Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Reakcije: Haaška presuda 'krvnicima' je sramotna

None Foto: 24 sata 6

Premijer je najavio da će poslati oštar prosvjed Vijeću sigurnosti, očekuje da će i Tužiteljstvo uložiti žalbu ako želi biti dosljedno

STJEPAN MESIĆ - Presuda izrečena vukovarskoj trojci je apsolutno neprihvatljiva kako po visini izrečenih kazni, tako i po njihovom obrazloženju, stoji u priopćenju iz predsjednikova Ureda. Presuda je dijelom i rezultat optužnice koja nije obuhvatila sve relevantne elemente nedjela u kojima su optuženi sudjelovali. Mesić, međutim vjeruje da će tužiteljstvo haaškog suda podnijeti žalbu i da će ona biti uvažena te da će vratiti ozbiljno poljuljano povjerenje u Međunarodni tribunal koji nam treba da bi se individualizirala krivnja za ratne zločine i zločinci priveli pravdi.
IVO SANADER, premijer
- Haaška presuda 'vukovarskim krvnicima' je sramotna i ovo je poraz ideje Haškog suda, koji je osnovan od strane UN-a. Naložio sam Ministarstvu vanjskih poslova da u ime Vlade uloži oštar prosvjed Vijeću sigurnosti. Vlada će učiniti sve da se o presudi kao i o radu Haaškog suda raspravi pred Vijećem sigurnosti, a očekujem da će Tužiteljstvo, uložiti žalbu, ukoliko želi biti dosljedno. Ne želim ni komentirati ove sramotne presude. Ovo je sramotno jer vukovarske žrtve, koje su pred očima cijelog svijeta ubijene na Ovčari ne zaslužuju ovakvu presudu svojih krvnika. To ne možemo prihvatiti.
ANTO ĐAPIĆ - Ova presuda je kao da ponovno ubijamo žrtve Ovčare. Reći da je presuda sramotna je najblaže što možemo kazati, ali ona nije potpuno neočekivana. Ovo je skandal koji zaista još nijer viđen u radu Haaškog suda. Iako je Tužiteljstvo uložilo žalbu velika šteta je već učinjena. Ovo je ujedno i poraz hrvatske politike prema Tribunalu . Ipak ne mislim da je odgovorna samo Sanaderova vlada, nego i sve prethodne Vlade.
ZORAN MILANOVIĆ - Postavlja se pitanje koji uopće zločin počinjen u Vukovaru zaslužuje kaznu od samo pet godina. Riječ je o nevjerodostojnoj praksi Suda i ta vjerodostojnost na žalost ovakvim presudama samo dodatno pada.
BRANKO BORKOVIĆ, Mladi Jastreb, vukovarski zapovjednik
- Ovo što se danas dogodilo je poraz hrvatske politike. Ovo je kompletno nefunkcioniranje Hrvatske kao pravne države. Istovremeno imamo isporučivanje dokumenata Haaškom sudu i isporučivanje hrvatskih generala. Očito je da nismo sposobni organizirati funkcioniranje sudbene vlasti u Hrvatskoj. Neka vlast kaže koliko je dokumenata isporučila Haagu. Ovčara je samo dio zločina koji su počinjeni, a o drugim zločincima se ne govori. Očito su Bajić i ekipa pokazali da su nesposobni obnašati dužnost za koje primaju plaću.
MILORAD PUPOVAC - Teško mi je komentirati presudu u cjelosti, no Haaški sud očito je za kriterij uzeo liniju zapovjedne odgovornosti. Glavnom vojnom zapovjedniku izrekao je najveću kaznu, iako je suprotna očekivanjima kod nas. Čini mi se kako će ta presuda stvoriti dodatne nesporazume koje će trebati rješavati. Naša je javnost ogorčena Šljivančaninom.
VLADIMIR ŠEKS - Uistinu sam ogorčen i konsterniran haškom presudom vukovarskim krvnicima, jer je nevjerojatno da se bivšem majoru JNA Šljivančaninu za težak ratni zločin protiv civila dodijeli kazna od pet godina zatvora. Ta kazna izaziva zabrinutost za pravdu. Mislim da su dodijeljenom kaznom od 20 godina zatvora zapovjedniku JNA Mrkšiću žrtve ponovno ubijene i da je to jedna prouga pravdi. Nadam se da će ove krvnike na kraju stići zaslužena kazna.
VESNA PUSIĆ - Presuda je skandalozna i ozbiljno dovodi u pitanje kredibilitet haaškog suda. Mrkšić je bio pripadnik teritorijalne obrane koja je harala pod zapovjedništvom JNA. Po presudi, JNA je odgovoran za zločine u Vukovaru na razini svega pet godina, a to je apsurdno i nedopustivo!

Komentari (19)
  • Presuda je samo dokaz vanjske politike Mesića i Sanadera, koji se uporno dodvoravaju Europi, umjesto da štite Hrvatsku i Domovinski rat. Haški sud, ne samo da izjednačava žrtvu i agresora, već žrtvu tretira kao agresora.

    27. 9. 2007,   23:37
  • Ajde Ivo, pošalji još naših generala kod objektivnih haaških sudaca.

    27. 9. 2007,   17:52
  • po ovome se vidi da je haški sud osnovan samo da bi se osudilo hrvatske generale a za ostale izgleda ne vrijedi pravilo jednakosti,naravno kad iza njih stoje rusi a ko stoji iza nas?

    27. 9. 2007,   20:57