Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Razočarani smo, nada da ćemo naći Dinu su satelitske snimke'

None Foto: 5

Neven Melvan iz Sindikata pomoraca Hrvatske rekao je za 24sata kako se radi o ogromnom području na kojem bi mogla biti splav i da ni sva flota svijeta ne bi mogla učinkovito pretražiti to područje

Nije neočekivana, ali ova odluka vlasti na Martiniku je vrlo razočaravajuća, rekao nam je u subotu ujutro Neven Melvan iz Sindikata pomoraca Hrvatske, nakon što su noćas odlučili prekinuti aktivnu potragu za Dinom Miškićem i nestalim članovima posade Bourbon Rhodea. Prefekt Martinika objavio je na tiskovnoj konferenciji kako sada prelaze u fazu aktivnog promatranja. 

- To znači da svi brodovi u prolazu imaju obvezu pojačanog promatranja i ako nešto uoče moraju odmah to dojaviti nadležnom centru za potragu - pojasnio je Melvan. 

U kratkom razgovoru za 24sata Melvan je istaknuo kako je 16 dana nakon potonuća broda mogući radijus u kojem bi se mogla nalaziti splav oko 1500 milja. 

'OVO JE TEŠKA ODLUKA' Vlasti Martinika su objavile: 'Prekidamo aktivnu potragu'

- Radi se o ogromnom području. I da pošaljete čitavu svjetsku flotu nećete moći napraviti kvalitetnu potragu - rekao je Melvan i dodao kako se sada velika nada polaže u satelitske snimke. Istaknuo je ako će ih analizirati i reagirati ako na njima bude išta uočeno.

- Uz nadu, faktor sreće je prebitan u svakom ovakvom slučaju, pa i ovom. Puno puta se pokazao presudnim, kad se odustajalo od potrage, znalo se često naći nestale - rekao je Melvan.

Foto: NOAA, Bourbon Offshore

O potrazi za brodom u subotu ujutro oglasili su se iz kompanije Bourbon Offshore. Poručili su kako je potraga u proteklih tjedan dana bila iznimno intenzivna nakon dojava o signalnoj raketi i satelitskih snimki, međutim nije bila uspješna. 

- Usprkos iznimnim mjerama nismo pronašli tragove života ili splavi - rekli su iz Bourbona i dodali kako potraga prelazi u novu fazu aktivnog praćenja, no da to ne znači da je prekinuta.

'Poduzeli smo sve što smo mogli'

Premijer Plenković u Osijeku je rekao kako su poduzeli apsolutno sve što su mogli otkako se nesreća dogodila, prenosi N1.

- Moj predstojnik ureda, koji je rođen i živio u Francuskoj, po nekoliko sati svaki dan provodi na telefonima što s našim veleposlanstvom što s Francuskom. Kompanija se angažirala, francuska se vojska bila angažirala, letjeli su zrakoplovi, trgovački brodovi su imali obvezu motrenja... Prema sinoćnjim informacijama, područje koje su pretražili je veće od 200 tisuća kvadratnih kilometara, znači veće od četiri Hrvatske. Mi ćemo angažmanom i razgovorima napraviti sve, ali treba uzeti u obzir da se nesreća dogodila na sredini Atlantika - rekao je premijer.

Komentari (145)
  • Mislim da je problem što nema dokaza da su se uopće ukrcali na splav. Nažalost. Svi bi mi htjeli da jesu i da ih pronađu ali...

    12. 10. 2019,   09:51
  • Ma kakvi sateliti sta je vama. Titanik se ne bi vidio jos onoliki brod,a ne neka mala splav na velikom oceanu.

    12. 10. 2019,   09:49
  • Ko zna di su ti jadni ljudi. Ali dok god ih se ne pronađe mrtve,postoji šansa da su živi i u to triba virovat i tako razmišljat. Jedino se tako može nosit s ovom tragedijom. Mogu zamislit kako je obitelji,ja stalno pratim i stalno sam na iglama,a kako je tek njima. Bože daj im snage svima,i ovima na moru i obiteljima na kopnu!

    12. 10. 2019,   11:45