Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Razriješili ubojstvo branitelja Damira Kovačića na Ovčari

None Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Kovačić je bio pripadnik vukovarske 204. brigade Hrvatske vojske, a njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.  Muškarca (49) sumnjiči se da ga je ubio 20. studenog 1991. godine

Policajci iz radne skupine Ravnateljstva policije, u suradnji s Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, podnijeli su, nakon kriminalističkog istraživanja, kaznenu prijavu protiv osumnjičenog 49-godišnjeg dvojnog državljanina Hrvatske i Srbije zbog ratnog zločina na Ovčari, odnosno ubojstva tada 21-godišnjeg Damira Kovačića zvanog Kole.

Kovačić je bio pripadnik vukovarske 204. brigade Hrvatske vojske, a njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni. 

"Zajedničkim naporima te intenziviranjem kriminalističkog istraživanja policije i nadležnog državnog odvjetništva u Osijeku došlo se do saznanja da je osumnjičeni 49-godišnjak, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, u večernjih satima 20. studenog 1991. iz hangara na poljoprivrednom dobru 'Ovčara' izveo oštećenog Damira Kovačića zvanog Kole, odveo ga do obližnjeg kanala te u njega iz vatrenog oružja ispalio više hitaca uslijed kojih je Damir smrtno stradao", izvijestio je MUP. 

Kovačić je među ostalim pripadnicima Hrvatske vojske – ZNG-a, Ministarstva unutarnjih poslova RH, dragovoljih pripadnika hrvatskih oružanih snaga te manjeg broja civila, ranije tijekom tog popodneva dovezen iz Medicinskog centra Vukovar u hangare na Ovčari.  

U MUP-u ističu da osumnjičeni 49-godišnjak nije dostupan hrvatskim tijelima progona. Neslužbeno se doznaje da je riječ o Nikoli Dukiću, pripadniku tadašnje teritorijalne obrane Vukovara koji je svjedočio na beogradskom suđenju za zločin na Ovčari 1991.

Komentari (64)
  • To te ja pitam, taj četnik ima i HR državljanstvo, kao i svi ti traktoraši koji su klali i razarali Hrvatsku, a sada od nje dobivaju penzije, soc. pomoć i imaju EU putovnicu. I onda fino svake godine rade mitinge po Srbiji s Vučićev gdje nas sve nazivaju ustašama. Fuj.

    14. 9. 2018,   09:49
  • Izgleda da Penavina najava prosvjeda ima ucinak,sad odjednom pronasli jednog koji nije dostupan.

    14. 9. 2018,   10:24
  • Reklama, čista reklama zbog najavljenog prosvjeda! Silovane Vukovarke su dostavljale svu dokumentaciju i predsjednicima i premijerima i državnim odvjetnicima i novinarima... sa ovjerenim izjavama svjedoka, medicinskom dokumentacijom, punim podacima gdje se danas nalaze počinitelji... no sve to nije dovoljno da IJEDAN bude procesuiran a i kako bi kad neki od njih danas rade čak i u policiji.

    14. 9. 2018,   10:08