Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Razmislit ćemo o koridoru ako to zatraže Austrija i Njemačka'

None Foto: REUTERS

Ako Austrija i Njemačka preuzmu odgovornost, mađarska vlada razmotrit će opciju stvaranja uvjeta za prolaz izbjeglica, poručio je predstojnik ureda Viktora Orbana

Mađarska bi mogla razmotriti opciju da otvori koridor za izbjeglice koje iz Hrvatske dolaze vlakom ili autobusom ukoliko to od nje zatraže Austrija i Njemačka, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare predstojnik ureda mađarskog premijera Orbana Janos Lazar, javlja Reuters. 

Naglasio je kako je primarni cilj mađarske vlade zaštititi granice Mađarske i vanjske granice EU te dodao kako je sredstvo za postizanje tih ciljeva bilo podizanje ograde. Mađarska je ove godine registrirala više od 240.000 izbjeglica, od kojih je velika većina nastavila put prema Njemačkoj i sjevernoj Europi. 

- Ako Austrija i Njemačka to žele i preuzmu odgovornost kao i ostale članice EU, mađarska vlada razmotrit će opciju stvaranja uvjeta za prolazak izbjeglica kako bi nastavili put, ali u kontroliranim uvjetima - rekao je predstojnik Orbanovog ureda, naglasivši kako taj potez ne smije predstavljati sigurnosni rizik za zemlju. 

Mađarski premijer Viktor Orban tijekom četvrtka sazvao je sastanak kabineta za nacionalnu sigurnost, a u petak će posjetiti Austriju. 

Lazar je dodao kako su kvote za prihvat izbjeglica koje nameće EU ''ozbiljno manjkave'' te da Mađarska razmišlja o osporavanju te odluke na sudu, o čemu će raspravljati i mađarski parlament. 

- Prijedlog kvota tipičan je primjer moralnog imperijalizma koji Njemačka nameće Europi - poručio je. 


Komentari (185)
  • Pošteno. Njemačka je zvala i neka izvoli primiti migrante, a kroz sve druge države do Njemačke napraviti koridor kako bi migranti ljepše i humanije putovali do obećane zemlje.

    24. 9. 2015,   19:55
  • Zašto da ne . Dolaze milijuni ...ako ih Merkelica želi ,neka joj bude ....Bravo Viktore ..

    24. 9. 2015,   20:00
  • Tako i treba ipak se zna tko ih je pozvao u Njemačku samim time i u EU samo da gospođa Merkel ispadne politički humanisti a onda lijepo ih sve raspodjeli drugima iako ih ostali i nežele ali ipak postoje sredstva prisile kao što smo vidjeli od te predivne zajednice EU u kojoj suvereniteta država nema

    24. 9. 2015,   19:52