Referendum o samostalnosti: 'Ovo je sudbonosni trenutak'

None Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Na današnji dan prije 26 godina održan je povijesno značajan referendum-referendum o samostalnosti. Građani Hrvatske odlučivali su o budućnosti zemlje. Odlučili s izaći iz mrske im Jugoslavije...

Odluku o održavanju referenduma o samostalnosti Hrvatske donio je tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, a građani Hrvatske 19.5.1991. godine odlučivali su o svojoj sudbini odgovarajući na dva pitanja.

Foto: Wikipedia

Odgovarali sa “ZA” i “PROTIV”.

Prvo pitanje, na plavom listiću, glasilo je: Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ).

Drugo pitanje, na crvenom listiću, bilo je: Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)? 

Na referendum je izašlo 83,56 posto birača. Njih čak 94,17 posto izjasnilo potvrdno na prvo pitanje. Za ostanak Republike Hrvatske u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi, što je bila druga ponuđena opcija, glasao je tek 1,2 posto birača.

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Predsjednik Franjo Tuđman tom prilikom donio je Proglas hrvatskom narodu u povodu referenduma o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Prenosimo ga u cijelosti

Hrvatskom narodu!

Svim građanima Republike Hrvatske!

U okolnostima završnih razgovora o rješenju krajnje zaoštrene državnopolitičke krize jugoslavenske zajednice vrhovništvo Hrvatske donijelo je Odluku o provedbi referenduma 19. svibnja ove (1991.) godine.

Opći referendum treba nam dati vaš odgovor na glavno sporno pitanje između republika dosadašnje SFRJ.

Drugi put u godini dana hrvatski narod, i svi građani Hrvatske imaju mogućnost da na najdemokratskiji način slobodno izraze svoju volju o budućnosti svoje domovine.

Kao državljani i slobodni ljudi, pozivate se da se izjasnite kojim će putem naša Republika Hrvatska, koju smo svojim Ustavom odredili kao samostalnu i suverenu državu – dalje u budućnost.

Referendum nam daje mogućnost - a naša nas nacionalna i građanska svijest obvezuje – da odlučno očitujemo svoju volju jesmo li za to:

da Republika Hrvatska kao suverena država može stupiti u Savez suverenih država s drugim republikama,
ili pak da ostane u sastavu Jugoslavije, koja bi bila federativna jedinica država.
Opredjeljenje za to da suverena i samostalna Hrvatska može stupiti u Savez s drugim suverenim državama znači zahtjev za oživotvorenje onih temeljnih odredbi Ustava Republike Hrvatske koje predviđaju da Hrvatska ima i svoj međunarodni subjektivitet i svoje oružane snage.

A opredjeljenje za Jugoslaviju kao saveznu federativnu državu značilo bi suglasnost da toj jedinstvenoj jugoslavenskoj državi pripada i međunarodni subjektivitet i da ona ima jedinstvene oružane snage.

Ovo je, dakle, povijesni, sudbonosni trenutak iskazivanja vaše demokratske volje. Na temelju rezultata referenduma vrhovništvo Republike dobit će – nakon prvih slobodnih izbora – novu legitimaciju i novi nalog za postupanje i odlučivanje u sadašnjim i budućim pregovorima o rješenju neizdržive jugoslavenske državne, političke i gospodarske krize. Rezultat referenduma imat će snagu ovlasti, ali i obveza, za donošenje konačne odluke u okviru vrhovnih tijela Republike Hrvatske.

Hrvatska je nedvojbeno već na prošlogodišnjim prvim višestranačkim izborima kazala što želi i kamo želi ići. Upravo na temelju tako iskazane volje Hrvatski je Sabor u prosincu prošle (1990.) godine donio Ustav Republike kojim su položeni temelji novoj demokratskoj i suverenoj Hrvatskoj. Vodeći državnu politiku slijedom ustavnih naloga i zadaća, da se i u stvarnosti oživotvori puna suverenost i samostalnost Hrvatske, vrhovništvo Republike izradilo je nacrt za pretvaranje dosadašnje SFRJ u savez suverenih i samostalnih država-republika. Prijedlog za takav savez temelji se na prosudbi da tako možemo demokratskim putem ostvariti cilj suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, u skladu sa sadašnjim općim prilikama i odnosima u Jugoslaviji, a i s imperativima i okolnostima međunarodnog poretka u Europi, pa i svjetskim čimbenicima.

Istodobno smo odlučno navijestili, da bi u slučaju da je nemoguć sporazum o takvome savezu suverenih i samostalnih država jedina razumna alternativa mogao biti samo razlaz sa sadašnjom jugoslavenskom državom.

I jedno i drugo rješenje ponudili smo kao politički odgovoran, demokratski i razuman način rješenja duboke krize koja je zahvatila jugoslavensko društvo i državu. Vrhovništvo Republike Hrvatske nije prihvatilo prijedlog da se izlaz iz krize traži u okviru postojećeg, ili nekog novog “demokratsko” federativnog uređenja Jugoslavije, jer imamo dovoljno iskustva i spoznaja da su bilo kakvi prijedlozi o održanju jedinstvene jugoslavenske države – za Hrvatsku neprihvatljivi.

Dugi i zamorni pregovori između vrhovništva jugoslavenskih republika i saveznih tijela do sada nisu, nažalost, urodili zadovoljavajućim rezultatima. Vrhovništvo Republike Hrvatske, i ja osobno, ulagali smo najveće napore da se stvore sigurni, jasni i određeni temelji za uređenje novih odnosa u okviru mogućeg za nas prihvatljiva saveza suverenih država, po uzoru na Europsku zajednicu. U tome smo polazili od spoznaje da samo slobodni i suvereni narodi mogu trajno živjeti u miru i prijateljstvu, ili barem dobrosusjedstvu. Samo narodi koji su svoji na svome mogu slobodno, bez ikakve vanjske ili unutarnje prisile, graditi svoje uzajamne državne, gospodarske i sve druge odnose i spone.

U mogući savez suverenih država Republika Hrvatska bila bi spremna stupiti pod pretpostavkom da ga i drugi prihvaćaju kao oblik demokratskog suživota samostalnih republika pod istim uvjetima koji važe za sve.

U skladu s općim dogovorom između jugoslavenskih republika u referendumu je pružena i druga mogućnost: da se po svom uvjerenju izjasnite jeste li za ostanak Republike Hrvatske u Jugoslaviji kao federativnoj ili jedinstvenoj saveznoj državi, što je izvorni prijedlog Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore.

Obraćajući se svim građanima Republike Hrvatske, posebno bih želio ovom prigodom pozvati Srbe u Hrvatskoj, kao i pripadnike svih drugih nacionalnosti – Muslimane, Talijane, Mađare, Čehe, Slovake, Židove, Albance i druge – da se na referendumu izjasne za suverenu Republiku Hrvatsku, i da budu uvjereni da će im ona osigurati i jamčiti svestran kulturni razvitak, sva građanska prava i punu sigurnost i gospodarsko blagostanje, u zajednici s hrvatskim narodom i sa svim državljanima Republike!

Prema tome, konačna odluka o državno-pravnom položaju samostalne i suverene Republike Hrvatske mora biti izraz volje većine njezinih građana.

Vaša volja bit će poštovana. Ona obvezuje vrhovnu hrvatsku državnu vlast da je bezuvjetno ostvari. Radi toga vaš izbor mora biti slobodan i odgovoran, a odluka će biti dokaz naše odlučnosti da budemo gospodari vlastite sudbine o kojoj neće odlučivati ničija sila i nikakvi drugi interesi do interesi hrvatskog naroda i svih građana naše Republike. Takav demokratski postupak, i odluku koja iz njega proizlazi, prihvatit će naravno i sav slobodni svijet. Uvjereni smo da će nam kao i do sada sva europska i svjetska demokratska javnost pružiti potporu u našim nastojanjima da osiguramo svoju slobodu i suverenost Republike Hrvatske, jer i svjetsku će javnost rezultat našeg referenduma na to obvezivati.

Stoga vas pozivam, dragi Hrvati i Hrvatice i svi poštovani građani Republike Hrvatske, da iziđete svi do jednoga na referendum radi učvršćenja tek izvojevane slobode i demokracije, i oživotvorenja pune suverenosti naše domovine.

