Obavijesti

News

Komentari 19

Reakcije: Haaška presuda 'krvnicima' je sramotna

Reakcije: Haaška presuda 'krvnicima' je sramotna
6

Premijer je najavio da će poslati oštar prosvjed Vijeću sigurnosti, očekuje da će i Tužiteljstvo uložiti žalbu ako želi biti dosljedno

VIDEO

STJEPAN MESIĆ - Presuda izrečena vukovarskoj trojci je apsolutno neprihvatljiva kako po visini izrečenih kazni, tako i po njihovom obrazloženju, stoji u priopćenju iz predsjednikova Ureda. Presuda je dijelom i rezultat optužnice koja nije obuhvatila sve relevantne elemente nedjela u kojima su optuženi sudjelovali. Mesić, međutim vjeruje da će tužiteljstvo haaškog suda podnijeti žalbu i da će ona biti uvažena te da će vratiti ozbiljno poljuljano povjerenje u Međunarodni tribunal koji nam treba da bi se individualizirala krivnja za ratne zločine i zločinci priveli pravdi.
IVO SANADER, premijer
- Haaška presuda 'vukovarskim krvnicima' je sramotna i ovo je poraz ideje Haškog suda, koji je osnovan od strane UN-a. Naložio sam Ministarstvu vanjskih poslova da u ime Vlade uloži oštar prosvjed Vijeću sigurnosti. Vlada će učiniti sve da se o presudi kao i o radu Haaškog suda raspravi pred Vijećem sigurnosti, a očekujem da će Tužiteljstvo, uložiti žalbu, ukoliko želi biti dosljedno. Ne želim ni komentirati ove sramotne presude. Ovo je sramotno jer vukovarske žrtve, koje su pred očima cijelog svijeta ubijene na Ovčari ne zaslužuju ovakvu presudu svojih krvnika. To ne možemo prihvatiti.
ANTO ĐAPIĆ - Ova presuda je kao da ponovno ubijamo žrtve Ovčare. Reći da je presuda sramotna je najblaže što možemo kazati, ali ona nije potpuno neočekivana. Ovo je skandal koji zaista još nijer viđen u radu Haaškog suda. Iako je Tužiteljstvo uložilo žalbu velika šteta je već učinjena. Ovo je ujedno i poraz hrvatske politike prema Tribunalu . Ipak ne mislim da je odgovorna samo Sanaderova vlada, nego i sve prethodne Vlade.
ZORAN MILANOVIĆ - Postavlja se pitanje koji uopće zločin počinjen u Vukovaru zaslužuje kaznu od samo pet godina. Riječ je o nevjerodostojnoj praksi Suda i ta vjerodostojnost na žalost ovakvim presudama samo dodatno pada.
BRANKO BORKOVIĆ, Mladi Jastreb, vukovarski zapovjednik
- Ovo što se danas dogodilo je poraz hrvatske politike. Ovo je kompletno nefunkcioniranje Hrvatske kao pravne države. Istovremeno imamo isporučivanje dokumenata Haaškom sudu i isporučivanje hrvatskih generala. Očito je da nismo sposobni organizirati funkcioniranje sudbene vlasti u Hrvatskoj. Neka vlast kaže koliko je dokumenata isporučila Haagu. Ovčara je samo dio zločina koji su počinjeni, a o drugim zločincima se ne govori. Očito su Bajić i ekipa pokazali da su nesposobni obnašati dužnost za koje primaju plaću.
MILORAD PUPOVAC - Teško mi je komentirati presudu u cjelosti, no Haaški sud očito je za kriterij uzeo liniju zapovjedne odgovornosti. Glavnom vojnom zapovjedniku izrekao je najveću kaznu, iako je suprotna očekivanjima kod nas. Čini mi se kako će ta presuda stvoriti dodatne nesporazume koje će trebati rješavati. Naša je javnost ogorčena Šljivančaninom.
VLADIMIR ŠEKS - Uistinu sam ogorčen i konsterniran haškom presudom vukovarskim krvnicima, jer je nevjerojatno da se bivšem majoru JNA Šljivančaninu za težak ratni zločin protiv civila dodijeli kazna od pet godina zatvora. Ta kazna izaziva zabrinutost za pravdu. Mislim da su dodijeljenom kaznom od 20 godina zatvora zapovjedniku JNA Mrkšiću žrtve ponovno ubijene i da je to jedna prouga pravdi. Nadam se da će ove krvnike na kraju stići zaslužena kazna.
VESNA PUSIĆ - Presuda je skandalozna i ozbiljno dovodi u pitanje kredibilitet haaškog suda. Mrkšić je bio pripadnik teritorijalne obrane koja je harala pod zapovjedništvom JNA. Po presudi, JNA je odgovoran za zločine u Vukovaru na razini svega pet godina, a to je apsurdno i nedopustivo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa