Obavijesti

News

Komentari 2

Razmirice oko izbjeglica: Tek su se oformili, a već se svađaju

Razmirice oko izbjeglica: Tek su se oformili, a već se svađaju
1

Talijanski potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini sve više uzrujava svoje kolacijske partnere izjavama o izbjeglicama. On ih ne želi u svoj zemlji..

VIDEO

U Italiji je prije dva mjeseca oformljena nova vlada, a već je došlo do razmirica između Pokreta 5 zvjezdica i Lige koji su, mnogi bi rekli, u potpuno neprirodnoj koaliciji.

Naime Liga je krajnja desnica, a Pet zvjezdica populistički pokret te im od samog početka ne predviđaju svjetlu budućnost i dugovječnost, a najnovije događaji to i potvrđuju. Najnovija svađa izbila je oko izbjeglica.

Roberto Fico, zastupnik Pet zvjezdica i predsjednik vijeća zastupnika progovorio je protiv kontroverznog sporazuma s Libijom. 

Matteo Salvini, ministar unutarnjih poslova  i potpredsjednik Vlade, ali i čelnik krajnje desne protuseljeničke stranke Lige, zabranio je brodovima humanitarnih organizacija prijevoz spašenih migranata do talijanskih luka te je preporučio da se svi pronađeni migranti vrate u Libiju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Northern League party leader Matteo Salvini gestures as he talks during a news conference, the day after Italy

Fico smatra da Libija nije sigurna i da ljudska prava nisu zajamčena te da se migranti ne mogu ostaviti tamo.  Sukobio se sa Salvinijem i zbog njegove ksenofobične retorike i blokiranja talijanskih luka spasilačkim brodovima
- Ne želim zatvoriti luke, moramo razgovarati o migrantima koristeći inteligenciju i srce - kazao je.

Porast napada na migrante

Drugi zastupnici Pet zvjezdica istaknuli su da su napadi na migrante porasli i da u dva mjeseca otkad je Salvini postao ministar unutarnjih poslova bilo je 12 pucnjava, dva ubojstva i 33 fizička napada.

Naples, manifestation Income and rights for all - nobody excluded

No dosta članova ipak smatra da stranka mora poštovati politiku useljavanja dogovorenu u kolacijskom sporazumu. A to je uključivalo planove za sprječavanje migracija diljem Mediterana i ubrzavanje deportacije oko pola milijuna ilegalnih imigranata.

- Imigracija je trnovita tema i ima ljudi koji se ne slažu sa Salvinijem, ali obje strane trebaju jedna drugu i nitko zapravo neće napraviti ništa da razbije koaliciju. Štoviše, Salvinijeva politika za smanjenje useljavanja bila je uspješna, a on je zapravo nastavio samo ono što je njegov prethodnik učinio - kazao je Mauro Calise , politolog iz Napulja.

Migrants saved from the Mediterranean

Inače, smanjuje se broj izbjeglica i migranata koji preko Sredozemnog mora dolaze u Europu. Od početka ove godine je u Grčku, Italiju i Španjolsku stiglo 55.000 izbjeglica, što je dvostruko manje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Na talijanske obale je u proteklih pet godina stiglo oko 600 tisuća migranata i u zemlji je uvelike poraslo antiimigrantsko raspoloženje, što je pomoglo jačanju nacionalističke Lige i njezinu ulasku u koalicijsku vladu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.