Neka referendum protekne slobodno i demokratski, mirno i dostojanstveno, onako kako dolikuje slobodnom narodu i svjesnim ljudima koji odlučuju o sudbini svoje Hrvatske!

Komentari (326)
 • e da Franjo vidi kako austrijska policija zatvara predsjednika HDZ-a i premijera Hrvatske (Sanadera), a HDZ-u se sudi kao zločinačkoj organizaciji (koja je krala i izvlačila novac za crni fond HDZ-a)... dobro je pisao američki Washington Post...Svaka država ima mafiju, samo u Hrvatskoj mafija ima državu...

  19. 5. 2017,   20:23
  • kakve veze ima Dom. rat s tim jeli juga bila velesila???

   22. 5. 2017,   14:13
  • i antemilica, "miješana" marmelado... kao velika rvatina, jesi barem i malo ponosan na baku srpkinju ? hahahahahahaha

   21. 5. 2017,   12:18
  • Koliko je bila velesila to smo vidjeli u domovinskom ratu, dakle definitivno se smatrala silom. Malo čitati između redova, nije Juga propala zato što je pao Berlinski zid pao, nego je to bio znak ako je pao berlinski zid kolike su šanse bile da opstane takva jedna lažna tvorevina kao što je bila Juga koja se i onako već sama po sebi raspadala. Ne mogu ja objasniti nešto u jednoj rečenici što bi trebalo u 5 knjiga objašnjavati. Onaj tko je živio u Jugi i želi shvatiti će shvatiti o čemu pričam. Vanjska politika je bila dobra jer partizansku laž još i dan danas ne kuže mnogi, oni su toliki specijalisti u laži da čak i sami sebe su uvjerili u te laži.

   21. 5. 2017,   10:55
  • prvo nije se juga smatrala velesilom vec je bila velesila... drugo jugi nije bio kraj radi pada ber.zida i SSSRa vec radi drugih stvari, nema smisla sad pricat da je jugina vanjska politika bila dobra radi drugih stvari i jer im je netko to pustao jer nije istina... juga je imala odlicnu vanjsku politiku svojim zaslugama, svi su je gledali s postovanjem i divljenjem, pocevsi od zapada (koji je poceo potkopavat na kraju, svi znamo one igre s dolarima i slicno koje su na kraju krajeva pomogle pri brzem propadanju juge), do socijalistickih zemalja, pa na kraju i nesvrstani gdje je juga bila najjaca i glavna drzava

   20. 5. 2017,   18:12
  • Balancana@ To je bilo zato što se Juga nalazila na najvažnijoj strateškoj točki na svijetu, Tito je dobro balansirao između Rusije i Amerike. Juga se smatrala nekom velesilom. Nakon pada Berlinskog zida, i raskopavanja SSSR. Jugi je automatski značio kraj, što je se i vidjelo krajem osamdeseti da se totalno raspadala. Duga nije bilo velikog zato što je dobivala veliki novac bespovratno, ali to je sve kratko trajalo. Da bi se obnovile tvornice sa starom zastarjelom tehnologijom za kojima i danas mnogi cmizdre, trebalo je se zadužiti bez granica, ali se nije moglo zadužiti kad nitko više i nije htio dati novce takvoj državi koja se raspada, i koja je imala neviđenu i ne zabilježenu inflaciju. Mislim ne moguće je raspravljati s onima koji znaju o Jugi samo preko svojih roditelja, koji očito nisu bili ni svjesni u kakvom su sistemu živili, i da to nije moglo opstati nikako. U kojoj državi se sad može dići kredit od na primjer 50000 euro da na kraju vratiš 100 euro i otplatiš kredit, pa to zna i onaj tko je totalno ograničen da takva država mora propasti, a to je bila Juga. no dosta o tome tko je shvatio, shvatio tko nije i neće nikad.

   20. 5. 2017,   15:16
  • Mladi komunist nije nista lose rekao samo je problem sto su problemi u jugu nista prema onima sto imamo u RH (imaju i ostale bivse clanice juge)... i budimo realni vanjska politika juge je jedna od najboljih vanjskih politika ikad u povijest covjecanstva, da samo imamo i upola dobru vanjsku politiku kao sto ju je imao tito bili bi uspjesniji od svicarske (zapravo i nebi jer bi pojedine zemlje pkkrenile proces uvodenja mira i demokracije)

   20. 5. 2017,   13:19
  • Mladi komunist..koliko vanjskog duga je imala cijela juga? A koliko rh? Za sta su poginuli nasi branitelji? Za sta su se borili? Ja i moja obitelj odselili ove godine iz drzave! Jedno da ti kazem..NIKAD se ne mislim vratiti..umrijeti mogu i ovdje dok ostarim..partizani,ustaše,srbi ovi oni..ma boli me k.. za to,htio sam samo raditi,i živjeti od svog rada..ta sva silna masinerija bilo koje boje ,koji se.ru da zele boljitak svima...to su sve sranj.a jer je posline izbora samo njima dobro..i njihovima..ali nema veze..to nije moj problem..vise..

   20. 5. 2017,   09:01
  • Ja koji sam rođen polovicom prošlog stoljeća mogu vjerodostojno pričati o Jugi. Juga je se već bila raspala prije 90-te inflacija ju je proždirala svaki dan, firme su masovno počele odlaziti u srečaj, više se praktično nije imalo što kupiti u toj tvorevini, svega je falilo. Golfa jedinici su mogli voziti samo odabrani i to ako su imali živce čekati po nekoliko sati na benziskim crpkama. Juga je samo dobro funkcionirala između 70-te i 80- te godine. Ovo sve ostalo je bio mrak. U Grčkoj je se najbolje živjelo na svijetu. Zbog toga se neće izvući slijedeći 100 godina. Tito da je poživil još 15 godina dočekao bi sudbinu Čaušeskog i ne bi danas slušali laži o njemu. I imali bi svoj mir.

   20. 5. 2017,   08:25
  • Antemilica a kaj danas tih razlika u HR nema?Pogledaj samo na kaj liči Slavonija Lika itd.Očito si slabo obišao Europu pa da vidiš dan danas koliko su različito razvijene pojedine zemlje i njimove pokrajine.Raspadu Juge predhodio je velikosrpski antagonizam koji više nije bio prihvativ za u prvom redu Hrvatsku i Sloveniju

   20. 5. 2017,   07:57
  • mladi komunist,zaboravio si napisati kako Franjo pljuje po HOS-u....https://www.youtube.com/watch?v=3Do1nY3JcHk................zaboravio si napist o ideji 300 nejbogatiji obitelji Hrvatske. zaboravio si napisat da je rat trajao dok se zadnje poduzece nije privatiziralo. zaboravio si napisati da smo mi Hrvati kako Tudman kaze "stoka sitnoga zuba" ja tudmana,bobetka,spegelja....itd samo cijenem jerbo su bili u pravo vrime u pravoj vojsci,u PARTIZANIMA!!!

   20. 5. 2017,   05:18
  • e da pokojni branitelji vide kaj je taj zlocinac delal eee

   20. 5. 2017,   04:55
  • mi Hrvati i Slovenci jednostavno vise nismo zeljeli zivjeti u zajednici sa sumadijom,kosovom,sandzakom.,..prevelike razlike(fizionomija,izgled,radne navike,mentaliteta,.,.) su bile izmedju nas.ja se sjecam dok sam bio mali,da smo cesto isli u Austriju u soping.nikad se nisam nesto posebno drugacije osjecao u austriji,nego doma u HR.ali zato,kad smo jednom posjetili J Srbiju(pazar i niš) ja sam dozivio kulturoloski sok.cinimo mi se kao da sam dosao na drugi kontinent.takvih razlika kao u Jugi ni u jednoj zemlji kao sto je Rusija nije bilo.zagreb,ljubljana,bled,.,.u istoj drzavi sa pristinom,pazarom,nisom,.,.pa to je bilo moguce samo u jugi.hvala bogu sto smo se rjesili te zajednice zauvjek.NIKAD VISE juge.samo hrvatskaaaaaaaaaaa

   20. 5. 2017,   03:04
  • da vidi sve to bio bi ponosan jer mu je to bio i cilj

   20. 5. 2017,   00:20
  • Da Franjo vidi što mu rade njegovom narodu oni što ih je on abolirao, oni što su preko noći od najveći komunista postali najveći vjernici, da vidi što mu rade komunisti za koje je on mislio da su se reformirali kao on, a sad na silu i pod svaku cijenu nas ponovo guraju u regiju, i umjesto njega slave tita. Da vidi kako mu se pljuje po braniteljima, da vidi kako mu stari drugovi Greguŕić Valentič i crveni Šeks vladaju iz sjene. Da vidi kako mu njegov HDZ nema veze sa temeljnim načelima kakve je on postavio, nego je postao partija identična SDP-u. Da vidi kako mu se stoka sitnog zuba svađa čija je partija manje ili više pokrala. Da vidi kako mu se sotonizira pozdrav pod kojim su ginuli branitelji. Da vidi kako mu manjina terorizira večinu itd. Itd. Itd. Itd. itd.

   19. 5. 2017,   21:52
 • Koja samostalnost ?Pa postali smo vazali Brisela.Prije Beograd a sad Brisel.Nikad Hrvati svoj na svome. Uvjek sluge loših gospodara.Žašto su naši muževi dali živote ?

  19. 5. 2017,   19:55
  • uvijek su veliki domoljubi i hrvati prodali hrvatsku!!!

   20. 5. 2017,   06:27
  • Ma da, gradio se Beograd, a u Zagrebubaš nimalo, a u Hrvatskoj pogotovo ništa. To sve što vidiš oko sebe sve ti je to izgrađeno nakon naše samostalnosti. Čudo jedno Božje kako smo i koliko napredovali. Što se pak tiče razlike ljudi i krajeva u Jugoslaviji, što tebe antemilica smeta (kao da smo mi svi Hrvati isti, usporedi samo Zagorca i Dalmatinca) ja to smatram velikim bogatstvom. A razlike između nas nisu samo političke, nego prije svega ljudske. Za mene je istina najvažnija ma kako gorka bila.

   20. 5. 2017,   05:56
  • nogofil@ beograd nikada nije bio iza zagreba u to vrijeme. Beograd je bio metropola gdje se stalno nešto izgrađivalo i puno toga se ulagalo u odnosu na druge YU glavne gradove, zato ne luptaj

   20. 5. 2017,   04:44
  • mi Hrvati i Slovenci jednostavno vise nismo zeljeli zivjeti u zajednici sa sumadijom,kosovom,sandzakom.,..prevelike razlike(fizionomija,izgled,radne navike,mentaliteta,.,.) su bile izmedju nas.ja se sjecam dok sam bio mali,da smo cesto isli u Austriju u soping.nikad se nisam nesto posebno drugacije osjecao u austriji,nego doma u HR.ali zato,kad smo jednom posjetili J Srbiju(pazar i niš) ja sam dozivio kulturoloski sok.cinimo mi se kao da sam dosao na drugi kontinent.takvih razlika kao u Jugi ni u jednoj zemlji kao sto je Rusija nije bilo.zagreb,ljubljana,bled,.,.u istoj drzavi sa pristinom,pazarom,nisom,.,.pa to je bilo moguce samo u jugi.hvala bogu sto smo se rjesili te zajednice zauvjek

   20. 5. 2017,   03:04
  • Sramota što se i za koga stvaralo

   19. 5. 2017,   20:10
  • Samo još objasni kakvi smo to vazali Beograda mi bili? Zar zato što smo bili druga republika po snazi, zar zato što je Zagreb bio najjači grad i po industzriji i po kulturi. Znaš li uopće koliko je Srbija bila iza nas, a koliko je Beograd bio iza Zagreba. Daj, boga ti, informiraj se malo prije nego što počneš pisati.

   19. 5. 2017,   20:06
 • Nezavisna drzava=Mozete ici gde god zelite i bice vam svuda bolje nego u svojoj drzavi.

  19. 5. 2017,   20:53
  • slazem se.ipak su sve zemlje u regiji(bosna,srbija,kosovo,makedonija,crna gora,.,.) puno bolje od nase hrvatske hahahaha ljevicari na aparatima

   20. 5. 2017,   03:05