Obavijesti

News

Komentari 48

Recept za zdravlje u 2016: Moj čaj od luka spasit će vam srce

Recept za zdravlje u 2016: Moj čaj od luka spasit će vam srce
2

Antun Jukopila svoju vitalnost pripisuje biljkama koje sam prikuplja i njima se liječi. Čak i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ima primjerak njegove travarice...

VIDEO

Travarica župnika iz Oprtlja, Antuna Jukopila (80), našla se na belgijskome dvoru, a za posjet pape Ivana Pavla II. Rijeci poslužili su je i njegovoj pratnji.

- Dobio ju je i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović s kojim sam se susreo, a i sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ima primjerak moje travarice - kaže župnik čije piće nosi ime “Župnikova travarica”. U njoj su 24 trave koje liječe brojne bolesti i tegobe, a župnik tvrdi da ju je usavršavao sigurno deset godina.

Duško Marušić/PIXSELL

- Radim je po staroj recepturi dubrovačkih fratara iz 1570. godine. Liječi dišne puteve, gastroenterološke probleme i još puno toga. Ne može se kupiti u ni jednoj prodavaonici, a može se pronaći samo kod mene u župnom uredu u Oprtlju. Za svoju travaricu dobio sam i nagrade, ali su mi ljudi koji mi kažu da im pomaže u liječenju najveća nagrada - rekao je Jukopila, koji obožava ljekovito bilje koje neumorno bere u Istri, ali i na otocima. Njegova ljubav prema ljekovitom bilju počela je još u djetinjstvu, i to zahvaljujući njegovoj baki Mariji koja se bavila ljekovitim travama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ona je radila razne ljekovite čajeve - tvrdi Jukopila, koji nikad nije odustao od branja ljekovitih trava, od kojih neke pažljivo uzgaja i u svojem vrtu. Koje trave su u njegovoj “božanskoj kapljici” nije htio odati, nego je rekao da, osim 24 ljekovite biljke, travarica sadrži i destilat (pola komovice, a pola vina).

- U početku sam travaricu radio za svoje potrebe i prijatelje, a kad je postala tražena, počeo sam je flaširati. No ne proizvodim velike količine ovog ljekovitog pića - kaže župnik koji je završio tehničku školu, radio u Uljaniku kao naučnik, a potom i u poduzeću Visokogradnja.

Na kraju se ipak odlučio posvetiti Bogu, pa kao župnik radi već 43 godine. Svakog dana moli krunicu hodajući tri kilometara. Smatra da druženje s Bogom pomaže njegovom vitalnom izgledu i bistrom umu. Veliku ulogu sigurno ima i branje biljaka, poput kadulje, čičoke, divljeg ružmarina, bosiljka, origana, majčine dušice...

- Osim travarice, obožavam piti čajeve od biljaka. Svaki vrt treba imati lavandu, bosiljak, sve vrste mente i lovor te bolest izostaje - smatra. 

Kod njega puno ljudi, vjernika, dolazi po zdravstveni savjet, a on tvrdi da “u malom prstu” ima lijek za probavne smetnje. Župnik govori da je rijetko kad bolestan, itekako je pokretan, pa može neumorno brati bilje koje život znači.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor