Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Referendum: U Novskoj ne žele prerađivati biootpad iz Zagreba

Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u Poduzetničkoj zoni Novska potpisali su u travnju ove godine gradonačelnici Novske i Zagreba, Marin Piletić i Milan Bandić

Nakon odluke gradske uprave Novske o izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada, a u kojoj bi se trebao prerađivati i otpad iz Zagreba, Demokratska lokalna stranka (DLS) počela je prikupljati potpise za referendum protiv dovoženja zagrebačkog otpada.

- Jesmo za izgradnju postrojenja za vlastite potrebe, ali nismo zato da se u Novsku dovozi i prerađuje zagrebački otpad - rekao je u subotu predsjednik DLS-a Vlado Klasan.

Zagreb: Predstavnici Stranke rada i solidarnosti predali DIP-u kandidacijske liste za EU parlament PILETIĆ I BANDIĆ: Dogovor: U Novskoj će se graditi postrojenje za biootpad

Uz tu stranku, i mnogi građani te HSP i SDP ne slažu se s odlukom vladajućih (HDZ) i traže da se o tome na referendumu građani izjasne.

Govoreći o prikupljanju potpisa za održavanje referenduma, Klasan je rekao da trebaju prikupiti 20 posto,odnosno 2222 ispravna potpisa te je ustvrdio da od gradske uprave nisu dobili prostor za prikupljanje u strogom centru Novske. 

RAZVRSTAVANJE OTPADA Zagrepčanima stižu vrećice za plastiku: Evo što smijete baciti

- Tražili su nas da za to mjesto platimo šest tisuća kuna. Mi tog novca nemamo pa na privatnoj lokaciji prikupljamo potpise. Međutim, potpise građana prikupljamo i obilazeći njihove domove - izjavio je Klasan.

U DLS ne sumnjaju da će prikupiti dovoljan broj potpisa i očekuju da će Grad nakon svih zakonskih procedura raspisati referendum najzad u rujnu ove godine.

Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u Poduzetničkoj zoni Novska potpisali su u travnju ove godine gradonačelnici Novske i Zagreba, Marin Piletić i Milan Bandić, u nazočnosti  direktora Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igora Zgomba, te državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvata. Sporazumom je predviđena izrada studijsko-projektne dokumentacije za postrojenje u Novskoj u iznosu od 4,5 milijuna kuna.

Borna Filić/PIXSELL SVE ĆE REĆI NA VRIJEME Holding: Pridržavamo se svih obveza u skupljanju biootpada

Planirano je da bi se 2021. godine raspisao natječaj za radove na kompostani, a kako je rečeno pri potpisivanju sporazuma, stručnjaci će odrediti tehnologiju koja će se primijeniti u postrojenjima, za proizvodnja komposta ili bioplinsko postrojenje, kapaciteta prerade oko sto tisuća tona biootpada godišnje.

Komentari (6)
  • Svakako i moj potpis i podrska novljanima i da sakupe sto veci broj potpisa i ne prihvate tudje smece. pa nek je to i iz metropole !

    18. 5. 2019,   16:32
  • Neka svako svoja govna prerađuje u svom dvorištu! A ne da drugi ljudi njuškaju tuđe smradove, doslovno i one karakterne!

    18. 5. 2019,   15:46
  • Bravo! Samo idite kraja i ne dozvolite žetončićima da manipuliraju sa vama.

    18. 5. 2019,   12:23