Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Referendum Srba na Kosovu za Beograd je gubitak vremena

None Foto: REUTERS/PXL

Očekuje se da 35.000 Srba koji žive u maloj sjevernoj enklavi na Kosovu, a koji žele ponovno ujedinjenje sa Srbijom, gotovo sigurno neće priznati kosovsku vladu

Samo nekoliko dana prije četvrte godišnjice proglašenja neovisnosti Kosova tamošnji Srbi na spornom referendumu glasuju priznaju li  kosovsku albansku vladu.

Očekuje se da 35.000 Srba koji žive u maloj sjevernoj enklavi na Kosovu, a koji žele ponovno ujedinjenje sa Srbijom, gotovo sigurno neće priznati kosovsku vladu, piše Euronews.net.

Većina srpskog dijela podijeljene Mitrovice smatra kako će glasovanje poslati poruku Albancima na Kosovu ali i beogradskim političarima koji su u posljednje vrijeme pomirljivi prema vlastima u Prištini. Srbija, koja pokušava dobiti status kandidata za ulazak u EU, pokušava poboljšavati svoje odnose sa Kosovom, priznajući njihove putovnice i registarske oznake.

Ipak, kosovski Albanci misle kako ishod referenduma neće ništa promijeniti.

- Srbi su organizirali brojne referendume u prošlosti, i ni jedan nije imao učinka. Nitko nam ne može uzeti naš prostor. Naša vlada je rekla da neće biti podjela. Ovo područje je oduvijek bio dio Kosova - rekao je za Euronews Albanac iz Mitrovice.

Čak i Srbija ima slično mišljenje. Beograd je, naime, već u nekoliko navrata molio kosovske Srbe da ne organiziraju referendum, opisujući ga kao gubitkom vremena. Takav stav Srbije mnoge je Srbe s Kosova razočarao. Osjećaju da su izdani i izolirani kao nikada prije. No, ipak su ustrajni s referendumom.

Komentari (53)
  • Još malo pa će se srbi unutar srbije krenuti ocjepljivati jedni od drugih.

    14. 2. 2012,   11:31
  • 2 miliona Kosovara se odvojilo od Srbije.Sada se 35,000 Srba hoce odvojiti od Kosova,,,jos malo cemo citati kako se jedna ulica nekog sela odvaja i pripaja susjednom selu,,,boze,ovo je živa sprdacina.Ali zanimljivo i simptomaticno je da su ovakvi problemi svuda gdje zive Srbi:))

    14. 2. 2012,   11:28
  • di su sad oni nickovi tipa čika velja,čika đoko,el loco da malo komentarišu srbsku scenu na albanskom kosovu.

    14. 2. 2012,   10:41