Obavijesti

News

Komentari 11

Razmatramo prijedlog o dodjeli počasnog doktorata Bandiću

Razmatramo prijedlog o dodjeli počasnog doktorata Bandiću
8

Počasni doktorat može se dodijeliti osobama od iznimnog ugleda, kao i osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta, hrvatskoj znanosti i kulturi...

VIDEO

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras rekao je u utorak da je prijedlog o dodjeli počasnoga doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću ušao u redovnu proceduru Sveučilišta te da će na današnjoj sjednici Senata biti predloženo povjerenstvo koje će o njemu dati svoje mišljenje.

"Sveučilište u Zagrebu dobilo je s Muzičke akademije prijedlog da se gospodinu Bandiću dodijeli počasni doktorat. Oni su ga široko obrazložili i danas će u redovitoj proceduri na sjednici Senata biti predloženo povjerenstvo koje će o tome dati svoje mišljenje", potvrdio je Hini rektor Damir Boras.

Prijedlog za dodjelu počasnog doktorata Bandiću stigao je na Sveučilište u petak iz uprave Akademije te da ga je potpisao dekan Dalibor Cikojević. Riječ je o redovnom prijedlogu koji obrazlaže zasluge zagrebačkoga gradonačelnika za razvoj Sveučilišta u Zagrebu.

"Mi smo ga proučili i vidjeli da je potpuno legitiman", istaknuo je Boras dodavši će konačnu odluku donijeti Senat na temelju izvještaja povjerenstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zagreb: Milan Bandić svjedočio na suđenju u slučaju Bundekfest

Prijedlog o dodjeli počasnog doktorata Milanu Bandiću jedna je od četrdeset točaka na današnjoj sjednici Senata, na kojoj će, uz ostale redovne teme, biti i 25 međunarodnih projekata za čije su potpisivanje dekani zatražili suglasnost Senata jer je riječ o projektima višima od tri milijuna kuna.

Prema statutu Sveučilišta u Zagrebu, počasne doktorate i počasna zvanja dodjeljuje Senat. Počasni doktorat može se dodijeliti osobama od iznimnog ugleda, kao i osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta, hrvatskoj znanosti i kulturi.

Postupak dodjele mogu pokrenuti obrazloženim prijedlogom pojedina sveučilišna tijela, sastavnice Sveučilišta ili pojedinci.

Senat, kada dobije obrazloženi prijedlog, imenuje stručno povjerenstvo, a temeljem izvješća toga povjerenstva, donosi konačnu odluku od dodjeli počasnoga doktorata.

Svečana sjednica Senata Sveučlišta u Zagrebu

Prvi počasni doktorat zagrebačkoga Sveučilišta dodijeljen je 1913. Tadiji Smičiklasu, a među počasnim doktorima su i Nikola Tesla, Dragutin Gorjanović Kramberger, Lavoslav Ružička, Vladimir Nazor, Vladimir Prelog, Niels Bohr, Ernest Bloch, Primo Nebiolo, Linus Pauling, Alois Mock, Suleyman Demirel, Margaret Thatcher, Robert Badinter, Branko Lustig, Mirjan Damaška i Milko Kelemen.

U mandatu rektora Borasa počasni doktorati dodijeljeni su književnom povjesničaru i teoretičaru Stanku Lasiću, bosansko-hercegovačkom političaru i predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću i profesoru emeritusu Danielu Hagègeu sa Sveučilišta u Orléansu. Bude li mu dodijeljen počasni doktorat, Milan Bandić bit će 101. na tom popisu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag