostiteljstvo i turizam ponovno postanu poželjni za investicije. Samim time će doći i do boljih uvjeta za radnike, a to će olakšati pronalazak radne snage - zaključuje Bogović.  
 

 

Komentari (111)
  • 'Razliku u smanjenju PDV-a za hranu prebacit ćemo na SVOJE plaće'

    26. 7. 2019,   14:04
  • A šta je s onima sto svake godine na nekog drugog otvore obrt i nikad nisu u sustavu PDV-a? Više od pola obale se služi s time i nikome nista...

    26. 7. 2019,   14:04
  • 😂😂😂😂😂😂😂😂 prije ds cete ga prebacit u otplatu lizinga za aute i svoj luksuz cast izuzecima kojih je malo jako malo

    26. 7. 2019,   14:02