Obavijesti

News

Komentari 4

Razmjena: Iranci su oslobodili četvero američkih zatvorenika

Razmjena: Iranci su oslobodili četvero američkih zatvorenika
1

Iran je oslobodio četvero Amerikanaca, uključujući novinara Washington Posta, dok se diplomati okupljaju u Beču kako bi proglasili ukidanje sankcija za tu zemlju

VIDEO

Iran je u subotu oslobodio četvoro Amerikanaca, uključujući novinara Washington Posta u sklopu razmjene zatvorenika, dok se diplomati okupljaju u Beču kako bi proglasili ukidanje sankcija i povratak zemlje s 80 milijuna stanovnika na međunarodnu scenu.

Iranska državna televizija objavila je da su oslobođeni Jason Rezaian, Amir Hekmati, Saeed Abedini i Nosratollah Khosravi. 

Rezaian (39) je šef iranskog ureda Washington Posta uhićen 2014. i osuđen za špijunažu. Njegov slučaj bio je posebno velik kamen spoticanja u američko-iranskim odnosima.

Novinska agencija IRNA prenijela je da će i SAD pustiti na slobodu sedam Iranaca. State Department to još nije službeno potvrdio.

Do razmjena zatvorenika dolazi dok se očekuje početak primjene nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila i ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) trebala bi u Beču objaviti da je Iran ispunio obveze iz sporazuma postignutog prošle godine, po kojem je obećao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija UN-a, SAD-a i EU-a.

Vijest o razmjeni zatvorenika stigla je nakon što je iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif objavio da će sankcije u subotu biti ukinute. On je u Beču gdje bi se kasnije trebao sastati s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryem.

Ukidanje sankcija značilo bi odmrzavanje milijardi dolara na iranskim računima u inozemstvu i ponovnu isporuku iranske nafte na međunarodna tržišta.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca